Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Αύριο Πέμπτη, θα έχουμε τη χαρά, να δώσουμε τη χαρά στον Υπουργό Λιάπη να κόψει κορδέλα στην Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Ελπίζω πως θα βρεθεί κάποιος να τον παραλάβει από το μη διεθνές αεροδρόμιο Κίνγκ-Πάηρος και να τον οδηγήσει μέχρι το Μουσείο.
Αλλιώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσει μόνος του το Μουσείο, αφού είναι καλά κρυμμένο στα Λιθαρίτσα, δίχως πινακίδες και σήμανση. Μία τελευταία πινακίδα στην είσοδο του πάρκου, κείτεται πάνω σε έναν θάμνο.

Αν το Μουσείο παραμείνει ανοιχτό μετά την κοπή της κορδέλας, θα το επισκεφτούμε. Και θα το ξαναεπισκεφτούμε.

Την ίδια ημέρα, θα βρίσκεται στην πόλη μας και ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος, για τη βραδινή συναυλία στο Music House.
Σύμπτωση;

9 σχόλια:

kuluvahata είπε...

Άντε να χαρούμε και την επανεγκαινίαση του Βυζαντινού Μουσείου, του Λαογραφικού, του Δημοτικού μουσείου, αφού έτσι συνηθίζεται. Για να έχουν δουλειά τα ψιλικατζίδικα με τις κορδέλες.
Του θεάτρου της Δωδώνης τα εγκαίνια δε βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να βρουν τον χρόνο οι λαλίστατοι τοπικοί άρχοντες και να του μιλήσουν για το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΩΔΩΝΗΣ….
Λάθος…
Όχι να μιλήσουν…
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

Umbrella είπε...

Τι σας έφταιξε το Θέατρο της Δωδώνης φίλοι μου; Ακούω πολλούς να φωνάζουν αλλά δεν έχω καταλάβει το λόγο.

Το θέατρο είναι εκεί και μας περιμένει να το επισκεφτούμε. Αυτό που λείπει σίγουρα, είναι ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο δίπλα στο χώρο.

Ότι αφορά τις παραστάσεις, ποτέ να μη γίνουν. Το θέατρο αυτό είναι ένα μνημείο. Γιατί θα πρέπει εμείς, χιλιάδες χρόνια μετά, να παίζουμε παραστάσεις στο θέατρο των προγόνων μας; Δεν έχουμε τις ικανότητες εμείς οι απόγονοί τους να φτιάξουμε και να γεμίζουμε ένα καλύτερο θέατρο, μνημείο για τις επόμενες γενιές;

Πάντως την Αυγουστιάτικη πανσέληνο φέτος, ξαναεπισκεφτήκαμε το μνημείο και απολαύσαμε τη συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου στο λυόμενο θέατρο πιο πέρα. Το ίδιο και πριν τρία χρόνια με τον Ίωνα του Ευριπίδη, τη μοναδική παράσταση της Κονιόρδου, επίσης στο λυόμενο θέατρο.

kuluvahata είπε...

Μήπως, Umprella, προτείνεις και στην Επίδαυρο να φτιάξουν ένα ξύλινο θέατρο δίπλα, για να γίνονται παραστάσεις; Νομίζω ότι τα μνημεία του παρελθόντος πρέπει να εξακολουθούν να γράφουν ιστορία, να είναι μέρος της ενεργού ζωής και όχι να είναι απλά μουσειακά είδη για να φωτογραφίζουν οι τουρίστες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τίποτα ούτε για το μουσείο (και γι αυτό η φιλόλογος είπε ότι θα μας πάει, άρα ίσως σύντομα μάθω) ούτε για συμπτώσεις. Προς το παρόν ξέρω ότι ο Μικρούτσικος χτες έδωσε ρεσιτάλ!!! Το ίδιο και ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου!!!!

Umbrella είπε...

Νομίζω ότι πάνω από όλα, τα μνημεία του παρελθόντος πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν και για τα επόμενα δυόμιση χιλιάδες χρόνια.

Αν, πότε και πόσο αντέχουν χρήση σήμερα, δε θα το αποφασίσει ο Δήμαρχος(!!) Δωδώνης ή οι τοπικοί άρχοντες. Οι Αρχαιολόγοι θα δώσουν αναφορά στις επόμενες γενιές.

Πού είναι το πρόβλημα στα θέατρα με ξύλινες κερκίδες;

Ανώνυμος είπε...

Στο θέατρο όμως της Δωδώνης συντελείται μια εξαπάτηση εις το διηνεκές..γιατί ενώ θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποκατασταθεί και γιατί όχι να δίνονται και εκεί παραστάσεις(από ασβεστόλιθο είναι ρε παιδιά ,δεν είναι και από μάρμαρο Πεντέλης) όπως γίνονται και στην Επίδαυρο και στους Φιλίππους και αλλού αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Είμαι σίγουρος πως αν έδιναν ένα μήνα καιρό σε τεχνίτες πέτρας θα το είχαν παραδώσει καινούργιο.Εδώ όμως πρέπει να βγαίνουν συνεχώς νέα κονδύλια που ποτέ δεν φτάνουν και δώσ' του πάλι από την αρχή. Δυο "σκαλοπατάκια" τη σεζόν παραδίδουν τσιμενταρισμένα και καλά είναι..κάποιοι πρέπει να αποκαταστήσουν όπως φαίνεται εαυτούς και όχι το θέατρο. Βρήκαν και μας τους σύγχρονους Ηπειρώτες που ό,τι και να μας πουν το χάφτουμε και ποτέ δεν κουνιέται φύλλο για τίποτε πέραν του Πας Γιάννενα( μη φωνάζετε και γω με τον Πας είμαι) και περνούν όλοι μέλι γάλα. Ερχεται και κανας υπουργός πού και πού, κάνει τη βόλτα του, τάζει και κατιτίς και όλοι κοιμούνται ήσυχοι. Λέτε να συγκινούνται πολλοί από τη Δωδώνη εν έτει 2008 στα Γιάννενα; Την ιστορία τους τη μετράνε μόνον σε τζαμιά και Αλή πασάδες.

Umbrella είπε...

Εγώ θέλω να έχω εμπιστοσύνη στους αρχαιολόγους. Ποιον να εμπιστευτώ, το Δήμαρχο και τους κατοίκους;

Αυτοί νοιάζονται μόνο για τις παραστάσεις.
Ποιος φώναξε ποτέ για την έλλειψη ενός μεγάλου σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη, σημείο αναφοράς για την Ήπειρο;
Ποιος φώναξε ποτέ για την έλλειψη προβολής της αρχαίας ιστορίας της Ηπείρου;

Δεν έχω πεισθεί, αλλά αν οι σημερινοί αρχαιολόγοι είναι ...απατεώνες, τι μπορούμε να κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Έξω οι τουριστες απο τα τα αρχαια μνημεια! Να αναβιώσουμε τα αρχαία έθιμα...Να γεμίσει ο Παρθενώνας με παρθένες... και το Κολοσαίο με λιοντάρια....
Τι τα θέλουμε τα μουσεία? Ο άνθρωπος δεν διδάσκεται από τα λάθη της ιστορίας...