Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πέτρος Βρέλλης ζωντανεύει τον Van Gogh


Κι όμως, η πόλη μας, τα Γιάννενα, η σημερινή πόλη των αγραμμάτων και των άτεχνων, έχει τις λαμπρές εξαιρέσεις της:

Ο Πέτρος Βρέλλης παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη,μία εντυπωσιακή διαδραστική προσαρμογή του «Έναστρου Ουρανού» του Vincent van Gogh μετατρέποντας τους στροβίλους που σχηματίζει το πινέλο του ζωγράφου, σε ζωντανές πνοές του ανέμου, οι οποίες μαζί με τη μουσική υπόκρουση αντιδρούν στο άγγιγμα του χεριού!


Starry Night (interactive animation) from Petros Vrellis on Vimeo.


Η παρουσίαση δεν έγινε στα παλιά σφαγεία των 149 επισκεπτών, ή στην άγνωστη πινακοθήκη μας. Αλλά στο youtube με 35.000 εμφανίσεις και δεκάδες εγκωμιαστικά σχόλια από όλο τον κόσμο. Και στο vimeo με 520.000 (πάνω από μισό εκατομμύριο!) εμφανίσεις και αμέτρητα μπράβο από ανθρώπους της τέχνης, μέσα σε πέντε μόλις μέρες!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η παρουσίαση αναμεταδόθηκε αστραπιαία σε όλα τα μέσα που ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη, από τον ολλανδικό τύπο μέχρι το ΜοΜΑ και τους λάτρεις της τεχνολογίας:

  • Creative Applications Network  "Beauty through simplicity at its finest and most playful."
  • Colossal art & design  "I bet if Van Gogh rolled over in his grave to look at this, it might make him smile a bit."
  • Design.org  "The work finds success in subtlety."
  • Huffington Post  "Vrellis took a piece with a seemingly unsurpassable amount of artistic merit, and breathed new life into it."
  • Gizmodo "This Touchscreen Van Gogh’s Starry Night Is So Stunningly Beautiful It Should Be Made Into an App according."
  • Dutch Daly News  "The effect is so beautiful and mesmerizing."

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η google αναζήτηση της πληροφορίας "Starry Night (Interactive animation) by Petros Vrellis" εμφανίζει σήμερα περίπου 22.300 αποτελέσματα (0,36 δευτερόλεπτα). Μόλις 5 μέρες από την πρώτη παρουσίαση!

Και τέλος οι θαυμαστές της δημιουργίας του Βρέλλη, ρωτούν πού μπορούν να αγγίξουν την οθόνη και άλλοι θέλουν να πληρώσουν για να την αποκτήσουν σε μορφή εφαρμογής για το ipad τους.


Για τον Πέτρο Βρέλλη ξαναγράψαμε. Και δε θα τον αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.
Τον ακολουθούμε σα σκιά. Είναι η αχτίδα του ήλιου που τρυπάει τον μουντό ουρανό της πόλης μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: