Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου

"Ήρωες και Ηρωίδες" ονομάζεται φέτος το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου που πραγματοποιείται στην Κοζάνη, 9 με 18 Απριλίου.
Αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Διοργανώνεται από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης Festival du Conte en Uzège Γαλλίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Πηλίου «Κάτω από τα δέντρα …». Επίτιμος καλεσμένος ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης.

Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που γίνεται δίπλα μας και πραγματικά αξίζει να επισκεφτούμε. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στέλιος Πελασγός, έχει καλέσει μερικούς από τους μεγαλύτερους αφηγητές στον κόσμο.

Ο σημαντικότερος επικός αφηγητής της Μ.Βρεταννίας Hugh Lupton και ο μεγαλύτερος βάρδος της Γαλλίας Bruno de la Salle θα αφηγηθούν Όμηρο αλλά και μεσαιωνικά έπη. Ο H.Lupton θα αφηγηθεί Ιλιάδα μαζί με τον Daniel Morden, πολυβραβευμένο νέο αφηγητή. Τα μεσάνυχτα τον Beowulf ενώ ο Daniel θα μας ταξιδέψει με τα παραμύθια των περιπλανώμενων travellers του τόπου του.
Από την Γαλλία θα έρθει και η Sophie Joignant που με την συνεργασία του Σ. Πελασγού θα αφηγηθεί μεσαιωνικούς θρύλους από την Νότια Γαλλία. Την ελληνική επική παράδοση θα μεταφέρει η ελληνογαλλίδα Μάγδα Κοσσίδα και τα ξεχασμένα ηρωϊκά έργα του Καραγκιόζη θα μας θυμίσει Μιχάλης Χατζάκης με τον "Χριστιανομάχο"
Η Αγνή Στρουμπούλη θα μας μεταφέρει τον επικό τόνο των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών ενώ ο Στέλιος Πελασγός θα μας θυμίσει τις αγνοημένες "Ηρωίδες" γυναίκες των μύθων, των θρύλων αλλά και σύγχρονες ηρωίδες βραβευμένες από την Διεθνή Αμνηστία για τον σκληρό τους αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο συγγραφέας, μαθηματικός και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης θα αναζητήσει μαζί μας τις σχέσεις του παραμυθιού, των κόμικς και του κουκλοθέατρου, θα προβληθεί μία κινηματογραφική ταινία για παιδιά, θα εγκαινιαστούν οι εκθέσεις Φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βρεττάκου και Φιγούρας του Θεάτρου Σκιών του Μιχάλη Χατζάκη, θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια αλλά και οι ανοικτές συναντήσεις-συζητήσεις με τους αφηγητές.


Δείτε τη συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Αν δε μπορέσετε να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ, ελάτε σε επαφή με την τέχνη της αφήγησης κάθε Κυριακή, στις 10 το πρωί, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, από τις 11 Απριλίου, η Αγνή Στρουμπούλη, από τους πρωτομάστορες της σύγχρονης προφορικής αφήγησης στη χώρα μας, ανακαλύπτει και μας παρουσιάζει στο ραδιόφωνο παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης, για μικρούς και μεγάλους: «Στις ίλινες, τις μπίλινες…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: