Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Στο πάρκο με τις ομπρέλες

...
Μια σύγχρονη Γιαννιώτικη παροιμία λέει, όπου ο Ανυφαντής κόβει δέντρα φυτρώνουν ομπρέλες.
Να λοιπόν που στην οδό Γαριβάλδη, στο πάρκο που αφήσαμε να παίζει με τα αλυσοπρίονα ο Ανυφαντής, δίπλα ακριβώς από τα κομμένα δέντρα, φύτρωσαν κι άλλες ομπρέλες. Φυσικά με τα αντίστοιχα τραπεζοκαθίσματα. Οι τελευταίες ανήκουν στη μοντέρνα καφετέρια με τα Μετσοβίτικα βαρέλια που έλειπε από την πόλη μας και άνοιξε ο υιός του Νομάρχη μας, Καχριμάνης, ύστερα από αφόρητες πιέσεις τις οποίες εδέχθηκε από θαμώνες του καταστήματος οι οποίοι συχνάζουν προσπαθώντας να πλησιάσουν δια διαφόρους λόγους τον πατέρα του και Νομάρχη μας.
Τραπεζοκαθίσματα τα οποία συνεχίζουν με επιτυχία την παράδοση του Ρασίμ: πλάτη στη λίμνη και θέα στην υπέροχη, πολύβουη οδό Γαριβάλδη, με τα απαράμιλης ομορφιάς, τέλεια στοιχημένα, πορτοκαλί πλαστικά κολωνάκια.
Ο σύχρονος Γιαννιώτης έτσι απολαμβάνει το φρέντο του!

Κόντρα σε όσους μίζερα γκρινιάζουν για τον δήθεν αφανισμό των δέντρων του πάρκου, θα παρατηρείσετε την ύπαρξη ορισμένων δέντρων, κλαδεμένων μεν, με κορμό δε. Μια προσεχτικότερη ματιά θα σας αποκαλύψει το λόγο: Καλώδια, πρίζες, διακόπτες, προβολείς, μεγάφωνα, φώτα και άλλα παρελκόμενα και απαραίτητα για τη λειτουργία σύγχρονων καφετεριών βρίσκονται καρφωμένα στον φιλόξενο κορμό τους. Μέχρι και μία παλιά κολόνα φωτισμού, συγκρατεί με μαεστρία ένα ηχείο.

Περπατώντας στο πάρκο, το οποίο αρχικά είχε (ίσως λανθασμένα) κατασκευαστεί για περπάτημα, θα ανακαλύψετε και άλλες σύγχρονες και πρωτοπόρες χρήσεις. Σε συγκεκριμένες συστοιχίες θάμνων, πίσω από τα καλωδιωμένα δέντρα, ειδικές μαύρες και διαφανείς πλαστικές σακούλες υποδέχονται τα σκουπίδια των φρεντοκαταναλωτών, όπως αυτά συλλέγονται από τους επιδέξιους σερβιτόρους.

Ύστερα από τις τελευταίες καίριες και πρωτοπόρες συνάμα παρεμβάσεις της Δημοτικής μας Αρχής, το πάρκο με τις ομπρέλες, ζει μία δεύτερη νεότητα. Οι Γιαννιώτες κατά δεκάδες το επισκέπτονται καθημερινά και γεμίζουν καναπέδες, καρέκλες και σκαμπό.
Ελπίζω μέχρι τα πρωτοβρόχια, το πάρκο να αποκτήσει και τα πολυ-αναμενόμενα στέγαστρα-κοτέτσια, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και αυτής της περιοχής των Ιωαννίνων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να γίνει μια μαύρη λίστα και να μπουν όλοι αυτοί οι πράσινοι-οικολόγοι με άπαντα τα κατορθώματά τους ώστε να δώσουν και σε άλλες περιοχές και νομούς τα φώτα τους.

Ανώνυμος είπε...

Ας μη λησμονούμε τους ανεπαρκείς πορτοκαλί κάδους απορριμμάτων -μονίμως χάσκοντες και πλήρεις- τα κατεστραμμένα και ισοπεδωμένα πεζοδρόμια στη στροφή του ¨12¨, το τεθλασμένο του πλακόστρωτου που παραφυλάει υπομονετικά με διαστρέμματα και άλλες πρόστυχες κακώσεις των άκρων, το κακοποτισμένο και αφρόντιστο πράσινο, τον «γοτθικό» φωτισμό του πάρκου Κατσάρη, το μνημείο-απομεινάρι από το προ 13ετίας(?) συμπόσιο γλυπτικής εν είδει κιονοφόρου ναού στον ίδιο χώρο που προσφέρεται για την εκτόνωση φυσικών αναγκών, την ριγμένη και σπασμένη πινακίδα του ποδηλατόδρομου, τον ίδιο τον ποδηλατόδρομο που στο ύψος του ¨12¨ τελειώνει (ή αρχίζει) με ένα μικρό γκρεμό (ναι, γκρεμός είναι για ένα μικρό παιδί), τη νοοτροπία των κρατούντων που σιγοντάρει τα έργα μόστρας και τις μικροεργολαβίες του ενάμιση παρτεριού και των τριάντα αποκατεστημένων πλακών, τα δέντρα-κούτσουρα-σκίαστρα αυτοκινήτων που, μήπως νομίζουμε άραγε ότι δεν είναι λιγοστά και εντέλει πολύτιμα και όχι απλές παραφυάδες ενός κατά πολύ μεγαλύτερου, πλην όμως αόρατου δάσους;