Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Μας νοιάζει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα; Είναι τα γνωστά μας ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, τη λειτουργία ασύρματων τηλεφώνων, στην κινητή τηλεφωνία καθώς και σε ιατρικές εφαρμογές κ.α. Επίσης ακτινοβολία εκπέμπουν πολλές ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης.

Δυστυχώς η ακτινοβολία αυτή έχει αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο γι' αυτό και επιστημονικοί φορείς σε όλο τον κόσμο ερευνούν και εκδίδουν αυστηρές οδηγίες προστασίας του κοινού από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, παρακολουθείστε εδώ την ηλεκτρονική εκπαίδευση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τι κάνει λοιπόν κάποιος ο οποίος νοιάζεται για την υγεία του; Απευθύνεται στους ειδικούς επιστήμονες.
Έτσι δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα δύο προγράμματα μέτρησης της ακτινοβολίας στις πόλεις που ζούμε, από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο:
Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα συνεχούς μέτρησης και ελέγχου της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον. Το σύστημα αυτό μετρά και καταγράφει σε 24ωρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λ.π.
Το πρόγραμμα pedion24, έχει σκοπό τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πολλές πόλεις (οι οποίες νοιάζονται) συμμετέχουν στα δύο αυτά προγράμματα.
Για το πρόγραμμα Ερμής έχει στηθεί εξοπλισμός στο Δημαρχείο της Πρέβεζας. Εδώ μπορείτε να δείτε τις καθημερινές μετρήσεις.
Για το πεδίον24 υπάρχουν σημεία μέτρησης σε Πρέβεζα και Άρτα.

Και ξαναρωτώ, πού είναι τα Ιωάννινα οέοο;
Δε νοιαζόμαστε, δε μας πειράζει, δεν ξέρουμε, δε βαριέσαι. Έχουμε και ένα Πανεπιστήμιο το οποίο το παίρνουμε χαμπάρι μόνο από τους φοιτητές που γεμίζουν τις καφετέριες και νοικιάζουν τις γκαρσονιέρες μας.
Αν εξαιρέσουμε το Δήμο μας, ποιος φορέας, ποιος σύλλογος, ποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, νοιάζεται; Σύμφωνα με τους ειδικούς του προγράμματος ΕΡΜΗΣ, ένα σχολικό κτίριο αποτελεί σημείο ουσιαστικής σημασίας για την εγκατάσταση ενός μηχανήματος μέτρησης. Ζητάνε οι άνθρωποι από Διευθύνσεις Σχολείων, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ζητήσουν εγγράφως την εγκατάσταση σταθμού μέτρησης.

Αν κάποιος τελικά ενδιαφέρεται και απλώς δε γνώριζε, ας επικοινωνήσει με τα δύο προγράμματα εδώ και εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επίκαιρη και χρήσιμη η ενημέρωση ..στα Γιάννενα όμως δεν κινδυνεύουμε από κάτι τέτοια γιατί η οξεία αδιαφορίτιδα που μας "δέρνει" σε συνδυασμό με μια οπισθοδρόμηση -τις αιτίες της οποίας όλοι γνωρίζουμε- μας αφήνει αλώβητους από ..ακτινοβολίες

Ανώνυμος είπε...

Kateva stis ekloges k kanta ola. Iparxei kosmos na stiriksei tetoies prospatheies. Kai to lew dixws ixnos eirwneias. Den exw na prosthesw kati allo.