Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Λιθαρίτσια, πάρκο στάθμευσης αυτοκινήτων

Τα Λιθαρίτσια αποτελούν άλλη μία πρωτοπόρα υλοποίηση έργου για τους πολίτες της πόλη μας, την σχετική πρωταθλήτρια.

Παλιά υπήρχε ένα πάρκο, στο κέντρο των Ιωαννίνων, πίσω από την Τράπεζα Ελλάδος, μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου και του στρατώνα της 8ης Μεραρχίας. Πολλά ψηλά δέντρα, πολύ πράσινο, λουλούδια, παιδικές χαρές, αγάλματα, παγκάκια, υπέροχη θέα στη λίμνη. Ήταν γεμάτο ζευγαράκια και γονείς με παιδάκια.
Ύστερα το πάρκο αυτό εγκαταλείφθηκε εντελώς. Αφέθηκε στη μοίρα του, με σκοπό ίσως να μελετηθούν από τους υπεύθυνους τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εγκατάλειψης.
Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν, οι παλιοί επισκέπτες του αραίωσαν και εμφανίστηκαν νέοι επισκέπτες.
Τα αυτοκίνητα.

Έτσι, πολύ έξυπνα και χωρίς κόστος, η πόλη μας απέκτησε στο κέντρο της, ένα μεγάλο πάρκο στάθμευσης αυτοκινήτων, ικανό να φιλοξενήσει άνετα και με ασφάλεια 150 αυτοκίνητα.
Μία υπηρεσία μοναδική στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, η οποία προσφέρεται στον πολίτη δωρεάν. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ αλλά και εδώ.

Παρακαλούνται τα τελευταία ζευγάρια που επιμένουν να επισκέπτονται το πάρκο, να σεβαστούνε το χώρο και να κατευθύνονται σε μία από τις δεκάδες καφετέριες της πόλης. Επίσης οι γονείς, αφού σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους, να οδηγούν τα παιδιά τους προς τις ειδικές εγκαταστάσεις καρουζέλ, παγοδρομίου και λούνα παρκ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειλικρινα καποιες ερωτησεις θελω να κανω ... αυτος που εγραψε το αρθρο εχει αμαξι ? μενει εντος η εκτος πολης ..?

οχι δεν θελω να αρχισω αντιπαραθεση ... μονο να απαντηθουν οι ερωτησεις μου ..

ευχαριστω!!!!(και περιμενω)

Ανώνυμος είπε...

..και να λοιπόν η απάντηση στις απορίες μας..απέκτησαν αμάξι οι "Γιαννιώτες" μας, έμαθαν πως δουλεύει ,το κυκλοφορούν κατ'ιδίαν,τι "Ι.Χ" θα ήταν αλλιώς και το παίρνουν πάντα μαζί . τους.Αλλωστε είναι το μόνο απόκτημά τους που τους κάνει να καμαρώνουν..κι επειδή απέκτησαν ένα και δύο και τρία αμάξια (κούρσες,όπως επιμένουν να τις λένε ακόμη)νομίζουν πως πρέπει και να'χουν να τις παρκάρουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν.. μιας και η λέξη πάρκο είναι πάλι κάτι άγνωστο γι'αυτούς, (το μόνο πάρκο που ξέτρουν είναι αυτό που "παρκάρου" τα μικρά τους), τους φαίνεται άκρως παράξενο γιατί να μην παρκάρουν εκεί και τα αμάξια τους αφου ο δήμαρχός τους τους άνοιξετο χώρο παρότι υπάρχουν πια πάρκιγκ για τα αμάξια τους .. δεν είναι όμως δωρεάν.. και για να βρούν δωρεάν αλλού χρειάζεται να περπατήσουν, οπότε .. τελικά, από τη στρούγκα στον πολιτισμό είναι μεγάλο το άλμα ..κάποιοι δεν θα το κάνουν ποτέ..θα μου πείτε.. έτσι όπως έχει καταντήσει το συγκεκριμένο πάρκο μόνον για πάρκο δε μοιάζει οπότε.. θα σας πω μαύρο στο δήμαρχο κατ αρχάς..και βλέπουμε..

Ανώνυμος είπε...

το αστείο με τα αυτοκίνητα πρέπει να τελειώσει. μόνο οι τριτοκοσμικές χώρες έχουν τέτοια ψυχωση με αυτά.Δεν μπορείς να παρκάρεις κύριε Ανώνυμε κάτω από το σπίτι σου, πάρκαρε όπου βρεις διαθέσιμη θέση. 1 χλμ, 2,3 15 δεν με ενδιαφέρει. Οχι στο πάρκο, οχι πάνω στο πεζοδρόμιο ούτε μέσα στη λίμνη.
Ρε παιδιά είναι ενήλικη συζήτηση αυτή; ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, φτάνει πια.

Ανώνυμος είπε...

ποιοι χωρο ΔΙΝΕΤΕ ΡΕ!!! ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ...

ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΜΑΞΙ ΚΑΙ ΖΗΛΕΥΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 1-2-3


και κατι ακομη
στις φωτο δεν ειδα ουτε ενα παιδακι ουτε εναν περπατητη ... που ειναι ολοι αυτοι εεε???

Umbrella είπε...

Τα αυτοκίνητα θα φύγουν κάποια μέρα από το κέντρο της πόλης, αργά ή γρήγορα. Όλες οι πόλεις οδηγούνται σε εφαρμοσμένες από χρόνια λύσεις. Εμείς όπως φαίνεται θα είμαστε από τις τελευταίες.

Η διαδικασία συνήθως γίνεται με μελέτες οι οποίες καταγράφουν τις ανάγκες των κατοίκων σε μετακινήσεις με ΙΧ. Για να καταργήσεις θέσεις στάθμευσης ή να απαγορεύσεις την κυκλοφορία αυτοκινήτων, θα πρέπει πρώτα να έχεις περιορίσει τις ανάγκες των ΙΧ στο κέντρο. Να έχεις αποκεντρώσει υπηρεσίες, να έχεις σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς, ΤΡΑΜ, κλπ.

Η Νομαρχία π.χ. τι δουλειά έχει στο κεντρικότερο σημείο της πόλης; Οι υπηρεσίες του Στρατού επίσης.

Οι πολίτες έχουν το λιγότερο φταίξιμο. Ο Δήμος είναι αυτός που έχει την εξουσία, τους επιστήμονες, τα μέσα να εκπαιδεύσει τους πολίτες. Δε είναι δυνατό να γνωρίζουν όλοι να συμπεριφέρονται σωστά. Πού να το μάθουν, στα σχολεία;;

Όπως και να έχει όμως το πάρκο είναι πάρκο. Είναι αδιανόητη αυτή η εγκατάλειψη. Είναι ντροπή. Είναι μεγάλη ντροπή.

Οι φωτογραφίες δε δείχνουν παιδιά, γιατί προχτές έβρεχε και ήταν όλα πλημμυρισμένα. Βέβαια με τέτοια εγκατάλειψη και τόσα αυτοκίνητα οι επισκέπτες όλο και λιγοστεύουν.

Κι εγώ έχω αυτοκίνητο και όταν το χρησιμοποιώ, έχω πάντα στο νου πρώτα τους πεζούς, ύστερα τους ποδηλάτες και τους υπόλοιπους οδηγούς.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Σαντογκολντ. Είχα την τύχη να ζήσω σε πολλές πόλεις, σε πολλές χώρες λόγω δουλειάς. Τώρα είμαι στα Γιάννενα από όπου κατάγομαι αν και δεν νομίζω να μείνω για πολύ εδώ. Η κατάσταση ήταν το ίδιο χάλι και παλιά (στα 80ς) με τα αυτοκίνητα. Τότε ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η πόλη. Τώρα ο κακόμοιρος ο δήμαρχος (γιατί κακόμοιρος είναι) νόμιζε οτι με ένα πάρκινγκ στο καρακεντρο της πόλης θα έσωζε τους πολίτες.
Τρία τέσσερα πάρκινγκ χρειάζονται στις παρυφές της πόλης ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. Να αναγκαστούμε να τα αφήνουμε λίγο μακρύτερα, 10-15 λεπτά ποδαράτο δεν θα μας χαλάσει κιόλας. Το κέντρο κάθε πόλης πρέπει να μένει όσο το δυνατόν "καθαρό" από αυτοκίνητα. Αν κοιτάξετε το ελληνικό χάλι (ασε την αθήνα, τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ πόλεις Ηράκλειο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) θα καταλάβετε ποσο 'πίσω΄είμαστε. Κάναμε μικρογραφίες της Αθηναικής παραφροσύνης...τα Γιάννενα θα έπρεπε να διαφέρουν. Αν δεν μπορεί μια μικρή πόλη να κάνει την διαφορά τοτε τι ελπίδες υπάρχουν για τις μεγαλύτερες. ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ...

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ ανομυνους (ο τελευταίος).

Επειδή δεν είδες εσύ περιπατητές κλπ δεν σημαίνει ότι δεν πάει κόσμος.

Και εξάλλου σε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμους και κλπ θα πρέπει να γίνεται συνωστιμός όπως στις καφετέριες? "Α δεν έχει πολλούς, κόφτε το μισό πάρκο γιατί χωράνε".Δεν πάει έτσι. Είναι πολλοί αυτοί που περπατάνε και διασκεδάζουν έξω από το σπίτι χωρίς να κάτσουν κάπου να φάνε και να πιούν. Έλεος.

Προσωπικά όταν έμενα Ανατολή, και έμπαινα ώρα καταστημάτων-αιχμής, το άφηνα κατευθείαν εκεί που είναι τώρα το παραλίμνιο πάρκινγκ και ανέβαινα κάτω από Πνευματικό Κέντρο. Αφού ξέρεις ότι γίνεται πανικός.

Και αν είχε ΤΡΑΜ και ήξερα ότι θα περάσει και μίσή και σε 20, 30 λεπτά θα είσαι κέντρο θα το έπαιρνα ευχαρίστως. Με τα αστικά βέβαια δεν μετακινήθηκα...

Ανώνυμος είπε...

Ζω στη πρώτη ζώνη Λονδίνου, μια περιοχή 10 φορές σαν τα Γιάννενα...
το 80% περίπου των μόνιμων κατοίκων δεν διαθέτουν αυτοκίνητο...
πως μετακινούνται?
μετρό, λεωφορεία (πολλά όμως, πάρα πολλά, τόσα που κοκκινίζει ο δρόμος), ποδήλατα (ομοίως…) και περπάτημα…
κ μην πει κανείς τι συγκρίνω…(ναι το συγκρίνω, μια πόλη τόσο τεράστια καταφέρνει και έχει οργάνωση…)

τώρα εμείς στα Γιάννενα (μια πόλη τόσο μικρή) πως δε καταφέρνουμε να συντονιστούμε είναι άλλο ερώτημα…
κ επίσης όσοι υποστηρίζουν ότι φταίει ο δήμαρχος, μάλλον λάθος κάνουν…
πρώτο ότι ψηφίζουμε παίρνουμε και δεύτερο καλό είναι ο καθένας ατομικά για αρχή να συμμορφώνεται πριν απαιτεί ο άλλος να του λύσει το πρόβλημα…(δεν είναι δυνατό Κυριακή απόγευμα να μένεις στο κέντρο και να θέλεις αυτοκίνητο για να πας για καφέ στο μόλο…)
κ όσο για τα λιθαρίτσια η ευχή θα έπρεπε να είναι αν γίνεται αυτή η έκταση να διπλασιαστεί κ όχι να κάνουμε κρίσεις για το αν πηγαίνει εκεί κανένας…
επίσης για να πάει και κάποιος εκεί καλό είναι η περιοχή να αστυνομεύεται γιατί βαρέθηκα να βλέπω σύριγγες και ότι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί κάθε φορά που πηγαίνω εκεί…

συγγνώμη για την ανωνυμία...

Umbrella είπε...

Με χαρά βλέπω πως το σήμα μας φτάνει μέχρι το μακρινό Λονδίνο. Πατριώτη μας πιάνεις καλά;

Να επαναλάβω πως ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τι σημαίνει ποιότητα ζωής σε μία πόλη όπως τα Γιάννενα. Αυτοί που διοικούν (γενικότερα) είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν!
Kαι να πασχίζουν για αυτό.
Και να εκπαιδεύουν τον κόσμο.

Για τις σύριγγες, ναι χρειάζεται αστυνόμευση. Όχι όμως στα πάρκα φίλε μου.
Χρειάζεται αστυνόμευση στους εμπόρους αυτοκινήτων, ε sorry, ναρκωτικών ήθελα να πω, που είναι γνωστοί και χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως στην πόλη μας.

Ανώνυμος είπε...

αυτονόητα πραγματάκια εδώ λαμβάνουν τον χαρακτήρα της κοσμογονίας..αν γίνουν ποτέ

Ανώνυμος είπε...

the Londoner…

ναι μέχρι εδώ έχει φτάσει η φήμη του blog σου...

γι αυτά τα αυτονόητα πραγματάκια δυστυχώς δεν συντονιζόμαστε...

επανέρχομαι να σημειώσω πως ο πολίτης από τι στιγμή που ξεκινάει και διαμαρτύρεται αντιλαμβάνεται πως η ποιότητα ζωής του δεν είναι η ιδανική ή μάλλον κάτι που να προσεγγίζει το ιδανικό..επομένως κάτι πρέπει να κάνει γι αυτό. Από το να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί και ζει σ’αυτή τη πόλη μέχρι να σταματήσει να τρώει το παραμύθι του κάθε επιτήδειου πολιτικάντη, που διεκδικεί την εξουσία, δίνοντας τη ψήφο του.
Τώρα τι λέω…
Όσο για την αστυνόμευση θα ήθελα να σημειώσω πως θα πρέπει το κάθε αρμόδιο τμήμα να κάνει τη δουλειά του… από τις ανύπαρκτες πεζές περιπολίες μέχρι και τη σύλληψη των μεγαλεμπόρων…
Με λύπη όμως θα σου πω πως κάθε φορά που διαβάζω το blog σου, τόσο πιο πολύ παίρνω «κουράγιο» να μην επιστρέψω πίσω σ’αυτή τη πόλη που μεγάλωσα και τόσο αγαπώ …

Umbrella είπε...

Όχι φίλε μου, θα επιστρέψεις.
Και θα βάλεις ένα χεράκι κι εσύ να φτιάξουμε τον τόπο μας όμορφο.

Το blog αυτό θέλει να είναι μια φωνή ελπίδας πως παρόλα αυτά, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.