Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Μία πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι Δήμαρχοι, που υπογράφουν το Σύμφωνο, δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20%. Για να το πετύχουν αυτό, αναπτύσσουν Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εφαρμόζουν δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς τομείς του Δήμου και οργανώνουν Ημέρες Ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται ισχυρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και τις Δομές Υποστήριξης.


4.285 πόλεις της Ευρώπης έχουν υπογράψει από το 2008 μέχρι σήμερα.
97 ελληνικές υπογραφές, μεταξύ των οποίων: Καλαμαριά, Ηράκλειο, Έδεσσα, Κοζάνη, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα. Ενώ το 2012, πριν λίγους μόνο μήνες, υπέγραψαν: Κόρινθος, Φλώρινα, Δράμα, Φάρσαλα και Κεντρικά Τζουμέρκα!


Από τις παραπάνω υπογραφές, δύο Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια έχουν εγκριθεί (Τρίκαλα και Λουτράκι) ενώ βρίσκονται υπό αξιολόγηση άλλα 19.
Σε όλη την Ευρώπη έχουν εγκριθεί 388 σχέδια τα οποία είναι προσβάσιμα εδώ.

Κάπως έτσι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αποφάσισε να επενδύσει μεταξύ άλλων στην ηλεκτροκίνηση, αντικαθιστώντας τα παλιά οχήματά του. «Μέσω του εκσυγχρονισμού του δημοτικού στόλου οχημάτων αποκομίζουμε πολλαπλά οφέλη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της αέριας ρύπανσης, όσο και για την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων που επιβαρύνουν τα οικονομικά του δήμου» αναφέρει ο δήμαρχος.

Και τα Γιάννενα κύριε, πού είναι;
Ε, δε μπορεί, με κάτι άλλο θα ασχολούνται.
Πού να τα προλάβουν όλα, δε βλέπεις; Κοτζάμ Δήμαρχος έκανε ποδήλατο και τσιγάρο μαζί, για να προκάμει και τα δύο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Οταν ο Δήμαρχος ζει ακόμα στο 80 και ονιρεύεται να γίνει δήμαρχος τι περιμένεις;

Ανώνυμος είπε...

Αχ πως ξέφυγε του Σκοπούλη? Εντύπωση μου κάνει