Οι κλασσικοί τύποι που ανακυκλώνονται πιάνοντας τις θέσεις προέδρων, διοικητών, συμβούλων, υποψήφιων δημάρχων κ.λ.π., που θέλουν να απασχολούν τα μικρόφωνα, τα άρθρα και τις κουβέντες στα καφενεία της πόλης μας, έχουν σχεδόν πάντα ένα όραμα:
Να φτιάξουν ένα Μουσείο!
Κάποιο έκθεμα θα υπάρχει, κάποιο κτίριο με χαρά θα προσφερθεί, κάποια κουτσή χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει ο βουλευτής μας και τελικά θα μπει μια ταμπέλα πάνω από μία πόρτα, ενός ακόμη νεκρού Μουσείου (ή κάτι σαν Μουσείο).Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε για την πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Γιώργος Κρανάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Σταδίου. Πρόκειται για την ίδρυση Αθλητικού Μουσείου που στεγάζεται σε χώρο του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στην Ανατολή.
Όπως τονίζεται, πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα για την επερχόμενη γενιά.
Κύριοι, ρωτήσατε την επερχόμενη γενιά για τις ανάγκες της;
Τη ρωτήσατε τι θα ήθελε να έχει σε ένα αθλητικό κέντρο σαν αυτό που διοικείτε;
Τη ρωτήσατε αν είναι ικανοποιημένη από τις υπηρεσίες που της παρέχετε;
Κύριοι, γνωρίζετε πόσα Μουσεία νεκρά σαν το δικό σας έχει ο τόπος μας;
Γνωρίζετε τι σχέση έχει η επερχόμενη γενιά με αυτά τα Μουσεία;
Ανοίξτε επιτέλους τα μάτια σας και κοιτάξτε πέρα από τα βουνά. Επισκεφτείτε αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη. Δείτε πως γίνεται η «μύηση των μαθητών στα αθλήματα» στον πολιτισμένο κόσμο.
Ανακαλύψτε επιτέλους σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές μορφές παρουσίασης και έκθεσης της ιστορίας.
Ανακαλύψτε τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσετε την επερχόμενη γενιά.
6 σχόλια:
Πραγματικά πόσο δίκιο έχεις σε αυτό που λες.
Πράγματι τα νεκρά μουσεία είναι γεγονός. Αυτό όμως που κάνει τα μουσεία πραγματικά νεκρά είναι η έλλειψη θεατών. Η επερχόμενη γενιά πράγματι ούτε για μουσείο θα ενδιαφερθεί ούτε για τίποτα αφού έχει μάθει να ασχολείται μόνο με την ποιότητα του φρέντο.
Νομίζω πώς πρώτα πρέπει να κατακρίνουμε εμάς τη νέα γενιά και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Ένα μουσείο ποτέ δεν κάνει κακό. Και αν μάλιστα συνοδεύεται κι απο ικανοποίηση άλλων αναγκών του αθλητισμού τότε επιτέλους έχουμε βλέπουμε κάτι να κινείται σ αυτην τη πόλη.
Οι κλασσικοί bloggers που ανακυκλώνονται με στερεότυπα κάτω από την Umbrella της ανωνυμίας έχουν σχεδόν πάντα ένα όραμα: «Την απαξίωση κάθε τι καλού». Αυτοί λοιπόν είναι που θέτουν τα παραπάνω βαρύγδουπα ερωτήματα αγνοώντας το αυτονόητο: Για μια παιδεία ποιότητας χρειάζεται, το ελάχιστο, μια πολιτιστική συνιστώσα (τείνουν στο μηδέν οι υπάρχουσες στην περιοχή μας) και η εισαγωγή στα πολιτιστικά ζητήματα με οποιονδήποτε τρόπο και η μύηση (με δημιουργία και φαντασία) σε όλες τις μορφές αθλητισμού (κάτι που δε μπορεί να γίνει απλά με παρουσίαση και έκθεση, όπως αναφέρεις, όσο σύγχρονες και αποτελεσματικές και αν είναι οι μέθοδοι) συμβάλλει τα μέγιστα στην αρμονική ανάπτυξη του ατόμου στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου. Λυπάμαι που η ισοπεδωτική και μυωπική λογική κυριεύει συμβουλάτορες που δηλώνουν ότι «κοιτάνε πέρα από τα βουνά» και αυτοπροσδιορίζονται πολυταξιδεμένοι γνώστες και εκπρόσωποι των επερχόμενων γενιών. Πιστεύω ότι η νέα γενιά απέχει παρασάγγας από αυτή την κοινοτοπική σκέψη και γραφή.
-> Νεαρέ ανώνυμε,
για την έλλειψη θεατών δε φταίνε οι θεατές, φταίνε τα μουσεία. Για να μην πάμε μακριά, επισκέψου τα νέα (ζωντανά) Μουσεία στην Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα και ρώτησε τους υπεύθυνους να σου πούνε τα νούμερα των νεαρών επισκεπτών. Διάβασε και τα σχόλιά τους στο βιβλίο επισκεπτών.
Ούτε η νέα γενιά φταίει που φαίνεται να ασχολείται μόνο με την ποιότητα του φρέντο. Μα δεν προσφέρει τίποτα άλλο τούτη η πόλη στη νέα της γενιά, παρά μόνο τις καφετέριες στη Γαριβάλδη του Γκόντα.
Ένα νεκρό μουσείο, είναι ένα κακό μουσείο, αφού μαθαίνει τον κόσμο να ακούει μουσείο και να κόβει πέρα...
-> Ώριμε ανώνυμε,
αδικείς νομίζω το ιστολόγιο αυτό και δε φαίνεται να έπιασες το θέμα.
Δεν αμφιβάλει κανείς για την ανάγκη για "παιδεία ποιότητας" με συνιστώσες τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.α.
Το θέμα είναι ο τρόπος. Πώς θα υλοποιηθεί η "εισαγωγή" και η "μύηση".
(Σίγουρα όχι όπως γίνεται σήμερα με ένα εντελώς απαράδεκτο για αθλητισμό αθλητικό κέντρο στην Ανατολή με ανύπαρκτες υπηρεσίες προς τους ανώνυμους αθλούμενους).
Και βεβαίως είναι απαραίτητο να συλλεχθεί το αθλητικό αρχείο της πόλης, να μελετηθεί από τους ειδικούς και να γίνει κτήμα τη πόλης.
Το θέμα είναι ο τρόπος.
Ένα νεκρό μουσείο μίας αίθουσας με εκθέματα πίσω από τις βιτρίνες είναι ότι χειρότερο.
Υπάρχουν οι άλλοι τρόποι και έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία πέρα από τα βουνά.
Κατά τα άλλα, εδώ είναι ιστολόγιο και όχι εφημερίδα ή τηλεόραση. Ανώνυμος είσαι εσύ και όχι η Umbrella, η οποία έχει όνομα και συνέχεια. Αν βέβαια είσαι κουσκουσάρης και θέλεις να μάθεις περισσότερα, γιατί δε με ρωτάς;
Umbrella,
θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι μάλλον εσύ αδικείς το ιστολόγιό σου, καθώς φαίνεται δεν αντιλαμβάνεσαι τον πυρήνα του σχολίου μου. Συμφωνούμε ότι το θέμα είναι ο τρόπος. Όσο όμως θέμα είναι ο τρόπος υλοποίησης της «εισαγωγής» και «μύησης» της νέας γενιάς στον πολιτισμό (σίγουρα όχι ΜΟΝΟ με εκθέματα πίσω από βιτρίνες, αλλά με δημιουργία και φαντασία, όπως αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιό μου), άλλο τόσο θέμα είναι ο τρόπος που παρουσιάζεις και σχολιάζεις/κουσκουσεύεις ένα θέμα. Δεν έχω πραγματικά αντίρρηση με αυτά που θες να πεις, επέτρεψέ μου όμως να έχω αντίρρηση με τον τρόπο που τα λες. Το θέμα επομένως είναι όντως ο τρόπος. Και όσο δε συμφωνώ με την ισοπεδωτική άποψή σου ότι για την έλλειψη θεατών στα μουσεία φταίνε τα μουσεία, άλλο τόσο δε συμφωνώ με την κοινοτοπική γραφή σου περί “ενός ακόμη νεκρού μουσείου (ή κάτι σαν μουσείο)”. Το θέμα είναι όντως ο τρόπος και από το να αφορίζουμε (ανεξάρτητα από το αν γράφουμε σε εφημερίδα ή σε ιστολόγιο) την κάθε (έστω και αρχικά ταπεινή) προσπάθεια για κάτι καλό στον τόπο μας είναι ίσως καλύτερα να την ενισχύουμε με προτάσεις, συμμετοχή και δημιουργικές ιδέες.
Ώριμε ανώνυμε,
πάμε από την αρχή. Η ανάρτηση είναι ένα σχόλιο στην είδηση περί ιδρύσεως Αθλητικού Μουσείου, που διαβάσαμε στον τοπικό τύπο. Η είδηση μιλάει για ένα χώρο στο αθλητικό κέντρο Ανατολής όπου έχουν μάλιστα τοποθετηθεί τα πρώτα εκθέματα και αναζητούνται περισσότερα για να τοποθετηθούν κι αυτά! Τίποτα άλλο!! Ένα ακόμη νεκρό Μουσείο λοιπόν.
Ακόμη χειρότερα, διαβάζω πως σκοπός είναι να γίνει το Μουσείο χώρος επίσκεψης Σχολείων και να μιλάνε οι γυμναστές για τα εκθέματα! (Πόσα παιδιά ακόμη θα σιχαθούν τα Μουσεία;)
Πουθενά δεν αναφέρεται το "με δημιουργία και φαντασία" που επαναλαμβάνεις.
Πουθενά δε γίνεται λόγος για ένα ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ, το οποίο θα συλλεχθεί και θα ψηφιοποιηθεί με επιστημονικές διαδικασίες και στη συνέχεια θα αναζητηθούν τρόποι, ιδέες, συμμετοχή, ώστε να γίνει κτήμα της πόλης και ιδιαίτερα της επερχόμενης γενιάς.
Κάτι τέτοιο θα μας άρεσε πολύ.
Επιμένω πως για την έλλειψη θεατών στα μουσεία φταίνε τα μουσεία.
Δε συμφωνούμε καθόλου με τις εκφράσεις σου περί "ισοπεδωτικής άποψης", "κοινοτοπικής σκέψης και γραφής", "αφορισμού", "απαξίωσης κάθε τι καλού", "ισοπεδωτικής και μυωπικής λογικής", "συμβουλατόρων" και "αυτοπροσδιορισμού ως πολυταξιδεμένοι γνώστες και εκπρόσωποι των επερχόμενων γενιών",
αλλά χαρήκαμε που τις εξέφρασες.
Δημοσίευση σχολίου