Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η αποκέντρωση, η πολιτιστική εκδήλωση και ο Κώστας Μπαλάφας

Κύριε Ελισάφ, αποκέντρωση δε σημαίνει
να μαζέψεις όλους τους "πολιτιστικούς συλλόγους"
από τα περίχωρα,
σε ένα σημείο, στο κέντρο.
(Αν εννοείτε τις Τζαμάλες, αυτές είναι από τη φύση τους αποκεντρωμένες.)

Κύριε Ελισάφ, το παραδοσιακό λάτιν καρναβάλι του Κατσικά,
δεν είναι πολιτιστική εκδήλωση, επ' ουδενί!


Κύριε Ελισάφ και λοιποί κύριοι άρχοντες των Νέων Ιωαννίνων, η έκθεση των έργων του Κώστα Μπαλάφα, θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην πόλη μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ακόμη περισσότερο επειδή πρόκειται για μία δωρεά προς την πόλη, και ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρώπους του τόπου μας, καλλιτέχνης και Άνθρωπος.


Όμως η πόλη μας δεν τον τιμά καθόλου:

Οργανώνει μία εντελώς ερασιτεχνική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη, σαν από αγγαρεία, για να εμφανίσει ίσως κάτι (!!) για τη γιορτή της απελευθέρωσης.
Τυπώνει μία μικρή ασήμαντη αφίσα η οποία περνάει απαρατήρητη.


Η αφίσα υπάρχει πλέον μόνο έξω από την πόρτα της πινακοθήκης για την ενημέρωση των πελατών του Κωτσόβολου, την ώρα που το φημισμένο παραδοσιακό λάτιν καρναβάλι της Κατσίκας έχει γιγαντοπανό στην είσοδο της πόλης (δεμένο με τριχιά από ένα δεντράκι και την πινακίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου!).
Δεν ασχολείται με τη διαφήμιση της έκθεσης, με την προσέλκυση επισκεπτών.
Δεν έχει εισιτήριο, δεν καταγράφει καν τον αριθμό των επισκεπτών (το εισιτήριο δε σημαίνει αναγκαστικά πληρωμή ποσού, χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση επισκεπτών και για ενθύμιο της έκθεσης, ενώ μπορεί να αναγράφει: είσοδος δωρεάν).
Εντός της έκθεσης απλά, κάδρα κρεμασμένα τα οποία συνοδεύει ένα άσπρο χαρτάκι ξεκολλημένο πια, με ελάχιστη έως ανύπαρκτη τεκμηρίωση. Ξεδίψασμα!


Κύριοι δημοτικοί άρχοντες των Νέων Ιωαννίνων, δεν είστε σοβαροί!
Σας παρακαλούμε να δώσετε δύο μήνες παράταση στην έκθεση και να φροντίσετε να περάσουν όλοι οι μαθητές και η μισή τουλάχιστον πόλη από την πινακοθήκη.
Αυτή είναι η δουλειά σας.
Η έκθεση δεν είναι μόνο για τούς 230 που γνωρίζουν ήδη το έργο του Μπαλάφα, που έχουν επισκεφτεί το Μουσείο Μπενάκη και έχουν κάποιο από τα λευκώματα του καλλιτέχνη.  

Δε σας ζητάμε να είστε απλώς καλύτεροι από τους προηγούμενους, αυτό είναι πολύ εύκολο!
Μη μας απογοητεύετε τόσο νωρίς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: