Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Φτιάχνουμε το δικό μας παραδοσιακό γιαούρτι

Ένας φίλος σχολίασε πως "η αρνητική κριτική για να πείθει χρειάζεται να συνοδεύεται και από στοιχεία θετικής αντιπροσφοράς". Έτσι σήμερα, με τη βοήθεια της γιαγιάς μου, σας παρουσιάζω μία παραδοσιακή συνταγή παρασκευής γιαουρτιού ως θετική αντιπροσφορά.

Με λίγο γάλα λοιπόν και δυο μόνο κουταλιές έτοιμο γιαούρτι, μπορούμε να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα φρέσκο, νόστιμο γιαούρτι. Τα βήματα είναι απλά:

1. Ζεσταίνουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

2. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία βάζοντας το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρω-γύρω μέσα στο γάλα μετρώντας μέχρι το 20. Αν δεν αντέχει το δαχτυλάκι μας το βγάζουμε και περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα διαβάζοντας ένα βιβλίο και ξαναμετράμε μέχρι να αντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή όση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.

3. Παίρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε σε ένα μπολ που έχουμε το έτοιμο γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε πίσω στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.

4. Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μια γωνιά χωρίς να το κουνήσουμε καθόλου για 5-6 ώρες (ή όλο το βράδυ) μέχρι να πήξει. Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψυγείου.

Συμβουλή: Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι. Αν σας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, αφήστε το όλο το βράδυ, ενώ εάν σας αρέσει γλυκό, βάλτε το στο ψυγείο μόλις πήξει.


Προσοχή: Αν θέλετε να μεταφέρετε το γιαούρτι σας εκτός οικίας, μη χρησιμοποιείτε σκεύη πήλινα, μεταλλικά ή γυάλινα. Προτιμάτε πάντα πλαστικό δοχείο ή χαρτοσακούλα.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: