Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Απόκριες 2011: σκηνές από τα γυρίσματα

Σας παρουσιάζουμε αποκλειστικές εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας "Απόκριες 2011" η οποία γυρίζεται στην πόλη μας τις μέρες αυτές, με σκοπό την προβολή της πόλη μας και την προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη μας.
Πιστέψτε μας, οι φωτογραφίες είναι φετινές, των Νέων Ιωαννίνων, από τη διοργάνωση των τυποποιημένων εκδηλώσεων που στηρίζονται στη συνήθεια και την έλλειψη φαντασίας των Νέων Ιωαννίνων. 
Στους εκατοντάδες μασκαράδες οι οποίοι γέμισαν την Κεντρική Ταράτσα ασφυκτικά ως να ήταν συναυλία Χατζηγιάννη, ήταν και δύο μασκαράδες μεταμφιεσμένοι σε Δήμαρχο Φίλιο και Ιατρό Ελισάφ (άσπρα γένια, μαύρα γυαλιά) οι οποίοι έκαναν δηλώσεις στα τοπικά κανάλια στο κλίμα της ημέρας. Τόσο πετυχημένη ήταν η μεταμφίεση που θα έλεγε κανείς πως ήταν οι πραγματικοί Φίλιος και Ελισάφ, αν είναι ποτέ δυνατόν, σοβαροί άνθρωποι να παραβρίσκονται σε αυτή την κυριακάτικη παρωδία πολιτιστικής εκδήλωσης άλλων εποχών.  
Άλλων εποχών ήταν κι μία πολλή επιτυχημένη παρωδία φυλλαδίου των εκδηλώσεων της Αποκριάς 2011. Ένα απίστευτο φυλλάδιο που βρήκαμε κατά τύχη και αρχικώς το περάσαμε για φυλλάδιο πιτσαρίας, μα ήταν χειρότερο. Η κακογουστιά του, η προχειρότητά του, η αισθητική άλλων εποχών, το γυαλιστερό χαρτί, η έλλειψη βασικών πληροφοριών, σατίριζαν επιτυχημένα την έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες που ζητάνε τον πολιτισμό.
 Τέλος για να επανέλθουμε στα γυρίσματα της ταινίας, θα σας περιγράψουμε την παραπάνω σκηνή που παρακολουθήσαμε:

Ο μπαρμπα-Μήτσος με τη γριά γυναίκα του, έχουν στην Κεντρική Ταράτσα ένα τραπεζάκι - πάγκο, πάνω στον οποίο πουλάνε στα παιδάκια, κομφετί, χαρτοπόλεμο, πλαστικά ρόπαλα, σπρέι και άλλα αποκριάτικα παραδοσιακά τοπικά μικροαντικείμενα, όταν ξαφνικά εγκαταλείπει το πόστο του και περπατάει αργά προς την άκρη της Κεντρικής Ταράτσας, δίπλα στο κουφάρι της Όασης. Στέκεται στα χαλάσματα, στον γκρεμισμένο φράχτη και αγναντεύει τα βουνά απέναντι. Τα βουνά του, το αγαπημένο του χωριό. Ενώ αγναντεύει, με τρεμάμενα χέρια κατεβάζει το φερμουάρ του και ελευθερώνεται στο κάλεσμα της φύσης. Ανακουφισμένος ...τινάζεται και γυρνάει αργά, ανεβάζοντας το φερμουάρ του, προς τη γριά γυναίκα του, για συνεχίσει να δίνει στα παιδάκια σακουλάκια κομφετί, σπρέι και χαρτοπόλεμο με τα τρεμάμενά του χέρια. 

Θα σας ενημερώνουμε για την πορεία των γυρισμάτων κι ελπίζουμε σύντομα να δούμε την ταινία ολοκληρωμένη.

7 σχόλια:

Πέρα βρε έχει είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα με όσα σχολιάζει σήμερα σχετικώς η κ. Τζάλλα στο οπισθόφυλλο του Αγώνα:

Σκέτη μιζέρια
...Όσο και αν η οικονομική κρίση να μας έχει πλήξει, δεν είναι καθόλου τιμητικό για την πόλη, να παρακολουθούμε τη συγκέντρωση των αρμάτων στην κεντρική πλατεία αυτή την Κυριακή, όπως μας είχαν προειδοποιήσει τα προγράμματα των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων και να είναι σκέτη μιζέρια. Ας μη το επιχειρούσαν καθόλου, αν έχουν αυτή την αισθητική εκεί στο δήμο. Σα να έδωσαν εντολή να παιανίζουν τα όργανα μέσα από μαγνητοφωνημένους δίσκους το εωθινό της εθνικής γιορτής με κακόγουστα δημοτικά τραγούδια.


Μια από τα ίδια
Στην αρχή η εκκωφαντική μουσική με τα αμφιβόλου ποιότητας δημοτικά τραγούδια, μετά η μίζερη παρέλαση των μασκαρεμένων.
Χάθηκαν ακόμη και τα σκωπτικά τραγούδια της Αποκριάς να τα μαγνητοφωνήσουν εκεί στο δήμο; Χάθηκαν τα ωραία μας δημοτικά τραγούδια και βρήκαν το ανεκδιήγητο «βάι, βάι το ζευγάρι που δεν είχε παιδιά, πήγε στο γιατρό για να αποκτήσει και…και…». Κρίμα!
Ευτυχώς θα μας σώσουν οι τζαμάλες και τα κούλουμα στα Λιθαρίτσια την ερχόμενη Κυριακή. Γιατί, ως φαίνεται, δεν υπάρχουν ιδέες στο δήμο.
Μια από τα ίδια κάθε χρόνο. Τουλάχιστον ας πάρουν μαθήματα από αλλού.

Ororra είπε...

Ότι δίνεις παίρνεις. Το «μπέχο», ούτε ποιότητα μπορεί να προσφέρει, ούτε φαντασία, ούτε δημιουργία, ούτε αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Από την άλλη, ας μην κρίνουμε πάντα με τα δικά μας δεδομένα. Υπάρχει, δυστυχώς, μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που αυτό θέλει τελικά. Κλαρίνο και ξερό ψωμί.

Ανώνυμος είπε...

Μού έρχεται στο μυαλό το ύφος του δημάρχου και των παρατρεχάμενων που θα τα αναβάθμιζαν όλα για να γλυτώσουμε απο τη μίζερη πραγματικότητα των προηγούμενων. Τα ίδια και τα ίδια και μάλιστα πιο μεγάλη γραφειοκρατία. Παράδειγμα οι κάρτες ελεύθερης στάθμευσης που θα τις ανανεώνουν καθε δεκέμβρη να τρέχουν οι υπήκοοι στους σατραπίσκους του δήμου να υποβάλλουν ευπειθώς τα δικαιολογητικά. Κατά τα άλλα μας φταίνε τα διόδια και γέμισε η πόλη απο δημοτικούς χωροφύλακες που μόνο στόχο έχουν να κυνηγάνε τα υποζύγια να καταβάλουν το χαράτσι της στάθμευσης και δεν νοιάζονται για τίποτα άλλο.

Πέρα βρε έχει είπε...

Ororra και με το "μπέχο" (ή εθελοντισμό αλλιώς) μπορείς να κάνεις όμορφα και πρωτότυπα πράγματα. Φαντάσου ας πούμε, αντί της γύφτικης λινάτσας στην εξέδρα, να υπήρχε λευκό χαρτόνι το οποίο θα το ζωγράφιζαν / διακοσμούσαν μικροί μασκαράδες, ή ακόμη έφηβοι ...γκραφιτίστας.

Αυτοί οι πολλοί του κλαρίνου, αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται. Δε νοιάστηκε κανείς να τους δώσει κάποιες άλλες επιλογές.

Πέρα βρε έχει είπε...

Ανώνυμε, καλώς αλλάξανε τα πράγματα, με τους προηγούμενους είχαμε πιάσει πάτο. Οι νέοι δυστυχώς είναι ανέτοιμοι και ακόμη ψάχνονται.

Με αυτό με τους δημοτικούς χωροφύλακες συμφωνώ.

Ororra είπε...

Στα πλαίσια αυτού του μπέχο-εθελοντισμού, υπήρχε κατά την άποψή μου μία πολύ καλή πρωτοβουλία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς-Πεντέλης, με θέμα "Ποδηλατάδα μασκέ".
Ούτε προβλήθηκε όσο θα έπρεπε, αλλά ούτε και είχε τη συμμετοχή που θα έπρεπε από τους μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες της πόλης μας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη διεύθυνση http://drosia.ning.com, και να δει σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Πέρα βρε έχει είπε...

Ναι, συμφωνώ μαζί σου!

Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς-Πεντέλης