Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ioannina City Break

City Breaks ονομάζονται οι σύντομες διακοπές σε πόλεις, για τουρισμό, πολιτισμό, ψώνια. Αυτό ακριβώς για το οποίο είναι ...παγκοσμίως γνωστή η πόλη των Ιωαννίνων. 
Σήμερα, με αφορμή ένα δελτίο ειδήσεων, θυμηθήκαμε την Ισπανική Girona, μία όμορφη καταλανική πόλη, ακριβώς στα μέτρα και μεγέθη της δικής μας. Επίσης γνωστή ως σύντομος προορισμός πόλης. Κι επειδή δε θα βρείτε πουθενά διαφήμιση για τα Γιάννενα, απολαύστε μία από τις πολλές διαφημιστικές ταινίες της Girona, για να δείτε πόσο πολύ μοιάζουμε.


Αν και είμαστε ίδιοι σε όλα, πανεπιστήμιο, αεροδρόμιο, πρωτεύουσα, ιστορικό κέντρο, εβραϊκή κοινότητα, κουζίνα, μνημεία, πληθυσμό, τους τρώμε στον αθλητισμό. Η Girona FC αγωνίζεται στη Β' εθνική (Segunda División) την ώρα που ο ΠΑΣ της Super League, ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον Πλατανιά Χανιών.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Girona είναι στην Ισπανία.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά εμείς έχουμε τον Χριστοβασίλη και τον Κασσή.

Τα Γιάννενα αλλιώς! είπε...

Τα Γιάννενα θα μπορούσαν να αποτελούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς με τουρισμό όλο τον χρόνο απλά δεν υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση να γίνει μία συνολική κίνηση.Ας φανταστούμε για λίγο τα Γιάννενα αλλιώς:πεζοδρομημένο εμπορικό-ιστορικό κέντρο με αδιάκοπτη κίνηση από την πλατεία Πάργης στον Μώλο και το κάστρο,εφαρμογή σχεδίου open mall για όλο το εμπορικό κέντρο,ανάπλαση και αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου με τα σιωπηλά σήμερα κτίρια να γίνονται χώροι εστίασης (επιτυχημένο μοντέλο στοάς Λιάμπεης),μικροί χώροι πολιτισμού όπως γκαλερί-θεατρικές σκηνές,παραδοσιακά καταστήματα με τοπικά είδη,μικρά cozzy ξενοδοχεία και hostel για την προσέγγιση νέου πληθυσμού αλλά και εφαρμογή μέτρων προσέλκυσης νέων επαγγελματιών.Ας φανταστούμε ανοιχτά και ζωντανά μουσεία,στο δημοτικό μουσείο με την αξιοποίηση του συνόλου του χώρου μπορεί να γίνει ένα καινοτόμου μουσείο τριλογίας όπου χριστιανοί-εβραίοι-μουσουλμάνοι (τα 3 στοιχεία που συνυπήρχαν στην πόλη) να παρουσιάζονται κάτω από την ίδια στέγη.Καθαρή λίμνη και δυνατότητα μικρών βολτών τύπου κρουαζιέρα γύρω από τη λίμνη.Διασύνδεση του τουριστικού πακέτου των Ιωαννίνων με την Δωδώνη,το Μέτσοβο (με το χιονοδρομικό για την χειμερινή περίοδο),τα Ζαγοροχώρια αλλά και την Ζίτσα στην οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα μουσείο οινοποιίας αλλά και ανοιχτά προσβάσιμα κελάρια από τις τοπικές επιχειρήσεις.Ας φανταστούμε τα Γιάννενα στο κέντρο ενός τουριστικού πακέτου με αγορά,ιστορία,πράσινο,εναλλακτικό τουρισμό και γευσιγνωσία.Αλλά τα όνειρα τελειώνουν γρήγορα......