Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πειραματική πεζοδρόμηση οδού

"Με ελάχιστα μέσα είναι εφικτή η άμεση αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. 
Η πειραματική πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού Αγίας Σοφίας από την Τσιµισκή ως την οδό Μακένζι Κινγκ από το Δήµο Θεσσαλονίκης παρέχει µια ευκαιρία για να δοκιμαστούν εναλλακτικές λύσεις στο συµβατικό πρότυπο που εφαρµόζεται ως σήµερα, ώστε να αρθούν ορισµένα από τα προβλήµατα που το συνοδεύουν. Οι προτεινόµενες διαµορφώσεις έχουν πιλοτικό χαρακτήρα, είναι αντιστρεπτές, το κόστος τους είναι χαµηλό και υλοποιήθηκαν άµεσα µε τις υφιστάμενες δυνατότητες των υπηρεσιών του Δήµου Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι περιορισµοί, στο πλαίσιο της δύσκολης οικονοµικής συγκυρίας, µπορούν να αξιοποιηθούν δηµιουργικά και να δείξουν µέσα από ένα υλοποιηµένο παράδειγµα ότι οι αναπλάσεις του δηµόσιου χώρου είναι επιθυµητές, εφικτές και ενδιαφέρουσες από την οπτική του περιβαλλοντικού αστικού σχεδιασµού, χωρίς να συνεπάγονται αναγκαστικά αυξηµένο κόστος. Επιπλέον, η πειραµατική εφαρµογή τους διευκολύνει την επιλογή των βέλτιστων λύσεων για τον οριστικό µελλοντικό σχεδιασµό των αντίστοιχων χώρων. Πρωταρχικά χαρακτηριστικά της πειραματικής πεζοδρόµησης ήταν η εφαρµογή ορισµένων αρχών σχεδιασµού, φιλικών προς το περιβάλλον, και η απόλυτη προτεραιότητα στη δηµόσια χρήση του κοινόχρηστου χώρου της πόλης, που συχνά καταλαµβάνεται σε υπερβολικό ποσοστό από τα παρόδια καταστήµατα. " [ΚΤΙΡΙΟ]


Στο παρελθόν ακούσαμε και τον δικό μας Δήμαρχο να μιλάει για άμεσες, χωρίς κόστος, πεζοδρομήσεις στην πόλη μας. Έμεινε όμως για άλλη μία φορά στη θεωρεία, αν εξαιρέσουμε την αποτυχημένη προσπάθεια να κλείσει για λίγες ώρες το δρόμο στο Μώλο.


1 σχόλιο:

ges woat είπε...

Εδώ φτάσαμε σχεδόν δεκαετία για να μπει μια αλυσίδα στον πεζόδρομο στη Βιβλιοθήκη, ώστε να μην μπαίνουν αυτοκίνητα να παρκάρουν...στον πεζόδρομο.

Πόσο δύσκολο είναι να μπει μια αλυσίδα στην είσοδο της Μιχαήλ Αγγέλου σήμερα, και να μη χρειάζεται να περιμένουμε το τέλος της 3μισηετίας της Δ. Αρχής για να δούμε πεζόδρομο;; Αφού έχει ληφθεί η απόφαση, γιατί να μην το κάνεις από σήμερα;;

Οι συγκεκριμένοι πεζόδρομοι στη Θεσσαλονίκη όντως είναι μια χαρά, άσχετα αν είναι με άσφαλτο. Τοποθετήσανε μερικά παγκάκια, λίγο πράσινο και ο κόσμος απολαμβάνει τη βόλτα του.