Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Η εποχή του παζαριού

Αφήνοντας την ψηφιακή εποχή την οποία σύμφωνα με δηλώσεις κατακτήσαμε εδώ και μήνες, μπαίνουμε πλέον στην εποχή του παζαριού. Οι μέρες πλησιάζουν.
31 Αυγούστου αρχίζουμε δοκιμάζοντας σουβλάκια, χαλβά και βρακιά στα Γιάννενα, μπροστά από το τετράστερο ξενοδοχείο Du Lac.
Τις επόμενες ημέρες, Ανατολή και Πέραμα θα μας σβήσουν τη δίψα μας για τα βαθιά ριζωμένα στη συνείδησή μας παζάρια μας.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός. Τα Ιωάννινα άρχισαν ήδη τη σχετική ενημέρωση των επισκεπτών με πινακίδες και συστήματα τηλεματικής.



Ας είναι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν πριν χρόνια (επί δημαρχίας τίνος;) σταμάτησε το παζάρι στην παραλίμνιο, με τι επιχειρήματα σταμάτησε; Αυτοί οι λόγοι έπαυσαν να υπάρχουν ή επειδή το παζάρι μετανάστευσε και πολλαπλασιάστηκε σε γειτονικόυς Δήμους, σκέφτηκε ο νυν Δήμαρχος να το ξανανοίξει να εισρεύσει κανά λεπτό στα ταμεία του Δήμου;
Με την ευκαιρία θυμάμαι γύρω στο 1965 το παζάρι άρχιζε από την πύλη του Κάστρου (στο εικόνισμα του Νεομάρτυρα Αγιου Γεωργίου)
Θυμάμαι δε το περίπτερο της camel (της εταιρείας με τα βερνίκια) είχε στήσει την καμήλα με τον καμηλιέρη που έχει στάμπα στα κουτιά των βερνικιών.
Αργότερα το παζάρι ξεκινούσε μετά το κέντρο της Κυρά Φροσύνης. Πλούσια και φανταχτερά ήταν τότε τα περίπτερα με τα μάλινα είδη (φλοκάτες, κουβέρτες, κλπ)
Τώρα δεν πολυχρησιμοποιούμε πλεον φλοκάτες και βελέντζες (δεν τινάζονται βλέπεις εύκολα) Τελείωνε δε περίπου στο "δώδεκα"
Δεν υπήρχε γιαννιώτης ή γιαννιώτισα που δεν περνούσε από το παζάρι, έστω να χαζέψει τα είδη.
Τα τελευταία χρόνια μετά το 1980 γινόταν στην παραλίμνιο.
Η δική μου γνώμη ήταν και είναι το παζάρι να υπάρχει, συνδυασμένο με τη ζωή της πόλης. Θα μπορούσε να συνδυασθεί με εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ομιλίες, χορευτικά συγκροτήματα) που να δένουν το χθες με το σήμερα.
Αυτά παθαίνουμε, όταν διατάσσομε ΠΡΙΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ.
Βλέπετε τώρα ο τζίρος έχει μεταφερθεί στα πολυεθνικά πολυκαταστήματα.

Umbrella είπε...

Επιτέλους κι ένας σωστός anonymous.

Η δικιά μου εικόνα από το παζάρι δυστυχώς είναι μόνο αυτή η άθλια του παραλιμνίου.

Πολύ θα ήθελα κάποιος να μιλήσει για το παλιό παζάρι, να δούμε ίσως και φωτογραφίες εκείνης της εποχής.

Για το σημερινό παζάρι (που θα αφήσει κληρονομιά ο Γκόντας, Ριστάνης και λοιποί άθλιοι στις επόμενες γενιές) θα φροντίσω με αρκετό υλικό να μας μείνει αξέχαστο!