Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Έξοδος στην είσοδο

Στην κεντρική είσοδο του κάστρου διαφημίζεται η έξοδος 
του Στέλιου Διονυσίου στην επαρχία και συγκεκριμένα στο exodus της νυκτερινής μας εξόδου.
Μας αρέσει αυτό το έξυπνο παιχνίδι των διαφημιστών, ακόμη κι αν έγινε τυχαία χωρίς να το έχει αντιληφθεί κανείς έτσι.


Μία μικρή λεπτομέρεια μας χαλάει την εικόνα.
Εκτός από ένα περίπτερο στο παρασκήνιο (με το οποίο θα ασχοληθούμε προσεχώς) βλέπουμε τα χορταριασμένα τείχη του κάστρου που έχτισε ο Αλή Πασάς το 1815 πάνω στο περίγραμμα παλαιότερου βυζαντινού [πηγή].
Στον πολιτισμένο κόσμο θα ήταν ένα μνημείο, σεβαστό, περιποιημένο, προβεβλημένο.
Χωρίς κάδους σκουπιδιών,
χωρίς τρεχούμενα λάδια φαστφουντάδικων,
χωρίς υπερ-περίπτερα,
χωρίς πιάτσες ταξί,
χωρίς προεκλογικές διαφημιστικές γιγαντο-πινακίδες,
χωρίς διαφημίσεις λαϊκών καλλιτεχνών.

Στις μέρες μας, τα Νέα Ιωάννινα, δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο προς τον πολιτισμένο κόσμο (εξαντλούνται στους φολκλόρ "πολιτιστικούς" συλλόγους μάλλον).

2 σχόλια:

Αντώνης είπε...

Umbrella, συνέχισε να φωτογραφίζεις και να δείχνεις με τον τρόπο σου το τεράστιο κενό νομιμότητας, ευαισθησίας, και κοινωνικής παιδείας που έχουμε. Ξέρεις τι με ενοχλεί περισσότερο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις; Ότι συζητάμε για πράγματα που είναι ξεκάθαρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πχ, η διαφήμιση στο στύλο είναι παράνομη, όπως επίσης η κατάληψη όλου του πεζοδρομίου από το περίπτερο κλπ κλπ. Δεν είναι πράγματα που σηκώνουν διαπραγμάτευση, είναι πράγματα ΠΑΡΑΝΟΜΑ, τελεία και παύλα. Σε άλλες χώρες θα είχαν ξηλωθεί πάραυτα, και χωρίς να ανοίξει μύτη. (Ούτως ή άλλως αμφιβάλλω βέβαια αν εξ αρχής κάποιος επιχειρηματίας θα επιχειρούσε να κάνει τέτοια πράγματα, γνωρίζοντας ότι "δεν τον παίρνει"). Στην Ελλάδα πάλι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ανώνυμος είπε...

Γεμισαμε αφισες. Τωρα τις βγαζουν και φαρδιες φαρδιες και τις βαζουν και στις νησιδες. Εδω τα ξηλωσαν στην Αθηνα με το http://www.illegalsigns.gov.gr/
και στα Γιαννενα βαζουν περισσοτερες τωρα