Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Open Plans for an Open Society

Open Plans, ένας μη κερδοσκοπικός τεχνολογικός οργανισμός, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος βοηθάει και συμβουλεύει τις διοικήσεις των πόλεων. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι πολίτες και οι πόλεις. Στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με τον "ανοιχτό κώδικα", τα "ανοιχτά δεδομένα" και τη "βιώσιμη κινητικότητα".

Μία ομάδα 60 νέων, από τα καλύτερα μυαλά του κόσμου, επιστήμονες, τεχνικοί, διαφημιστές, bloggers, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι. Τα έργα τους, το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο και σκορπισμένα σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.


Στην Ελλάδα, o Γεωπληροφοριακός Χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που στήθηκε πάνω στο ανοιχτό λογισμικό της OpenGeo και παρέχει γεωχωρικά δεδομένα της ΡΑΕ χωρίς οικονομική επιβάρυνση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Χρειάζεται κανείς μέρες για να περιπλανηθεί στις δράσεις, και να καταλάβει τα όσα έχουν καταφέρει οι τύποι του OpenPlans τα τελευταία χρόνια.

Στις μέρες μας οι πολίτες έχουν αρχίσει να απαιτούν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες στις κοινότητές τους. Η νέα εποχή της τεχνολογίας της πληροφορίας, δημιουργεί τα εργαλεία που θα φέρουν νέες "πράσινες" λύσεις. Οι πόλεις και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ανταποκρίνονται και ο οργανισμός OpenPlans.org είναι μία από τις απαντήσεις στη νέα εποχή της πληροφορίας, σχεδιάζοντας "έξυπνες πόλεις" ήδη από το 1999.

 Οι ίδιοι δηλώνουν πως οι σύγχρονες πόλεις λειτουργούν καλύτερα εάν εκμεταλλεύονται τις ικανότητες και τις γνώσεις των πολιτών τους, καθώς και την εμπειρία και τις γνώσεις των άλλων πόλεων. Για να πετύχει αυτό, θα πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες στις πόλεις προς τους πολίτες και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και ανταλλαγή πληροφοριών. [πηγή sustainable cities]

From the Netherlands to America: Translating the World's Best Bikeway Designs from Streetfilms on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: