Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πήγαινε ο Ίψεν σινεμά;

Καλές οι παράλληλες εκδηλώσεις και οι συνεργασίες κι ας βγήκαν στην πορεία, πολύ καλή και η θεατρική παράσταση. Μας άρεσε. Ηθοποιοί, σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική, όμορφα, δεν μπορούμε να πούμε. Καλή και η πολύπλευρη προσέγγιση του Ίψεν.

Όμως Ίψεν;
Η αλήθεια είναι πως δεν καταλάβαμε την επικαιρότητα της επιλογής του Ίψεν, ούτε τη σχέση που μπορεί να έχει γενικότερα με τον τόπο και τον χρόνο που ζούμε. Δεν αποκρυπτογραφήσαμε τη σκέψη του καλλιτεχνικού διευθυντή (αλήθεια υπάρχει;) που οδήγησε στην απόφαση να ανεβάσει στο θέατρό μας τον μικρό Έγιολφ. Ιδίως αυτή την εποχή που όλη η Ελλάδα επιλέγει Ελλάδα:
  • Το Εθνικό ανεβάζει φέτος έργα των Γιάννη Τσίρου, Λένας Κιτσοπούλου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, Λούλας Αναγνωστάκη, Άλκης Ζέη, Γεωργίου Χορτάτση, Κώστα Ταχτσή, Πηνελόπης Δέλτα και μόνο ένα έργο ξένου, του Σαίξπηρ αλλά τον Περικλή!
  • Το ΚΘΒΕ ανεβάζει Ντενεκεδούπολη (!), Μαντάμ Σουσού του Ψαθά, έργα των Στέλλα Βογιατζόγλου, Μάριου Ποντίκα, Νίκου Μπακόλα, Γιώργου Ιωάννου, Κώστα Μουρσελά, Μενέλαου Λουντέμη.
  • Στη Λάρισα ανεβάζουν Ξένια Καλογεροπούλου-Θωμά Μοσχόπουλου και Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη.

Με την ευκαιρία, το ΚΘΒΕ άρχισε τις περιοδείες του εκτός Μακεδονίας.

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στις παράλληλες εκδηλώσεις, την Κυριακή ...θα μπορούσε να έχει και περισσότερο κόσμο στα σφαγεία. Δεν είναι ντροπή να διαφημίσετε τον Ορέστη Ανδρεαδάκη ως τον Ορέστη από το πρωινό του Mega, να τσιμπήσει περισσότερος κόσμος!


Άλλωστε είμαστε σίγουροι πως δεν κάνετε εκδηλώσεις για τις εκδηλώσεις ή για καμιά πενηνταριά σχετικούς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως σας ενδιαφέρει να επικοινωνήσουν με τον πολιτισμό όσο το δυνατό περισσότεροι, ιδίως όσοι δεν είχαν την ευκαιρία αυτή στο παρελθόν.
Έτσι ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να κόψετε τουλάχιστον 30.000 εισιτήρια για πρώτη χρονιά.

Κι επειδή η αίθουσα στα σφαγεία είναι μικρή, σας παρακαλούμε να κάνετε επιτέλους χρήση αυτού του δικτύου οπτικών ινών ώστε να μεταδίδονται οι εκδηλώσεις ζωντανά και στα υπόλοιπα Πνευματικά Κέντρα του Δήμου (ας κάνει και ο Σκοπούλης κάτι γι' αυτή την πόλη).

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μια μανία με τον Σκοπούλη την έχεις, που είναι στα όρια της εμπάθειας.
Παρά το ότι συμφωνούμε σε πολλά, αυτή ανωνυμία του blog σου -που με κάνει να σε μιμηθώ- σε κάνει να χάνεις πολλούς πόντους. Σε τελική αυτή η συνεχόμενη γκρίνια -ακόμη και για την επιλογή ενός ξένου και όχι ελληνικού έργου (!)- από μόνη της δεν λέει τίποτα.
ΥΓ Σε είδα χθες που πόσταρες στον τοίχο του Θανάση και τον καλούσες να ψηφίσει όχι. Τις δηλώσεις του τις άκουσες;

Πέρα βρε έχει είπε...

Άντε πάλι με την ανωνυμία!
Ένας πολίτης που γράφει τις σκέψεις του επί 5 χρόνια στο ίδιο ιστολόγιο, με το ψευδώνυμο Umbrella, δεν είναι ανώνυμος. Είναι η Umbrella (για σένα Litsa). Αν είχα διαλέξει το "Άχθος Αρούρης" ή το "Λίτσα Παπαδοπούλου" θα ήμουν εντάξει;
Η μικρή μας πόλη όμως θέλει να ξέρει τίνος είσαι κι από ποιο χωριό. Έτσι;

Δε γράφω για τους πόντους, δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημοσιογράφος. Δεν επιβάλω σε κανένα να με διαβάσει ούτε καν να συμφωνήσει μαζί μου.

Ναι, στου κύριου Θανάση, πόσταρα στον τοίχο του και τον κάλεσα να ψηφίσει όχι, γιατί ήθελα να δείξω στους 2.500 φίλους του, πως μπορείς να ποστάρεις στον τοίχο του και να του ζητήσεις να ψηφίσει όχι. Αν και για να λέμε την αλήθεια ο Γιάννης Βαρουφάκης τον κάλεσε να πει όχι.

Ε, όχι και εμπάθεια για τον κύριο Σκοπούλη. Είναι ένας από τους 5-6 που μας έχουν απογοητεύσει περισσότερο είναι αλήθεια (εξαφάνισε και τον αγαπημένο μας xenagos.ioannina.gr ).
Δε συμφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

lol
Ναι, ειδικά αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα.
Όπως είδες βέβαια ο Θανάσης -όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο- ψήφισε "ναι σε όλα". Και οι υπόλοιποι το ίδιο, αλλά να σου πω κάτι μωρέ; Εγώ που προέρχομαι από την Αριστερά, με πονάει το Ναι του Θανάση περισσότερο. από των άλλων. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με πολλά ελαττώματα αλλά δεν παύει να είναι αυτός που κάποτε ήταν... άλλος.
Με θλίβει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο κόσμο απασχολεί η περίπτωση Οικονόμου.. Είτε στα αρνητικά, είτε στα θετικά. Πάντως είμαι σίγουρος ότι αυτός δεν το επιδιώκει. Umbrella πολύ καλά και έκανες να αφήσεις μήνυμα στον τοίχο του συγκεκριμένου. Και εσύ Σάκη έχεις κάνει πολύ καλά που δεν έχεις "κλειδώσει" τη συγκεκριμένη επιλογή όπως κάνουν όλοι οι συνάδελφοι σου και ο καθένας μπορεί να σου γράφει.

Ανώνυμος είπε...

Εχω ακουσει πολλες φορες να λενε για τον Θαναση το γνωστό 'εγω για αλλου πηγαινα και η ζωη για αλλου με παει". Πιστευω οτι εκφραζει ενα συλλογικο μετεφηβικο συνδρομο. Τον Πιτερ Παν που ολοι αφησαμε πισω μας και θελουμε να το βλεπουμε καπου ζωντανο να περπαταει ακομη. Για όσα δεν καναμε εμείς, και για οσα αφήσαμε εμεις πισω μας...

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μην ξεχνιόμαστε: Σκοπούλη ζεις, εσύ μας οδηγείς! Κάποια στιγμή θα πάρεις και εσύ μπρος

Πέρα βρε έχει είπε...

Για τον Σάκη, τον Θανάση και τον κύριο Οικονόμου, άνοιξε νέος χώρος συζήτησης, κάτω από το κηδειόσημο.

Εδώ μιλάμε για τον ...Ίψεν!

What'sMyName είπε...

Κατ'αρχήν δεν καταλαβαίνω γιατί ο καθένας θα πρέπει να ψηφίζει ο,τι ο άλλος θέλει. Ο ανάποδος φασισμός του όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας (ειδικά αν ψηφίζει ο,τι η πλειοψηφία). Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος (και διάβασα το μεγαλύτερο μέρος και των δύο μνημονίων). Για να πω την αλήθεια, το μοναδικό ανακουφιστικό θα ήταν ένα μνημόνιο με πιο ήπια μέτρα. Δεν μπορώ να κακολογήσω όμως κανέναν για την μία επιλογή ή την άλλη. Και οι δύο έχουν τα σωστά, τα λάθη, τις παραλείψεις, τους φόβους, τα εσχατολογικά σενάρια, τα ουτοπικά σενάρια...αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος οτι το μένος εναντίον του άλλου και από τις δύο πλευρές είναι το πιο καταστροφικό απ'όλα διότι γεννά ένα λεκτικό εμφύλιο που ισοπεδώνει τα πάντα...Όσο για τον Σκοπούλη, δεν το ξέρω προσωπικά αλλά μου έχει τύχει, λόγω δουλειάς, να το πετύχω στα πιο ξεκάρφωτα μέρα στο λεκανοπέδιο αργά το βράδυ να στήνει δίκτυα, μόνος του! Σαν εναερίτης! Ίσως τελικά να έχουμε συνηθίσει στο μοντέλο Αβραμόπουλου τόσο που να μας ενδιαφέρουν τα PR περισσότερο, ίσως πάλι να στήνει δίκτυα που κανείς δεν χρησιμοποποιεί οπότε παραμένει Αγγελοπουλικό ντεκόρ, πάντως του καναπέ δεν είναι...αντίθετα από τους περισσότερους από εμάς...

Φιλικά
Τζο Στράμμερ

Πέρα βρε έχει είπε...

Τζο, φυσικά και ο καθένας ψηφίζει τελικά ότι θέλει. Ο καθένας. Ο Βουλευτής όμως, που είναι εκπρόσωπος των ψηφοφόρων του, δε ψηφίζει ότι θέλει. Ψηφίζει αυτό για το οποίο έχει πείσει τους ψηφοφόρους του πως είναι το σωστό. Αλλιώς απλά τους εκμεταλλεύτηκε για να γίνει βουλευτής και αυτοί θα το ξανασκεφτούν τις επόμενες εκλογές.

Για τον κύριο Σκοπούλη τώρα. Έθιξες ακριβώς αυτό για το οποίο τον κρίνουμε. Ο κύριος Σκοπούλης είναι δημοτικός σύμβουλος, όχι υπάλληλος του Δήμου. Δεν τον ψηφίσαμε για να ανεβαίνει στα μπαλκόνια να κρεμάει κεραίες γιατί τη βρίσκει με τα δίκτυα (δηλαδή αν ήταν ζαχαροπλάστης, θα ήταν υπεύθυνος γλυκών και θα έφτιαχνε μπακλαβάδες για τους δημότες?). Τον θέλουμε στο γραφείο του να καταγράφει προβλήματα και να βρίσκει ψηφιακές λύσεις. Αυτή είναι η μαγκιά!
Να μπορείς να πληρώνεις από το σπίτι σου τη ΔΕΥΑΙ, να παρακολουθείς στην πλατεία της Κατσικάς προβολή συναυλίας που γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο, να συμμετέχεις σε ψηφιακό κοινωνικό δίκτυο του Δήμου ανταλλάσσοντας προτάσεις και ιδέες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, και τόσα άλλα που υλοποιούν οι "Σκοπούληδες" στο σύγχρονο κόσμο. Αλλά περισσότερα προσεχώς.

Ανυφαντής είπε...

Κι εμένα φίλε Τζο μου άρεσε να κόβω δέντρα με το αλυσοπρίονο, το είχα παιδικό απωθημένο, αλλά το παράκανα και με διώξανε...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόση εμμονή με τον έναν βουλευτή που ψήφισε ναι; Και ο Παντούλας, και ο Αργύρης και ο Τασούλας και ο Καλογιάννης ναι ψήφισαν...Απλά κάποιοι το έκαναν ανεπιφύλακτα και ένας το έκανε με μεγάλες επιφυλάξεις.