Πρόκειται για μία άκρως μελετημένη θέση η οποία προέκυψε ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με φίλους και γνωστούς, πολίτες της πόλης μας. Δε σας κρύβω πως η αρχική ιδέα ανήκει στην καθαρίστρια της πολυκατοικίας μου, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με φιλική οικογένεια των Γκρεστέων.
Όπως διακρίνετε στη σχετική μακέτα, η θέση που προτείνει η μελετητική ομάδα μας, βρίσκεται στα ανοιχτά της λίμνης Παμβώτιδας.
Η λύση ήταν τελικά μπροστά στα μάτια μας και δεν τη βλέπαμε.
Σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας θέσης.
- Τα σκουπίδια θα μεταφέρονται με πλοιάρια στα οποία εισπράκτορες θα είναι κάτοικοι της Νήσου. Θα μπορούσαμε να ιδρύσουμε και μία σχολή εισπρακτόρων στο Νησί.
- Η απόσταση από τον κύριο παραγωγό σκουπιδιών θα είναι μηδενική.
- Η εγκατάσταση θα κρύβεται πίσω από πράσινους καλαμιώνες, ενώ δε θα διακρίνεται και από το μοναστήρι της Τσούκας.
- Τα σκουπίδια δε θα βρωμάνε περισσότερο από ότι βρωμάει η λίμνη.
- Δεν υπάρχει στην περιοχή κανένα ρέμα ή ποταμός. Δε βρίσκεται σε καμία λεκάνη απορροής.
- Αν χρειαστεί να επέμβουν δυνάμεις για την προστασία του εργολάβου, θα έρθουν βατραχάνθρωποι οι οποίοι χαίρουν της εκτιμήσεως του ανυπότακτου λαού, σε αντίθεση με τα ΜΑΤ.
- Τα νεαρά μέλη των αναρχο-αντι-εξουσιαστών όσο και να σφιχτούν, δεν πρόκειται να φτάσουν τις πέτρες τους έως εκεί.
- Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως και η Επίδαυρος.
- Φορείς και οργανώσεις δε θα αντιδράσουν, αφού δεν έχουν αντιδράσει ούτε σήμερα με την κατάντια της λίμνης.
- Θα επενδύσουμε σε ένα απολύτως άχρηστο και ανεκμετάλλευτο σήμερα μέρος της λίμνης.
- Θα προωθήσουμε και την ανακύκλωση των σκουπιδιών γύρω-γύρω από την εγκατάσταση πριν την απόθεση.
Θέτουμε λοιπόν την πρόταση στη διάθεσή σας κύριοι, ενώ παράλληλα την αναρτούμε στο ιστολόγιό μας για δημόσια διαβούλευση από τους ανυπότακτους πολίτες της πόλης μας.
Τέλος σας ενημερώνουμε πως ύστερα από επίσκεψή μας στας Αθήνας, ήρθαμε σε επαφή με Καθηγητή εγνωσμένου διεθνούς κύρους, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος προσφέρεται αφιλοκερδώς να γνωμοδοτήσει (θετικώς) επί της θέσεως ταύτης.
5 σχόλια:
Μόλις τελείωσε στο τοπικό ITV η πρώτη για φέτος εκπομπή "Δια Πυρός" του Βασίλη Λούπα με καλεσμένους τρεις δημοσιογράφους της πόλης μας.
Μου έρεσε.
Επιτέλους άκουσα μία σοβαρή δημόσια κουβέντα περί ΧΥΤΑ.
Άλλο οι "διαμορφωτές" της κοινής γνώμης και άλλο είναι οι "σφυγμομετρητές" της.
Εάν είναι όντως έτσι όπως τα λέτε (για την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα της φθινοπωρινής συνάθροισης των δημοσιογράφων)τότε, ας μας πούνε ότι αυτοί που τους ταΐζουνε (τα καμάρια μας αυτά)είναι της ιδίας απόψεως όταν συνδιαλέγονται ΔΗΜΟΣΙΑ με ακροατήριο και με τους έτερους "ενδιαφερόμενους φορείς".
Πριν χρόνια (1979) είχα ακούσει από άνθρωπο που ήτο εις θέσιν να γνωρίζει πολλά, όταν αναζητούσαν αυλάκι για την απορροή του αποχετευτικού (αυτό ντε που καταλήγει στην Κρύα, δίπλα στο υδραγωγείο - ξεκινά το νερό, ας πούμε καθαρό και επιστρέφει βοθρολύματα κοντά - το σκεφτήκατε ποτές, ή τι σκουπίδι υπάρχει στις πλαγιές παραπάνω, για να μην πω για τα σπίτια και τους σταύλους της Κρύας - κλείνει η παρένθεση-)
έγινε η σκέψη το αποχετευτικό να καταλήγει στην καταβόθρα του λόφου της Καστρίτσας, κοντά στη διασταύρωση που οδηγεί στο μοναστήρι της Καστρίτσας. Εκεί τα παλιά χρόνια ήταν μύλος που άλεθε όταν τα νερά της Παμβώτιδας το χειμώνα ανέβαιναν και καθώς χάνονταν στην καταβόθρα, έθεταν σε κίνηση τον μύλο. Προς στιγμήν φάνηκε ότι ήταν μια πολύ έξυπνη λύση. Ρίψε τα λύματα στην καταβόθρα και άστα να κουρεύονται. Μετά το ξανασκέφτηκαν, που βγαίνουν αυτά τα νερά που μπαίνουν στην καταβόθρα. Κανείς ντόπιος δεν ήξερε, ή στην καλύτερη περίπτωση πιθανολογούσε, άλλος έλεγε στα Τρίκαλα κλπ. Τη λύση την έδωσε νομίζω στρατιωτική υπηρεσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ (ΣΙΑ και αρά
ξαμε) που είπε τα νερά βγαίνουν σε λίγα χιλιόμετρα στον παρακείμενο ποταμό Άραχθο, και ότι δεν είναι καθόλου φρόνιμο να δηλητηριάσετε τους Αρτινούς. Με κάθε επιφύλαξη. Πάντως έγραψα ότι μου είπαν, καθόλου εμπιστευτικά.
Αφού λοιπόν ήταν τόσο δύσκολο να βρουν πραγματικά μια περιοχή η οποία και να πληροί όλες τις προδιαγραφές για ΧΥΤΑ και όλοι άγονταν και φέρονταν από τα προσωπικά και τα κομματικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας παντελώς για το κοινό συμφέρον, που επέβαλε εδώ και χρόνια τέλος στη Δουρούτη, γιατί δεν φώναζαν μια ανεξάρτητη ευρωπαική επιτροπή η οποία αφού μελετούσε με όλα τα τεχνικά μέσα το νομό, θα μπορούσε να επισημάνει και την πλέον κατάλληλη από όλες τις απόψεις τοποθεσία την οποία και θα έπρεπε να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα όλοι ανεξαιρέτως; Ας μου λύσει κάποιος παρακαλώ, ειδικός ή μη- αυτή την απορία.....
Ανώνυμε Β'
Μωρέ μαξούμι μ' τι ειν' τούτα π' λες;
Θα να 'ρθ'νε οι ευρωπαίοι ιδώγια δίχως κολαούζο;
Θα τσ' ανοίξνε τα σπίτια, να τσ' βάλουν στον οντά, να τσ' φιλέψουν ρακή κι αυτοί θα 'νάναι "ανεξάρτητ'";
Δεν ξέρ'νε από παράδες ετούτ';
Δημοσίευση σχολίου