Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Θεατράνθρωπος: Γιώργος Αρμένης

Με χαρά ακούσαμε επιτέλους προτάσεις και μάλιστα οχτώ (δε βρήκαν ακόμη δύο να τις κάνουν δέκα;) από το στόμα του κυρίου Ελισάφ. Ολίγον θεωρητικές βέβαια, αλλά μία αισιόδοξη αρχή ελπίζουμε, ώστε να γίνει μία σοβαρή συζήτηση.

Είδαμε πως αναζητείται νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, πόσο ακόμη θα αντέξει αυτός ο Μισθουλάκος με το μισθό;

Μπορεί να είναι άλλος εκτός από τον Γιώργο Αρμένη;

Είναι ντροπή της πόλης μας που δεν έχει ακόμη αναζητήσει τη βοήθειά του. Είναι ο ήρωας που θα μας τραβήξει και πάλι στην επιφάνεια. Είναι ο άνθρωπος που θα έρθει για να δημιουργήσει και να διδάξει.
Η Πρόβα του Αρμένη που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το '84 είναι από τις πρώτες μου θεατρικές μνήμες, τόσο δυνατή που τη θυμάμαι ακόμη. Και οι παραστάσεις του κάθε χρόνο, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο, από τις δυνατότερες εμπειρίες.

Μπορεί τα Γιάννενα να μην έχουν φροντίσει ούτε για ένα αρχείο πολιτισμού, σπαταλώντας λεφτά σε πρωτόγονες ανούσιες σελίδες, ευτυχώς όμως έχει κάνει (και για μας) σοβαρή δουλειά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ορίστε λοιπόν τι γράφανε οι εφημερίδες τότε για ένα αξιοσέβαστο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων:
Ελεύθερος Τύπος, Ηρώ Βακαλοπούλου, Ριζοσπάστης, Μακεδονία, Αυγή.
Και εδώ το πρόγραμμα της παράστασης "Η Πρόβα" του 1984.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς φίλε μου έτσι πάει. Αν και νομίζω στην εποχή μας δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά με μία από πάνω προσέγγιση. Τα εναλλακτικά μικρά πράγματα θα προσφέρουν ολοκλήρωση ...

Ανώνυμος είπε...

Ένατη πρόταση:
Η σφαγή της Γάζας με τα ποτάμια αίματος αθώων μικρών παιδιών.
Δέκατη πρόταση:
Η οργή του Ερντογάν στο Νταβός.

Ανώνυμος είπε...

Η ιδέα εξαιρετική..και εγγυημένη.Ο Αρμένης είναι Ηπειρώτης με ψυχή και πατριωτικό φιλότιμο..πράγμα σπανιότατο πια..μακάρι να γίνει για να σταματήσουμε να λέμε "Αλίμονο στο ΔΗΠΕΘΙ " μετά το (καλό πάντως) "Αλίμονο στους νέους"..Το καλό είναι ότι βγαίνουν ερασιτεχνικές ομάδες που κάνουν καταπληκτικές δουλειές..χρειάζονται και άλλες γιατί το σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό μιας πόλης ήταν και θα είναι πάνω απ' όλα το θέατρο..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τα βλέπω διαφορετικά τα πράγματα. Τον Αρμένη τον εκτιμώ αφάνταστα βέβαια αλλά πιστεύω οτι η γενιά του θα πρέπει σιγά σιγά να κάνει στην άκρη. Όλες οι τέχνες πρέπει να πάνε μπροστά με νεαρότερο κόσμο στα ηνία...ο Αρμένης ίσως να σώσει την πόλη από την κατάντια των ...Μισθών, θα ανεβάσει αξιόλογες παραστάσεις κλπ. Νομίζω όμως οτι χρειαζόμαστε μια νέα έμπνευση πλέον...μακριά από τα τετριμμένα. Ο ίδιος ο θεσμός (τα ΔΗΠΕΘΕ) χρήζει αλλαγών και να που για ακόμη μια φορά θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα η γενιά που μας το κληροδότησε...
Άποψή μου βέβαια, επαναλαμβάνω οτι ο Αρμένης είναι μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό θέατρο...

Umbrella είπε...

Η πόλη θα έπρεπε να καλέσει τον Αρμένη, να του προσφέρει για δύο χρόνια ότι ζητήσει, ώστε να υλοποιήσει ένα όνειρό του εδώ, στα Γιάννενα!

Μία εμπειρία την οποία με περηφάνια θα διηγούμαστε στα εγγόνια μας.

Λεφτά βρίσκονται, υπάρχουν τρόποι.
Έτσι κάπως το θέατρο θα μπορέσει να παραδοθεί στη νέα γενιά που αναφέρεις Anonyme.