Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μπράβο στον Ποσειδώνα!

Για τον 5ο Γύρο της Λίμνης, μπράβο στον Ποσειδώνα και στα παιδιά με τα λαχανί μπλουζάκια.


Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά που δούλεψαν, έπαιξαν, γέλασαν, χειροκρότησαν και χειροκροτήθηκαν και ένιωσαν πως έκαναν επιτέλους κάτι σπουδαίο που θα έχουν να θυμούνται.


Μπράβο και στους αθλητές και τους λάτρεις του αθλήματος που πρόσφεραν. Συγχαρητήρια και σε όσους τόλμησαν να συμμετέχουν και δε το μετάνιωσαν κι ας τους περίμεναν μόνο τα λαχανί μπλουζάκια στον τερματισμό.

Συγχαρητήρια και στον πρώτο (Δημήτρης Θεοδωρακάκος) που έκανε το γύρο σε μιάμιση ώρα και απέφυγε με στυλ το αδέσποτο σκυλάκι στον τερματισμό.

Και λίγα μπράβο ακόμη στον Ποσειδώνα που έκανε τα Νέα Γιάννενα να ανακαλύψουν την ύπαρξη της πλατείας Μαβίλη και να την καθαρίσουν από την κατάληψη του λούνα πάρκ, να βάψουν κάπως κάποιες από τις διαφημιστικές κολώνες, να κατεβάσουν τη Δημοτική Αστυνομία μέχρι και το Μώλο, να απαγορέψουν έστω και για λίγο τα αυτοκίνητα γύρω από τη λίμνη, να ανακαλύψουν τη δύναμη του εθελοντισμού των νέων της πόλης.



Τελειώνοντας να αναφερθούμε στη λίμνη μας, αυτή τη βρωμερή λίμνη για την οποία κανείς δε νοιάζεται πραγματικά. Το διήμερο των αγώνων είχε τα χάλια της. Η βρώμα έδωσε ρεσιτάλ. Η μπόχα ώρες - ώρες δεν υποφέρονταν. Το χρώμα εξωπραγματικό μπλε! Τα σκουπίδια κερασάκι στην τούρτα.


Οι φορείς, οι σύλλογοι της λίμνης απόντες. Κανείς να την προστατέψει, κανείς να ενημερώσει, κανείς να ευαισθητοποιήσει. Πόσο δύσκολο ήταν να υπάρχει διαθέσιμη ή να μοιραστεί μία σελίδα με λίγα λόγια για τη λίμνη: γιατί έχει αυτά τα χάλια σήμερα και τι πρέπει να κάνουμε για να γιατρευτεί. Μία πινακίδα ή 2-3 υπεύθυνοι με διακριτικά. 


Είδαμε επισκέπτες (από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία !;) να κρατούν τη μύτη τους. Ακούσαμε λόγια και συζητήσεις από περαστικούς υποτιμητικά. Παιδιά, κυρίως το Σάββατο στο λιμανάκι, να λένε "...αυτό είναι τσιμέντο", "...ούι τζε, πάμε να ρίξουμε πέτρες να δούμε αν τρυπάει".

Και δυο λόγια για τα Νέα Γιάννενα, τα οποία θέλησαν την εκδήλωση για να κάνουν δηλώσεις (βαρετές σαν δασκάλων σε σχολικές εορτές) και για να δώσουν συνεντεύξεις τύπου (με φωτογραφίες και προσωπική προβολή).

Δεν περίσσεψε χρόνος για να ενημερωθούν δημότες και επισκέπτες για το γεγονός. Ούτε μία δράση, ούτε μία αφίσα. Μόνο κάτι μπανάνες που ανέφεραν με ψιλά γράμματα όταν πλησίαζες πολύ, πως στηρίζουν κάποιον γύρο της λίμνης κάποτε. Ταυτόχρονα ανέμιζαν σε όλη την πόλη οι λινάτσες για το 37ο φεστιβάλ της ΚΝΕ, δέκα μέρες πριν!!!


Μάλλον, να πούμε πως χορηγός επικοινωνίας ήταν το Δημοτικό μας ραδιόφωνο, το οποίο μέχρι αργά την Κυριακή μας καλούσε να εγγραφούμε για τη συμμετοχή μας στο γύρο της λίμνης!!!!! Και κατά τη διάρκεια του διημέρου έπαιζε τραγουδάκια, λες κι εμείς δεν έχουμε mp3 players.

Η Αβέρωφ μπλοκαρισμένη το πρωί, αφού κανείς δεν ήξερε για τους αγώνες. Ο δρόμος κλεισμένος κάθετα με ένα περιπολικό, σαν να πρόκειται για επέμβαση της αστυνομίας σε κάποια εγκληματική ενέργεια. Ούτε πινακίδα, ούτε έγκαιρη ενημέρωση μακριά από το μπλόκο.


Κι ο κόσμος να ρωτάει μποτιλιαρισμένος τι να συμβαίνει. "...κάτι έγινε δε μπορεί να έχει τόση κίνηση και τόση αστυνομία...".


"Φανταράκι, τι έχουμε; Έγινε τίποτα με την ΚΝΕ ή πτωχεύσαμε και βγήκε ο στρατός στους δρόμους;" ρωτάει η μαντάμ το Δημοτικό αστυνόμο με τ' άρβυλα.


Μπράβο στον Ποσειδώνα!

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεκτή η ένσταση για την απουσία των Συλλόγων.

Ήμασταν εκεί μα όχι επίσημα, προσωπικά ήμουν με την δύο ετών κόρη μου.
Καλή ιδέα η ενημέρωση για τη λίμνη, ευχαριστούμε, θα το κάνουμε του χρόνου (αν και ελπίζω να συμμετάσχω στον αγώνα, έχω ένα έτος να προετοιμαστώ :-) )

Για ενημέρωση για τη λίμνη προσπαθούμε να φτιάξουμε το νέο site του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

http://www.ecoioannina.gr/

Τώρα που τελείωσαν οι διακοπές θα οργανώσουμε συνάντηση ενημέρωσης φίλων και ανταλλαγής απόψεων.

Κανένα προτεινόμενο μέρος για μια τέτοια συνάντηση ???

Πέρα βρε έχει είπε...

...ένα από τα όμορφα μέρη στη λίμνη για ...συνάθροιση, είναι το λιμανάκι δίπλα στα παλιά σφαγεία. Με την προϋπόθεση πως έχει καλό καιρό, είναι καθαρά και δε βρωμάει η λίμνη...

Για πες μου όμως με την ευκαιρία, τι είναι αυτή η μπλε κρούστα που έπιασε στις άκρες η λίμνη;

Ανώνυμος είπε...

Παρευρέθηκα στην εκδήλωση που διοργάνωσε για πέμπτη χρονιά φέτος στη λίμνη το ερασιτεχνικό σωματείο:<> και το σκηνικό μού θύμισε τον καθημερινό τρόπο ζωής στις ευρωπαικές πόλεις,όπου το περπάτημα,το τρέξιμο και το ποδήλατο αποτελούν βασική προτεραιότητα των πολιτών..
Επιτέλους η παραλίμνια ζώνη χωρίς αυτοκίνητα,χωρίς εκδρομικά λεωφορεία που φρακάρουν τον παραλίμνιο δρόμο,αλλά και χωρίς τη γνωστή κυριακάτικη λαοθάλασσα με την κακή νοοτροπία:παρκάρω,ανάβω τσιγάρο και κατευθύνομαι προς τις καφετέρειες..
Επιτέλους κόσμος ευγενικός,χαρούμενος και φιλικός που σίγουρα είχε καιρό να αισθανθεί ξανανιωμένος..
Κόσμος που αγαπάει τον αθλητισμό,το περιβάλλον και τη φωτογραφία έδωσε το παρόν..
Χαρούμενα παιδάκια,ευδιάθετοι αθλητές και,φυσικά,εθελοντές με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν και να γιορτάσουν..καθώς δεν τους δίνεται συχνά η ευκαιρία να περνούν αρκετές στιγμές της ζωής τους σε καθαρό,ήσυχο και καταπράσινο περιβάλλον,παρότι η πόλη στην οποία ζουν θα μπορούσε με εύκολες παρεμβάσεις να διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά..
Και αυτό είναι,δυστυχώς,το μεγάλο πρόβλημα..
Γιατί να μη συνέβαινε αυτό πιο συχνά;;
Δηλαδή έπρεπε να διοργανωθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση για να αναλάβει ο δήμος την πρωτοβουλία να καθαρίσει επιτέλους την παραλίμνια ζώνη από τα χιλιάδες σκουπίδια ή να απομακρύνει τους ψαράδες που εγκαθίστανται στους χώρους πρασίνου ή τους κινέζους και τους μαύρους που ασκούν παραεμπόριο σε καθημερινή βάση;;
Τη χειρότερη όμως εντύπωση,κατά την αποχώρησή μου από την εκδήλωση,μου έκανε η κακή νοοτροπία των πολίτων αυτής της πόλης,η οποία έδωσε και πάλι το στίγμα της μόλις ο παραλίμνιος δρόμος δόθηκε και πάλι σε κυκλοφορία..
Δηλαδή είναι να απορεί κανείς..
Ο γιαννιώτης,φαίνεται,αν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη λίμνη με το αμάξι του,ώστε να παρκάρει και να πάει για καφέ προτιμάει χίλιες φόρες,κυριακάτικα,ένα τέτοιο ηλίολουστο πρωινό,να μείνει σπίτι..
Πραγματικά, ο κόσμος που κατέβηκε στη λίμνη για να ενθαρρύνει και να χειροκροτήσει τους αθλητές ήταν ελάχιστος..
Αντιθέτως,οι ζωσιμάδες πλημμύρισαν μεσημεριάτικα στις 4:00 η ώρα από τους οπαδούς(και όχι από φιλάθλους δυστυχώς)..
Αυτός είναι ο πολιτισμός της πόλης μας..

Πέρα βρε έχει είπε...

Καλά τα λες, έτσι είναι.

Κι εδώ έρχεται η ευθύνη του ανύπαρκτου μέχρι σήμερα Δήμου, να καθοδηγήσει, να εκπαιδεύσει και να δείξει το διαφορετικό σε όλους εμάς που έχουμε μάθει ή συνηθίσει στη χαζομάρα.
Αυτή η ευκαιρία πήγε χαμένη.