Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερις Ώρες Χωρίς Αυτοκίνητο

Η φετινή "ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας" διαρκεί 16-22 Σεπτεμβρίου. Αυτή λοιπόν την δράση european mobility week, εμείς στην Ελλάδα τη μεταφράζουμε σε Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, 22 Σεπτεμβρίου.
Ενώ τα Νέα Γιάννενα τη βαφτίζουν Τέσσερις Ώρες Χωρίς Αυτοκίνητο! (9:00 - 13:00)


Διαβάστε το ενδιαφέρον φυλλάδιο της δράσης, στα εγγλέζικα εδώ.
Και περιηγηθείτε κύριοι των Νέων Ιωαννίνων στις δεκάδες εκδηλώσεις των πόλεων της Ευρώπης, καθώς και στις ενέργειες που υλοποιούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμείς ετοιμάσαμε για να στείλουμε ένα μικρό φάκελο για την πόλη μας, σε περίπτωση που θελήσουν στην Ευρώπη να μάθουν από τα αρνητικά παραδείγματά μας. Ο φάκελος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ιστορία με τις τυλιγμένες με σακούλες σκουπιδιών πινακίδες στο Μώλο, φωτογραφίες καταλυμένων από μηχανάκια πεζοδρόμων απέναντι από την αστυνομία, κ.α.


Και για να δούμε πόσο σοβαρά παίρνουν πέρα από τα βουνά το θέμα, δύο παραδείγματα από τον πολιτισμό.


Το πρώτο είναι η περσινή δράση σε μία από τις κεντρικές λεωφόρους στο Salzburg  της Αυστρίας. Δείτε εδώ κι εδώ, πώς για δύο ημέρες ο δρόμος μετατρέπεται σε πράσινο πάρκο! Τίτλος της πετυχημένης δράσης "κόλαση και παράδεισος"!

Το δεύτερο αφορά την Κοπεγχάγη όπου ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία, δοκιμάζει ένα είδος ευέλικτου χώρου στάθμευσης έξω από τα σχολικά κτίρια. Βάζοντας πινακίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου επιτρέπουν τη στάθμευση μόνο ποδηλάτων, ενώ την υπόλοιπη ημέρα επιστρέφουν οι θέσεις στα αυτοκίνητα. Δείτε κι εδώ.

2 σχόλια:

Πέρα βρε έχει είπε...

7 πόλεις στην Ελλάδα πληρούν επισήμως τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση european mobility week 2011:

Chania
Drapetsona- keratsini
Hersonissos
Kalamaria
Pilea-Hortiatis
Serres
Thessaloniki

Δες εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Και αν κάνεις τον κόπο να περιμένεις στο πεζοδρόμιο εμπρός απο το ταχυδρομείο την ώρα που αλλάζει η βάρδια των αστυνομικών θα δεις με λύπη πως η πλειονότητα των δικύκλων που παρκάρουν παράνομα είναι δικά τους. Κατά τα άλλα εφαρμόζουν το νόμο. Για τους άλλους φυσικά.