Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Πήρανε Θοδωρή Γκόνη οι Σέρρες

Κι εμείς μένουμε με τον Σπύρο Μισθό.
Μας πάτησαν στην μπάλα, μας ρίχνουν και στον πολιτισμό, αλλοίμονο:

«Ιούλιος Καίσαρας» του Σέξπιρ. Πράξη Ε'. θα παιχτεί αυτούσια, στη μετάφραση του Κ. Καρθαίου. Η παράσταση με τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη θα κάνει πρεμιέρα ενταγμένη στο Φεστιβάλ Φιλίππων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

«Η Μάχη της Αμφίπολης» του Θουκυδίδη, σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου: θεατρικό αναλόγιο με τη συμμετοχή της Μαρίας Χούκλη, του Τάκη Χατζόπουλου και ενός μουσικού τρίο (πρεμιέρα το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, στην Αμφίπολη).

«Μοσκώβ Σελίμ» του Βιζυηνού: θα παιχτεί μέσα στο Μπεζεστένι, την παλιά μουσουλμανική αγορά στο κέντρο των Σερρών, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Για την πραγματοποίηση της παράστασης ο Θοδωρής Γκόνης συνεργάζεται με τον Δήμο Αβδελιώδη και τον Γιώργο Καζαντζή (αρχές Σεπτεμβρίου).

Μεγάλη συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη Γιώτα Νέγκα, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Κώστα Λειβαδά, τον Γιώργο Ανδρέου κ.ά. ώστε τα έσοδα να διατεθούν για την αποκατάσταση της ιστορικής αίθουσας του «Ορφέα», έδρας του ΔΗΠΕΘΕ (μέσα Ιουνίου).

Και ο προγραμματισμός του χειμώνα: Μία συμπαραγωγή με το «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου το έργο «Κουκουλοφόροι» του Ισραηλινού Ιλάν Χαντσόρ, θα κάνει πρεμιέρα στις Σέρρες. Σε συνεργασία με το ίδιο θέατρο προβλέπονται αρκετές μετακλήσεις (όπως π.χ. «Η Κατσαρίδα»). Την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ θα αναλάβει για τη σεζόν 2008-2009 ο διευθυντής στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ Τάσος Ράντζος, ετοιμάζοντας ένα θέαμα με κόμικς, βασισμένα στους μύθους του Αισώπου. Σχεδιάζονται και μίνι θεάματα σε γωνιές της πόλης με έναν ηθοποιό κι ένα μουσικό όργανο.


«Πολλά και μικρά. Τα μικρά θέατρα πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα, να συσπειρώνονται με συμπαραγωγές, να επιδιώκουν συνεργασίες. Επιμένω ότι αυτό πρέπει να κάνουν τα ΔΗΠΕΘΕ, όπως ένα μεγάλο θέατρο πρέπει ίσως να κάνει λίγα πράγματα, αλλά κεντρικά και σημαντικά. Ενα μεγάλο θέατρο μπορεί να 'χει έναν Αμλετ, που εμείς δεν μπορούμε να ανεβάσουμε. Μπορούμε όμως να προετοιμάσουμε έναν ηθοποιό, έναν σκηνοθέτη, έναν συγγραφέα, έναν σκηνογράφο για τα μεγάλα μας θέατρα...»

«Νομίζω ότι το κοινό παντού λειτουργεί αναδρομικά. Αν του δώσεις κάτι, θα το πάρει»

...από συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ας είναι καλά οι “Αθεράπευτοι” για να κινούνται τα θεατρικά δρώμενα στην πόλη μας.

Αξιόλογη και η φετινή παραγωγή τους !!

Απολαυστική η χθεσινή παράσταση που παρακολούθησα στην γεμάτη αίθουσα του Πολυθεάματος.

Σχετικά με την παράσταση
«ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
«ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»