Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας

Θοδωρής Γκόνης: "...και φέτος το φεστιβάλ έχει δικές του παραγωγές, δικές του παραγγελίες, δεν είναι ένα ψευδεπίγραφο φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του ...πρέπει να αναδεικνύει τον τόπο σε ύψος..."

Θ. Γκόνης, Φεστιβάλ Φιλίππων from elculture.gr on Vimeo.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Κάστρο Καβάλας, Λιμενοβραχίονας Καβάλας, Αμυγδαλεώνας, Παλιό Αεροδρόμιο -> από 01.07.2010 έως 27.08.2010

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα εδώ, να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας στο τηλ. 2513500218 ή στο e-mail: 53ffk@dkavalas.gr. Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ στο philippifestival.gr.

* * *

Φίλιπποι, Καβάλα.
Δεύτερος χρόνος αλλαγής πλεύσης.
Πιο πλούσιοι, πιο τολμηροί, πιο δραστικοί.
Ειδικά σήμερα, τώρα, σ' αυτό τον πόλεμο
αυτή η γιορτή. [Η τέχνη δεν είναι ποτέ φτωχή, είναι άλλος χρόνος άλλος τόπος έχει άλλο νόμισμα, άλλο κουδούνισμα, άλλο στρίψιμο].

Ανοιγόμαστε, διακινδυνεύουμε, προσκαλούμε.
Θέατρο, χορός, μουσική.
Δύο μεγάλες και πέντε μικρότερες παραγωγές σημαντικών καλλιτεχνών,
ειδικά σχεδιασμένες για το Φεστιβάλ. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κομοτηνής, Σερρών.

Μετακλήσεις. Φιλοξενίες. Συναυλίες. Παράλληλες εκδηλώσεις.
Πέρυσι αναδείξαμε καινούργιους χώρους, συζητήσαμε, ενθουσιαστήκαμε,
διαφωνήσαμε, ζωντανέψαμε την πόλη και το αίσθημα μας.
Είδαμε το κάστρο, το λιμάνι, να ανεβαίνει, να πλαταίνει, τον κόσμο να περιμένει στην ουρά για ένα εισιτήριο, για το ταξίδι. Αγγιχτήκαμε, ανταλλάξαμε το ανοιγόκλειμα στο μάτι. Είδαμε την υγρασία.
Πήραμε το σήμα, τον ορίζοντα.

Φέτος ο ορίζοντας ανοίγει, μεγαλώνει υψώνεται. Με άλματα, με έλικες, με σπείρες, με τον Χειμωνά, τον Παπαδημητρακόπουλο, την Αναγνωστάκη, τον Εγγονόπουλο, τον Άμλετ, τον Βορρά.

Υ.Γ. Η απαραίτητη αυτονομία του Φεστιβάλ, άποψη που όλοι ασπάζονται, παραμένει δυστυχώς μέχρι και σήμερα, στο στάδιο του προγραμματισμού. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς με την τωρινή μορφή του, δυσκολεύεται να βρει την αναπνοή και τον βηματισμό που του αξίζει. Κυρίως δεν «εκμεταλλεύεται» τη δυναμική του στην ελεύθερη αγορά, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστα με την τέχνη και την πολιτιστική προσφορά. Την αποστολή του.

Θοδωρής Γκόνης
Καλλιτεχνικός διευθυντής
Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: