Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Οι πόλεις της Ευρώπης


Τον περασμένο Μάη στην Κοπεγχάγη η Ευρώπη κάλεσε τις ευρωπαϊκές πόλεις να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς:

• σχεδιασμός και αρχιτεκτονική (Beautiful Cities)
• ενεργειακή απόδοση, βιώσιμες μεταφορές και ανάπτυξη (Green Cities)
• καινοτομία και έξυπνες ιδέες (Smart Cities)
• ένταξη, κοινωνική καινοτομία και απασχόληση (Inclusive Cities).


Όλες οι σύγχρονες πόλεις κάτι είχανε να δείξουν. Τα 50 καλύτερα επιτεύγματα συγκεντρώθηκαν σε μία έκθεση, η οποία αποδεικνύει πως κάποιοι τοπικοί άρχοντες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα όραμα για την πόλη του αύριο, το οποίο αλλάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Από ελληνικής πλευράς παρουσιάζεται η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα και η προσπάθεια της Καβάλας για τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από το πρόγραμμα MMOVE.
Δείτε εδώ [50 Colourful cities exhibition] με τι ασχολούνται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, την ώρα που εμείς στα Γιάννενα περιμένουμε πως και πως να ξεχειλίσουν οι δρόμοι σκατά, τώρα που ξεκίνησαν οι βροχές.


Αν ποτέ η πόλη μας νοιαστεί πραγματικά για τους πολίτες της, η Ευρώπη προσφέρει απλόχερα τα εργαλεία της: Sustainable Urban Mobility Plans - Planning for People, Energy-CitiesSmart Cities και τόσα άλλα. Εργαλεία, όχι προγράμματα (για τα προγράμματα) με τις συνήθεις τραγικές υλοποιήσεις. Εργαλεία που απαιτούν μόνο τη συμμετοχή. Τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας (και όχι απαραίτητα με το €)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: