Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

King Bluetooth and King Pyrrhus

Ακολουθούν οι ιστορίες δύο ένδοξων βασιλέων.


Βασιλεύς Χάραλντ Α’ της Δανίας
(Harald Bluetooth Gormson, στα αγγλικά)
Χάραλντ ο Κυανόδους, ήταν Βασιλιάς της Δανίας (958 – 985), γιος και διάδοχος του Γκορμ του Πρεσβύτερου και της Θύρας. To προσωνύμιο Κυανόδους (Bluetooth) το πήρε, κατά μία εκδοχή, από το μπλε χρώμα ενός δοντιού του, ενώ κατά μία άλλη γιατί ήταν πολύ φιλειρηνικός και απέφευγε τις συγκρούσεις.
Το 960 είχε φτάσει στο απόγειο της δόξας του, είχε διαδώσει τον Χριστιανισμό στις σκανδιναβικές χώρες και κατάφερε να ενώσει τη Δανία με τη Νορβηγία σε ένα μεγάλο βασίλειο των Βίκινγκς.

Πολλά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η σουηδική Ericsson έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα επέτρεπε την ασύρματη σύνδεση ψηφιακών συσκευών η οποία θα έφερνε ακόμη πιο κοντά τους ανθρώπους και τις συσκευές τους. Τότε αποφάσισαν να ονομάσουν την τεχνολογία αυτή Bluetooth, η οποία σήμερα έχει επικρατήσει στην αγορά, ενώ κατάφερε να «ενώσει» διαφορετικά προϊόντα.
Όπως και το όνομα Bluetooth, έτσι και το λογότυπο έχει σχέση με την ιστορία και τις παραδόσεις της Σκανδιναβίας, συνδυάζοντας δύο γράμματα του ρουνικού αλφαβήτου: Το «H» που μοιάζει με αστερίσκο και το «B». Οι δύο χαρακτήρες συνδυάζονται και παρουσιάζονται περίτεχνα στο λογότυπο του Bluetooth.



Βασιλεύς Πύρρος της Ηπείρου
Ο Πύρρος της Ηπείρου, (312 - 272 π.Χ.) ήταν βασιλιάς των Μολοσσών, ελληνικού φύλου που κατοικούσε στο βασίλειο της Ηπείρου, καθώς κι ένας από τους σπουδαιότερους ηγεμόνες της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου. Θεωρείται κορυφαίος στρατηγικός νους, ένας από τους λαμπρότερους της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Φιλόδοξος στο έπακρο, δεν δίσταζε να θυσιάζει τα προνόμια και τις προσωπικές ανέσεις που τού διασφάλιζε η ιδιότητά του στο βωμό των μεγαλειωδών οραματισμών και επιδιώξεών του.
Ανάμεσα στα πολλά πολεμικά του εγχειρήματα, εξέχουσα θέση κατέχουν οι εκστρατείες του στην Ιταλική χερσόνησο εναντίον του ανερχόμενου εκείνη την εποχή ρωμαϊκού κράτους. Οι πολύνεκρες μάχες της Ηράκλειας, του Άσκλου και του Βενεβέντου κατάφεραν ένα τρομακτικό πλήγμα στο έμψυχο δυναμικό του λαού του, στερώντας έτσι από τον αγέρωχο ηγεμόνα τις δυνατότητες για πραγμάτωση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του. Άλλωστε, ο περίφημος όρος "πύρρειος νίκη" επικράτησε λεξιλογικά να σημαίνει την εκπλήρωση ενός στόχου με βαρύ τίμημα.

Ο Πύρρος έπεσε μαχόμενος στους δρόμους του Άργους το 272 π.Χ., στη διάρκεια μίας σύρραξης που όπως πάντα ο ίδιος είχε προξενήσει. Πολεμώντας σκληρά, σε ένα στενό δρόμο, που οδηγούσε στην πύλη της πόλεως, δέχτηκε στο κεφάλι ένα κεραμίδι, που το πέταξε από τη στέγη του σπιτιού της, μια Αργίτισσα γυναίκα, βλέποντας τον Πύρρο έτοιμο να διατρυπήσει τον γιό της.

Πάρα πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, έτσι απλά, μετά από αίτημα του εν Φλώριδα προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Μιχάλη Σέρβου, αποφασίζει την μετονομασία του Μη Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων, σε Μη Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων King Pyrros.
Έτσι το αεροδρόμιό μας, στο οποίο προσγειώνονται τουλάχιστον τρία αεροπλάνα ημερησίως, απέκτησε το όνομα του βασιλέα Πύρρου, στου οποίου την κεφαλή προσγειώθηκε μία πήλινη κεραμίδα.

Γιατί ως Έλληνες οφείλουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ενώ θα'πρεπε να το ονομάσει κι αυτό bluetooth μπας και το καταλάβουν οι νεοεέλληνες καλύτερα γιατί όταν ακούνε Πύρρος νομίζουν ότι το επώνυμο είναι Δήμας..

Ανώνυμος είπε...

Δε θα έπρεπε να γράφει "Βασιλεύς Πύρρος" στον τοίχο?
Γιατί το γράφουν στα εγγλέζικα?

Ανώνυμος είπε...

ίσως γιατί τα αγγλικά είναι πλέον η καθομιλουμένη στο Ελλάντα και το όνειρο και του τελευταίου Ηπειρώτη είναι να γίνει γνώστης και φορέας μετάδοσης αυτής της γλώσσας..ίσως και λόγω του σπορ του καπνίσματος στο οποίο ως γνωστόν δεν μας βγαίνει κανένας..πόσες χιλιάδες φορές ως τώρα δεν είδε κάποιος τη λέξη king (size) στο πακέτο; για άσχετο τον έχεις;

Areth είπε...

τί βροχή ήταν αυτή χθες τη νύχτα...