Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

100 χρόνια ελεύθερα Ιωάννινα

Δημοσιεύτηκε εδώ (!) η πρόταση της καλής ηθοποιού Ρηνιώς Κυριαζή για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Προτείνει ραδιοφωνικές εκπομπές (podcasts θα λέγαμε εμείς) ανάγνωσης κειμένων με άξονα την πόλη των Ιωαννίνων. Καλή ιδεά.
Επίσης προτείνει ως κεντρική παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της πόλης την ...εκσυγχρονισμένη παρουσίαση των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Διονυσίου Σολωμού. Δε μας ενθουσιάζει η ιδέα.


Ελπίζουμε να δημοσιευτούν κι άλλες προτάσεις και να επιλεγούν (από ποιον;) οι καλύτερες. Αν και φοβάμαι πως λείπει ο στόχος. Τι ακριβώς θέλουμε να δείξουμε, τι να γιορτάσουμε με αφορμή την επέτειο;
  • Να θυμηθούμε εκείνο το μακρινό παρελθόν; (φωτογραφίες, ντοκουμέντα, αφηγήσεις. Οι σοβαρές πόλεις δεν περιμένουν τις επετείους για να ασχοληθούν ζωντανά με το παρελθόν τους)
  • Να αναδείξουμε τα 100 χρόνια ελευθερίας της πόλης μας; (σαν τι όμως; Μία επαρχιακή πόλη που δεν έχει να δείξει και τίποτα ιδιαίτερο τα 100 αυτά χρόνια!)
  • Να μιλήσουμε για το μέλλον των Ιωαννίνων; (Αυτό ναι! Για να έχουμε κάτι να παρουσιάσουμε στα επόμενα 50 χρόνια, για να αποκτήσουμε επιτέλους σχέση με την ποιότητα ζωής, τα γράμματα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις τέχνες, την παραγωγή, την ιδιαιτερότητα του τόπου μας.)

Εμείς θα θέλαμε μία γιορτή, μία πολυπολιτισμική χαρούμενη γιορτή, πρωτόγνωρη για την πόλη μας, η οποία θα δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Στη Θεσσαλονίκη όπως φαίνεται από το λογότυπο των 100 χρόνων, κάτι τέτοιο έχουν στο νου: "Γιορτάζουμε, συμμετέχουμε, κοιτάμε μπροστά" !


~ * ~
Θα μπορούσαν ας πούμε οι Light in Babylon από τους δρόμους της Πόλης, να βρεθούν στους δρόμους της πόλης μας;


Η Jasmine Melrose να παρουσιάσει την παράσταση Behind Bars, πίσω από κάγκελα στο Κάστρο;


Ή ακόμη,
συνεργασία με το αλβανικό TIRANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (TIFF) και το ιταλικό Festival del Cinema Europeo (Lecce).
Overdose Αγγελόπουλου.
Γιγαντοαφίσες από το αρχείο του Μπαλάφα παντού στην πόλη.
Παραγγελίες έργων σε Αρμένη, Χουλιάρα, Παπαγιάννη, Ρόκκο... 
Ομιλίες παρουσιάσεις ανθρώπων από τις 5 καλύτερες πόλεις να ζεις (Ζυρίχη, Μόναχο, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη  Βιέννη).  
Η Fair Trade Hellas να παρουσιάσει τα διαδραστικά της σεμινάρια στα σχολεία της πόλης.
Η λίμνη να γεμίσει πολύχρωμες βάρκες με κουπιά. Τα αυτοκίνητα να κρυφτούν για χάρη της επετείου και οι δρόμοι να γεμίσουν ποδήλατα.
Να ανατεθούν εργασίες σε όλους μας, όλοι οι δημότες να προσφέρουμε εργασία ένα μήνα για την πόλη μας.
Επίσημοι καλεσμένοι στη γιορτή, να είναι οι απόγονοι των παλιών Γιαννιωτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη (από το 1924 και μετά).
...


- Εσείς, έχετε να προτείνετε κάτι;
Αν δεν έχετε το απαιτούμενο μέσον, για να μιλήσετε απευθείας με τον Δήμο, στείλτε σε μας τις προτάσεις σας. Θα τις δημοσιεύσουμε. Ίσως κάποιος να τις διαβάσει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: