Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ουμανοτουριστικός προορισμός

Τα Ιωάννινα τελευταίως αναδεικνύονται σε αγαπημένο προορισμό για διάφορες ομάδες ανθρώπων. Θυμηθείτε τους χιονανθρώπους, τους σκορδεμπόρους, τους μικροπωλητές, τον Αβραμόπουλο, και τους ζητιάνους που προσεύχονται.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας μία διεθνή ομάδα ουμανοτουριστών!
Τα καινοτόμα αυτά ουμανοτουριστικά ταξίδια συνδυάζουν το ουμανιστικό έργο με καθοδηγούμενη περιπέτεια σε όλο τον κόσμο. Φέτος λοιπόν επιλέχθηκαν τα Ιωάννινα:

"Ioannina was selected as the destination because it is part of an area which is truly Greek and visited by very few tourists from outside the country. It is also the site of a number of mass poisonings of the area's dog and cat population, one of which recently triggered a small protest from area locals."

Η φήμη της πόλης μας έφτασε μέχρι το μακρινό Colorado, έδρα της εταιρείας inside/out η οποία οργανώνει το ταξίδι αυτό. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν κάποιο από τα αδέσποτα της πόλης μας.

Η είδηση της δολοφονίας αδέσποτων ζώων στην πόλη μας, έκανε σύντομα το γύρο του κόσμου, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των πολιτών και τη βοήθεια του διαδικτύου. Ο κόμβος adespoto.gr δημοσίευσε το θέμα και μας πληροφόρησε για το ουμανοτουριστικό ταξίδι.
Μπορείτε να διαβάσετε για την πόλη μας σε διεθνή σχετικά άρθρα:


Έχουμε λοιπόν δύο μήνες προθεσμία να προετοιμαστούμε για την υποδοχή των ουμανοτουριστών. Μπορούμε να κάνουμε ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει τόσα χρόνια; Πολίτες και αρχές να δείξουμε έμπρακτο ενδιαφέρον, φροντίδα. Οι οργανώσεις να μας καθοδηγήσουν. Ίσως να αποκαλύψουμε και να τιμωρήσουμε τον φονιά; Τι άλλο;
Όταν επιστρέψουν οι επισκέπτες στις πατρίδες τους, να πούνε πως επισκέφτηκαν έναν τόπο πολιτισμένο.

Γιατί θέλουμε να είμαστε περήφανοι για το σήμερα του τόπου μας και όχι για τον κεραμιδοφάγο Κινγκ Πάιρρους του παρελθόντος...

3 σχόλια:

BioLogos είπε...

Δεν μου αρέσει να γίνεται η πόλη γνωστή για την εξόντωση αδεσπότων αλλά διαφωνώ με το σκεπτικό του ποστ.

Δηλαδή επειδή ένα πρακτορείο από την Αμερική πουλάει ένα τουριστικό πακέτο στα Γιάννενα για τους πελάτες της, πρέπει για το λόγο αυτό μέσα σε 2 μήνες να "πουλήσουμε" κάτι με μια ραγιαδίστικη νοοτροπία του τύπου έρχεται ο στόλος?

Ας μιλήσουμε αρχικά για τον γιαννιώτικο σταρχιδισμό και κουτοπονηριά και αν μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να αλλάξουμε αυτά, τότε ίσως κάποτε στο μέλλον οι επόμενοι ουμανοτουρίστες από οπουδήποτε να βρούνε έναν τόπο που να θυμίζει πολιτισμό και όχι αρένα για κοκορομαχίες.

Και επιτέλους αυτό το πρώτοι στ'άρματα,τα γρόσια και τα γράμματα, ελπίζω ότι όσοι το πιστεύουν να βλέπουν και το καρότο μπροστά τους.

Umbrella είπε...

Δε διαφωνώ BioLoge, μία προσπάθεια έκανα (αποτυχημένη μάλλον) μήπως και συγκινηθεί κανένα ζώον.

BioLogos είπε...

Noμίζεις ότι θα συγκινηθούν επειδή έρχονται μερικοί Αμερικάνοι στα Γιάννενα με τέτοιου είδους ανησυχίες?
Στα μάτια τους είναι απλά γραφικοί και δεν νομίζω να ιδρώσει το αυτί κανενός.Εδώ ανέχονται μια "Όαση" στο κέντρο της πόλης σε τέτοια κατάσταση,ανακατασκευή πεζόδρομων που προκαλούν το χάος,διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα (πάρκινγκ-Ξενία)και και και.Προσπαθώ να καταλάβω αν απλά ο Γιαννιώτης έχει περάσει στην πλευρά του κυνισμού σε τέτοιο βαθμό, που τίποτα δεν μπορεί να τον ακουμπήσει πλέον.
Για να είμαι ειλικρινής εξαιρώντας μερικές περιπτώσεις στην πόλη, η πλειοψηφία δε νομίζω ότι έχει τη διάθεση/όρεξη/μυαλό για να ξεφύγει από αυτή την πορεία αντλώντας ενέργεια από έναν χαζό τοπικισμό δίχως νόημα.

Για να δούμε.