Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ο τροχός της Κοπεγχάγης

Ποιος είπε πως τα ποδήλατα δεν εξελίσσονται;

Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας MIT ασχολείται και με ποδήλατα.
Έτσι ο Δήμος της Κοπεγχάγης τους ζήτησε να εφεύρουν ένα νέο ποδήλατο, με μπόλικη τεχνολογία. Πριν ένα μήνα λοιπόν, παρουσιάστηκε το ποδήλατο με τον τροχό της Κοπεγχάγης.

Πρόκειται με λίγα λόγια για έναν τροχό ο οποίος δεσμεύει σε μπαταρίες την κινητική ενέργεια, όταν φρενάρουμε ή κατηφορίζουμε, και την αποδίδει όταν μας χρειάζεται. Περιέχει GPS, διάφορους αισθητήρες και τεχνολογία bluetooth μέσω της οποίας συνδέεται ο τροχός με το i-phone. Με το i-phone ο αναβάτης αλλάζει ταχύτητες (!), ενημερώνεται για τη διαδρομή του, για την κίνηση στους δρόμους, για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καταγράφει τη διαδρομή του και συνδέεται με το facebook για να την προτείνει στους φίλους του.

Για την κατασκευή του ποδηλάτου συνεργάστηκε η ιταλική εταιρεία Ducati Energia με τη στήριξη του ιταλικού υπουργείου Περιβάλλοντος.



Όταν οι άνθρωποι έχουν λύσει τα βασικά τους προβλήματα εδώ και δεκαετίες, μπορούν να συνδυάζουν τεχνολογία, υγεία, έγνοια για το περιβάλλον, ποιότητα ζωής και στυλ στην καθημερινότητά τους. Εμείς εδώ πίσω από τα βουνά, πολύ τους ζηλεύουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εδώ δεν κατάφερε κανένας τόσα χρόνια να γίνει ένας ποδηλατόδρομος από το Γιαννιώτικο σαλόνι μέχρι το Αθλητικό της Αμνατολής (κι από κει στο Πανεπιστήμιο).. τι να λέμε τώρα..
και γι΄αυτό έχουμε όλοι οι πρωτόγονοι ευθύνη