Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Για την επίσκεψη στο Ισραήλ

Ωραία μας τα είπατε όλοι μαζί στη συνέντευξη τύπου χθες. 
Και πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε τα όσα είπατε για άψογη προετοιμασία, δυναμική προβολή και σημαντικά αποτελέσματα. Επειδή όμως δε μας έχετε συνηθίσει σε τόσο αποτελεσματικές ενέργειες, πολύ θα θέλαμε λίγες αποδείξεις. Η μία φωτογραφία που δώσατε στον Τύπο χαρακτηρίστηκε (όχι άδικα) θλιβερή φωτογραφία. Θέλουμε περισσότερες φωτογραφίες, τόσα άτομα δε μπορεί να μη βγάλατε. Θέλουμε τα ονόματα των παραγόντων που συναντήσατε, των επιχειρηματιών, των διπλωματών και των αρχόντων της Τιβεριάδας. Επίσης σε ποια Μέσα ενημέρωσης δώσατε συνεντεύξεις. Τέλος πολύ θα θέλαμε να κοινοποιήσετε στο δίκτυο την παρουσίαση που ετοιμάσατε για τη δυναμική προβολή της πόλης μας. 


Ελπίζουμε να μη σας βάζουμε σε κόπο. Εμείς πάντως το ψάξαμε αρκετά, χωρίς δυστυχώς να καταφέρουμε να βρούμε τα ίχνη της επίσκεψής σας. Φταίει ίσως η γλώσσα. Πέρα από τις ατελείωτες αναμεταδόσεις του δελτίου τύπου στα τοπικά Μέσα, το μόνο που εντοπίσαμε είναι η απόφαση για την μετακίνησή σας και το κόστος (δε βρήκαμε την αντίστοιχη απόφαση της Περιφέρειας).
Κατά τα άλλα ο ισραηλιτικός τύπος δε σας αναφέρει, ενώ έχει εκτενή άρθρα για τους κατά καιρούς βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο, για τη συναγωγή και άλλα.  

Θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς στη δυναμική προβολή της πόλης μας, μέσα από τους δικούς μας διαύλους, δώστε μας όμως κάποια στοιχεία.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι επιστολή που στείλατε στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο; Ή είναι ένα σχόλιο για τη δημιουργία εντυπώσεων;
Αν πραγματικά θέλετε απαντήσεις, ας στείλετε το κείμενο ως επιστολή προς τον Δήμο κι εγώ με χαρά να το συνυπογράψω επώνυμα. Να ξεκινήσουμε όλοι οι πολίτες να λειτουργούμε ως ελεγκτικός μηχανισμός των θεσμών. Όχι απλά να ρίχνουμε πυροτεχνήματα έξω από τον χορό.

Πέρα βρε έχει είπε...

Όχι δε μοιάζει με επιστολή, είναι μάλλον ένα σχόλιο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ένα σχόλιο που θα έκανα στην παρέα μου και είπα να το δημοσιεύσω.

Παρ' όλα αυτά προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις! Τις πιο εύκολες: Έδειξαν καμιά 30ρια φωτογραφίες χωρίς σχόλιο με υπόκρουση το London is calling, σε μάζωξη στο ITV.
Άλλες απαντήσεις τις βρήκαμε ρωτώντας σε ψηφιακές κοινότητες Ισραηλιτών που αγαπούν τα ταξίδια στο δίκτυο.

Οι πρώτοι που πρέπει να ελέγχουν είναι οι της αντιπολίτευσης και ύστερα οι δημοσιογράφοι. Η αλήθεια είναι πως σήμερα αυτοί είναι ανύπαρκτοι και ουσιαστικός έλεγχος δεν υπάρχει.

Οι πολίτες για να λειτουργήσουν έτσι, πρέπει κάπως να ...μαζευτούνε. Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω μία σύγχρονη ομάδα τέτοιων πολιτών στην πόλη μας. Και το "forum πολιτών" που έχει κάποιες προδιαγραφές, δε φαίνεται να έχει απήχηση.
Αν έχεις κάτι να προτείνεις...

Ανώνυμος είπε...

ακούστε παιδιά,
επειδή είμαι στο χώρο αν και δυστυχώς δουλεύω για άλλη χώρα (και μάλιστα ανταγωνιστική της Ελλαδας στον τουρισμό) . Αυτά είναι πως να το πω...διοικητικές επαφές! Δεν είναι φεστιβάλ! Έχω συμμετάσχει σε όλο τον κόσμο σε τουριστικά περίπτερα, συνέδρια επι συνεδρίων, είχαμε επιτυχίες, αποτυχίες κλπ. Τα βίντεο/φωτο/φυλλάδια είναι για μόστρα. Οι συναντήσεις είναι που έχουν σημασία. Δεν έχω το χρόνο να επεκταθώ αλλά το κείμενο είναι ολίγον εκτός πραγματικότητας! Δεν ξέρω τι έκαναν στο Ισραήλ αλλά οι συναντήσεις αυτές ΔΕΝ είναι για το κοινό, μόνο για όσους απασχολούνται στον τουρισμό. Τα δε οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά αν "έπαιξαν" καλά το παιχνίδι.
Το ξέρω οτι στην Ελλάδα μας αρέσει να σχολιάζεται ο καθρέφτης...όλοι παίζουμε το παιχνίδι των media. Οι Αρχές δεν μπορούν να αποδείξουν τι κάνουν και στέλνουν άθλιες φωτο, και οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες που ΔΕΝ ήταν εκεί σχολιάζουν τις φωτο σαν να ήταν μέσα στις συναντήσεις...τουτ'εστιν όπως σωστά είπες " ένα σχόλιο που θα έκανα στην παρέα μου και είπα να το δημοσιεύσω". Νομίζω οτι το σχόλιο σου τα λέει όλα...
Φιλικά

παιδιά είπε...

...μακάρι αυτοί που συνόδευσαν τον Δήμαρχο να ήταν του χώρου του τουρισμού, όπως φαντάζομαι είσαι εσύ στο εξωτερικό. (Υπάρχουν ειδικές σπουδές σε αυτό το χώρο, έτσι δεν είναι;) Όσοι πήγανε και κάνανε αυτάρεσκες δηλώσεις με την επιστροφή, δεν είχαν τέτοιο βιογραφικό σε καμία περίπτωση (τα βιογραφικά είναι δημοσιευμένα).

Δε ζητάμε το περιεχόμενο των συναντήσεων, αλλά απόδειξη πως έγιναν. Μας ενδιαφέρει η άποψη του δημοσιογράφου της ξένης εφημερίδας για την πόλη μας. Αν δεν έγραψε τίποτα στην εφημερίδα του, σημαίνει πως απέτυχε η συνέντευξη.

Θέλουμε η παρουσίαση της πόλης μας να είναι στο δίκτυο σε διάφορες γλώσσες. Αν κάποιος από το Ισραήλ θέλει να ανατρέξει στο δίκτυο για περισσότερες πληροφορίες, σήμερα δεν υπάρχει λέξη στα Αγγλικά δημοσιευμένη ούτε καν τα φυλλάδια της πλάκας.

Ως συνέχεια της επίσκεψης Μπουτάρη, ένα χρόνο πριν, τίποτα δε φαίνεται να οργανώθηκε σωστά, κι ας λένε οι ίδιοι για τον εαυτό τους τα καλύτερα. Και οι δημοσιογράφοι χειροκροτούν!
Ποιος ρώτησε πόσοι είναι σήμερα οι Ισραηλίτες επισκέπτες της πόλης μας και ποια είναι η άποψή τους;

Μα κι όταν ο τοπικός δημοσιογράφος ρώτησε, τι είναι αυτό το ιδιαίτερο που έχει η πόλη μας για να προσελκήσει Ισραηλίτες, η απάντηση ήταν, η εβραϊκή συναγωγή, το εβραϊκό προικοσύμφωνο στο μουσείο, τα βουνά, η θάλασσα [λίγο κρασί και το αγόρι μου...]!

Και αυτοί οι άνθρωποι ετοιμάζονται και γι' άλλες αποστολές προσέλκυσης τουριστών!


Ναι,κι αυτό είναι ένα σχόλιο που θα το έκανα στην παρέα μου και το δημοσιεύω.

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι απαραίτητες οι σπουδές πάνω στον Τουρισμό για να κάνεις ουσιαστικά δημόσιες σχέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις. Το εβραϊκό στοιχείο της πόλης είναι από μόνο του - ειδικά στο Ισραήλ - "τουριστικό προϊον" ειδικά από τη στιγμή που οι Ρωμανιώτες δεν είναι από τις κυρίαρχες εβραϊκές κουλτούρες. Επαναλαμβάνω οτι δεν ξέρω το τι προσπάθησαν να προωθήσουν (εξυπακούεται οτι χρειάζεται στρατηγική). Λόγω εμπειρίας πάντως μπορώ να πω οτι συνήθως οι ελληνικές αποστολές διακρίνονται είτε απο την υπερβολή (ανόητες και δαπανηρές φιέστες τύπου Eurovision ή Live your myth in Greece) είτε από μιζέρια τύπου άντε να περάσει κι αυτό να πάμε σπίτι μας . Το τι κατάφεραν θα μας το πούνε τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι. Τώρα για τη δημοσιογραφική κάλυψη δεν θυμάμαι περιπτώσεις που να εμφανίζονται σε μη κλαδικά έντυπα...και πάλι όμως οι επαφές αυτές ακόμα και καλά να πήγαν είναι μόνο η αρχή...τώρα χρειάζεται και το ακόμα πιο απαραίτητο follow up αλλιώς μια έξυπνη κίνηση από Κροατία ας πούμε και εξασφαλίζει χ αριθμό πούλμαν για κάποια άρτια οργανωμένη λουτρόπολη της. Κυνικό αλλά σε αυτή τη μικρή λεκάνη της Μεσογείου μαίνεται τουριστικός πόλεμος! Και, απλούστατα, όποιος δεν έρχεται σε σένα πάει κάπου αλλού. Όπως επίσης αλήθεια είναι οτι υπάρχουν και άλλα Γιάννενα στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο τα οποία θέλουν και αυτά το κομμάτι της πίτας και το οποιό θα διεκδικήσουν από ...εσένα! Τώρα που το ξανασκέφτομαι η στοχοποίηση στο εβραϊκό παρελθόν είναι έξυπνη κίνηση, η δε απογοήτευση όσων έλθουν και δούνε τι έχουμε κάνει ως πολίτες και Δημοτικές Αρχές τα τελευταία 50 χρόνια για την παρελθούσα πολυπολιτισμικότητά μας είναι μια άλλη ιστορία (το έκανε με ακόμη μεγαλύτερη μαστοριά η Θεσσαλονίκη αλλά κάτι καταφέραμε κι εμείς).

Xenagos είπε...

Πώς δεν είναι απαραίτητες οι σπουδές;
Αν φτιάχνεις μια παράγκα στο χωριό σου, εντάξει δεν τον θες τον μηχανικό. Αν φτιάξεις όμως στην πόλη σπίτι, ο σπουδαγμένος με εμπειρία μηχανικός είναι απαραίτητος.

Θα διαλέξω αυτό με τη μιζέρια για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δε μας έχουν πείσει για κάτι άλλο.

Ναι το εβραϊκό παρελθόν είναι ένας λόγος να έρθουν Ισραηλίτες, αλλά αυτό το παρελθόν κάπως πρέπει να το αναδείξεις, να το συνδυάσεις και να το κάνεις ενδιαφέρον, πριν το διαφημίσεις. Τι να σου κάνει ένα προικοσύμφωνο στο Μουσείο! Αυτά τα σκέφτονταν πριν από χρόνια. Ζούμε αισίως στο 2012.

Ένας ειδικός σε θέματα τουριστικής προβολής δεν υπάρχει σε αυτόν τον τόπο να τον οργανώσει. Βλέπεις ακόμη και σήμερα αποστολές αιρετών και δημοσίων υπαλλήλων, δήμου ή περιφέρειας να δρουν ανταγωνιστηκά και να επιστρέφουν όλο χαρά από τουριστικές εκθέσεις. (Η περιφέρεια πήγε Σερβία.)


Δες και το κείμενο του δημοσιογράφου Γιώργου Κυρούση, ο οποίος έχει σχέση λόγω οικογένειας με γιαννιώτικο ταξιδιωτικό γραφείο: Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου

Κατά τα άλλα συμφωνώ με όσα γράφεις και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου!