...Υπήρχε επίσης ο πλανόδιος σαλεπιτζής που μέσα στο κρύο και την ομίχλη γύριζε στα σοκάκια της πόλης ζωσμένος με μία ειδική θήκη ποτηριών στη μέση πάνω απ’ την ποδιά του και κρατώντας το δοχείο με το ασυνήθιστο αυτό αφέψημα (το βρίσκει κανείς παντού στους δρόμους της Πόλης), και τα άλλα σύνεργα, προσέφερε ένα τονωτικό και θερμαντικό παχύρρευστο ρόφημα. Πριν καλοφέξει η μέρα ακουγόταν βαθιά η φωνή του «Σααλέπ....βράζει!». [1]
Το σαλέπι είναι σκόνη από αποξηραμένους βολβούς διαφόρων ορχεοειδών. Η σκόνη βράζεται με ζάχαρη η μέλι και αρωματίζεται με πιπερόριζα. Το ομώνυμο ποτό είναι θρεπτικό λόγω του αμύλου και της γόμας που περιέχει καθώς και θερμαντικό λόγω της παχύρρευστης μορφής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου