Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Τσιμέντο να γίνει;

Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και λιγάκι ενεργά με το θέμα στρατόπεδο Βελισσαρίου;
Μήπως πρέπει να βοηθήσουμε Γκόντα και Τασούλα να κάνουν μία πράξη για την οποία θα τους ευχαριστούν τα εγγόνια μας;
Μπορούμε να τους πείσουμε πως δε θέλουμε να πέσει ούτε κόκκος τσιμέντου σε όλη την έκταση του στρατοπέδου;
Μπορούμε να τους πείσουμε να χτίσουν αλλού τις μεζονέτες των θυγατέρων των αξιωματικών μας, το μέγαρο της αστυνομίας και τα υπόλοιπα;
Μπορούμε να φανταστούμε ένα πάρκο με ζαρκάδια, ελάφια, σκιουράκια, όπως τα βλέπουμε και τα θαυμάζουμε σε τόσες πόλεις του εξωτερικού;
Πόσοι μπορούμε να μαζευτούμε έξω από την πύλη του στρατοπέδου μία Κυριακή πρωί; Χίλιοι; Πέντε χιλιάδες; Περισσότεροι;
Πόσες επιστολές μπορούμε να αποστείλουμε προς το Δημαρχείο και το γραφείο του Υπουργού (ΜΙΧ.ΑΓΓΕΛΟΥ 34-36, 453 32 Ιωάννινα, fax: 2651075432); Παιδιά, γονείς, παππούδες.
Όχι για να διαμαρτυρηθούμε, αλλά για να παρακαλέσουμε. Να τους βοηθήσουμε να πάρουνε την απόφαση.
Κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς οι πολίτες των Ιωαννίνων κάποια στιγμή. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το δήμαρχο και τους βουλευτές μας.
Πολίτες σε άλλες πόλεις προσπαθούν. Χανιά, Σέρρες, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, κ.α. Εμείς όμως έχουμε τον Υπουργό δικό μας.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Σύμφωνα με την περίληψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων Α΄ Φάση Ιούνιος 2008

σελ 38
“Το στρατόπεδο «Βελισσάριου» έκτασης 601,6 στρεμμάτων, στην αστική περιοχή
της πόλης και στο μεγαλύτερο τμήμα του εντός του εγκεκριμένου σχεδίου. Σχετική
πολεοδομική μελέτη εκπονείται για τμήμα του στρατοπέδου μη ενταγμένου στο
σχέδιο πόλης”

σελ. 40
“Νέο Διοικητικό Κέντρο και έτοιμη κατοικία στο στρατόπεδο Βελισσάριου.”

Επισημαίνω το πρόβλημα στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών της πόλης μας, μεταξύ άλλων το Δημαρχείο, η Περιφέρεια, η ΤΥΔΚ, το Δασαρχείο, στεγάζονται σε διάσπαρτα κτίρια που ενοικιάζουν, ακόμη και σε toll.

Θεωρώ πολλαπλά θετική τη χωροθέτηση Νέου Διοικητικού Κέντρου στο στρατόπεδο Βελισσάριου. Ενδεχομένως η έκταση των 601,6 στρεμμάτων είναι αρκετά μεγάλη και για την έτοιμη κατοικία, αν έτσι κρίνουν οι πολεοδόμοι, ας μην ήμαστε αρνητικοί από την αρχή, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι έκταση θα παραμείνει ως πάρκο.


Αναφέρω εδώ ένα επιτακτικό πρόβλημα, τη δρομολογούμενη τσιμεντοποίηση του χώρου της Λαϊκής Αγοράς Αγίας Μαρίνας με την απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να κατασκευάσει εκεί Νέο Δημαρχείο. Αυτό αντιμετωπίζεται με το νέο Διοικητικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και προτείνει:
“Εναλλακτικά προτείνουμε οι Δημοτικές Υπηρεσίες να στεγασθούν στο σημερινό κτίριο της Νομαρχίας και παράλληλα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να στεγασθούν σε νέο κτίριο στο χώρο του Στρατοπέδου Βελισαρίου όπου προβλέπεται η κατασκευή Διοικητικού Κέντρου.

Έτσι ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς της Αγίας Μαρίνας θα μπορούσε να ενταχθεί λειτουργικά στο σχέδιο ενοποίησης και ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης και να διαμορφωθεί κατόπιν αρχιτεκτονικής μελέτης μαζί με το παρακείμενο πάρκο μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, αποτελώντας μία πράσινη όαση μέσα στην πόλη για παιχνίδι, αναψυχή και διεξαγωγή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνδυάζοντας ακόμη και την υπάρχουσα σήμερα λειτουργία (λαχαναγορά) με τη δημιουργία του πιο πάνω πάρκου.”

Επανεξέταση αποφάσεως ανέγερσης Δημαρχείου στο χώρο που λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας

δραστηριότητες Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων Α΄ Φάση Ιούνιος 2008

Umbrella είπε...

Το στρατόπεδο 100% πράσινο.
Τα κτίρια του στρατοπέδου για χρήσεις πολιτιστικές και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Ακόμη και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων των χρηστών του πάρκου να είναι εκτός του στρατοπέδου.

Διοικητικά κέντρα θέλουμε δύο.Ένα είναι το κτίριο της Νομαρχίας στο οποίο θα πάει ο Δήμος και όσες άλλες δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι στο κέντρο.
Ένα δεύτερο κέντρο καινούριο, κοντά στην περιφερειακή ή σε έξοδο της Εγνατίας για όλες τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο χώρος της Αγίας Μαρίνας να μείνει κοινόχρηστος.

Επίσης, όλες οι υπηρεσίες του Στρατού να μεταφερθούν εκτός πόλης, στο Πέραμα, στο χώρο του εκεί στρατοπέδου. Το όμορφο κτίριο της 8ης Μεραρχίας και αυτό της λέσχης να δοθούν στο Δήμο. Πού βρισκόμαστε; σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ και έχουμε ένστολες σκοπιές στο κέντρο της πόλης;;

Γιατί μας φοβίζει η μεγάλη έκταση του πάρκου;
Έχουμε το δικαίωμα να λέμε πως είναι μεγάλη η έκταση και χωράνε και σπίτια και διοικητήρια και πάρκο; Ποιος μας το δίνει αυτό το δικαίωμα; Υπάρχει περίπτωση να φάμε ατελείωτο βρίσιμο από τις επόμενες γενιές;

Αν η ολική ...παρκοποίηση στο μέλλον αποδειχτεί λάθος, μπορεί να πέσει εύκολα και λίγο τσιμέντο.
Στην αντίθετη περίπτωση, πόση προσπάθεια και χρήμα θα χρειαστεί;;

Umbrella είπε...

Κώστα, σε ευχαριστώ για τη δημοσίευση της περίληψης του ρυθμιστικού.

Unknown είπε...

Παρακαλώ Umbrella,

Βρίσκω ότι έγινε αξιόλογη δουλειά από την ομάδα μελέτης που συνέταξε το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Είπες:"Ακόμη και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων των χρηστών του πάρκου να είναι εκτός του στρατοπέδου."

Μπορείς να σκεφτείς το Γιαννιώτικο σαλόνι χωρίς τον εκεί χώρο στάθμευσης; Που θα πάρκαραν τα αυτοκίνητα, μήπως πάνω στo πεζοδρόμιo της εθνικής; Αυτό θέλουμε, την άναρχη ανάπτυξη, ή θα απαλλοτριώναμε ιδιοκτησίες γύρω από το πάρκο για Parking;


Η θέση του νέου Διοικητικού Κέντρου βολεύει στην προτεινόμενη θέση. Προσεγκίζεται ακόμη και με τα πόδια από την πόλη, πολύ εύκολα με ποδήλατο και θα μπορείς να επισκεφτείς και το πάρκο να ξεσκάσεις, σε συνδυασμό με μία επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία.

Σε διαφορετική θέση πρέπει να γίνουν δαπανηρές απαλλοτριώσεις, που θα ήταν καλύτερα να γίνουν για δημιουργία νέου μικρού πάρκου.

Είναι χρησιμότερα μικρότερα πάρκα διάσπαρτα του μελλοντικού πυκνοκατοικημένου λεκανοπεδίου, ώστε κάθε παιδί να παίζει καθημερινά στη γειτονιά του.

Umbrella είπε...

Ναι, συμφωνώ με το σχόλιο για το Ρυθμιστικό. Φαίνεται καλή δουλειά και χωρίς πολλές παρεμβάσεις από τρίτους.
Γι' αυτό όμως δημοσιεύεται η Α' φάση, για να ακουστούν γνώμες.

Υπάρχουν λύσεις για τα αυτοκίνητα. Η καλύτερη είναι η υπογειoποίηση της Λ. Δωδώνης από τη διασταύρωση για το Γιαννιώτικο Σαλόνι έως τα πολυκλαδικά Λύκεια. Από πάνω τραμ, λεωφορεία, ποδήλατα, γήπεδα και χώροι στάθμευσης!

Δημόσια κτίρια έχει αρκετά η πόλη. Δε χρειάζονται νέα. Αρκεί να την κάνει και η Νομαρχία προς τα έξω. Πόσο μπορεί να κοστίζουν τα χωράφια δίπλα στο ΙΚΕΑ;

Ποιος θα πηγαίνει σε δημόσια υπηρεσία σε 10-20 χρόνια με το αυτοκίνητο;;;; Μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτή. Τι τις βάζουμε τις οπτικές ίνες; Αναγκαστικά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, θα εξελιχθούμε κι εμείς.

Για να σχεδιάσουμε το λεκανοπέδιο, θα πρέπει να σκεφτούμε πως θέλουμε να ζούμε τα επόμενα χρόνια και όχι πως ζούμε σήμερα.

Umbrella είπε...

Ο Καλογιάννης πάντως απόψε στη Σκουλίκα, πέρα από τα άλλα αισιόδοξα που είπε (Τραμ), δήλωσε πως υπάρχει η σκέψη της παραχώρησης εκτάσεων εκτός στρατοπέδου στους στρατιωτικούς, ώστε να αυξηθεί το εμβαδό του πάρκου!!!
Θα μιλήσει και με το Δημαρχείο σχετικώς είπε.
Υπάρχει ελπίδα;;;

Να βοηθήσουμε κι εμείς λιγάκι;;;