Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Ανακύκλωση μετάλλου

Όταν οι οργανώσεις, οι σύλλογοι, οι ομάδες της πόλης μας δεν ασχολούνται με την ανακύκλωση, δεν οργανώνουν ένα χώρο συλλογής γυαλιού ή χαρτιού. Όταν ο Δήμος μας, αγοράζει από κάποιο πρόγραμμα με το ζόρι και δίχως σχέδιο λίγους κάδους για τα μάτια του κόσμου. Τότε έξυπνοι επιχειρηματίες, με σκοπό πάντα και μόνο το κέρδος, αναλαμβάνουν να στήσουν μονάδα διαλογής (SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.) αφού σε όλο τον κόσμο έχουν καταλάβει πως τα σκουπίδια στις μέρες μας είναι χρυσός.

Πολύ νωρίτερα όμως, υπήρξαν συμπολίτες μας, κάπως πιο σκουρόχρωμοι, εξόριστοι στα άκρα της πόλης μας, οι οποίοι ζουν τις οικογένειές τους, στήνοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, διαλογής και προώθησης για ανακύκλωση μεταλλικών απορριμάτων.

Σήμερα το πρωί, ασχολήθηκαν στο κέντρο της πόλης, αδειάζοντας από κάδο μπάζων οτιδήποτε μεταλλικό αντικείμενο.



Σε μία πόλη στην οποία δίνονται με τη σέσουλα λεφτά στους Καθηγητάδες του Πανεπιστημίου μας για ανούσιες μελέτες του αέρα, ποια μελέτη έχει μετρήσει τη δουλειά των οικογενειών των Τσιγγάνων; Όλοι τους βλέπουμε, τους ξέρουμε, τους έχουμε φωνάξει να μαζέψουν τα άχρηστά μας.
Τι όγκο υλικών έχουν προωθήσει για ανακύκλωση;

Θα μπορούσε μια σύγχρονη κοινωνία να υιοθετήσει αυτό το σύστημα και να το εκσυγχρονίσει; Να προσφέρει στους Τσιγγάνους στέγη, ανθρώπινες συνθήκες, γάντια, ειδικό ρουχισμό, χώρο υποδοχής άχρηστων υλικών, τηλεφωνική γραμμή;

Ως αντάλλαγμα, οι Τσιγγάνοι θα προσφέρουν, τουλάχιστον, μία καθαρή πόλη από ότι υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: