Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς στρώνεται ο δρόμος στον ανερχόμενο φασισμό

Όσο ο φασισμός και ο ρατσισμός έγιναν μόδα τελευταία και αναδύονται σαν τα σκατά στο φρεάτιο της Μακαρίου μέσα από την κοινωνία μας, τόσο πληθαίνουν και οι προσπάθειες από ειδικούς και μη, να εξηγήσουν το φαινόμενο. Διαβάζει κανείς απόψεις χιουμοριστικές, σοβαρές, τεκμηριωμένες, αλλά και κάτι άκρως ανατριχιαστικούς συμψηφισμούς, επιθέσεων σε ανθρώπους, με το κλείσιμο των διοδίων ή την κατάληψη κτιρίων...   

Εμείς θα μιλήσουμε για μια άλλη πλευρά του φαινομένου, σήμερα, στα Γιάννενα. Την άμεση σχέση του χουλιγκανισμού με τον φασισμό. Δείτε τρεις φωτογραφίες από την παιδική χαρά δίπλα στο εθνικό στάδιο Ιωαννίνων, μία παιδική χαρά γεμάτη από παιδιά, καθημερινά, όλων των ηλικιών και πολλούς γονείς:

ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΑΓΕΙΑ PAS 7
PAS GIANNINA HOOLIGANS THES7NIKI EST 2003 ACAB
7 AJAX HOOLIGANS GETO 7 ACAB
Αν οι παραπάνω εικόνες δε σας λένε τίποτα, δείτε και μερικές λεπτομέρειες. Το μεγάλο μπλε εφτάρι πίσω από τις κούνιες παραπέμπει ευθέως στο ναζιστικό σταυρό:


Ενώ για το αγαπημένο ακρωνύμιο της παιδικής χαράς ACAB θα σας τα πούνε καλύτερα οι "εθνικιστές της ΑΕΚ".

Πόσο καιρό ανήκει η παιδική χαρά αυτή στους χούλιγκαν; Πόσα χρόνια; Σε πόσα παιδιά που μεγάλωσαν παίζοντας κούνιες ή μπάλα, αποτυπώθηκαν ασυναίσθητα στο μυαλό τα σύμβολα και η αισθητική του ναζισμού;  
Πόσο εύκολα ένα παιδί γίνεται οπαδός;
Πόσο εύκολα ένα παιδί επιτίθεται σε αντιπάλους χωρίς λόγο μόνο και μόνο επειδή είναι «οι άλλοι»;
Πόσο εύκολα οι «άλλοι» (π.χ. οπαδοί του ΟΦΗ) γίνονται οι μετανάστες, οι Εβραίοι, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι;

Και πού είναι τόσο καιρό η πόλη; Οι υγιείς φίλαθλοι, ο δήμος, οι υπεύθυνοι της παιδικής χαράς, το σχολείο, η γειτονιά, οι γονείς.
Πού είναι τα κόμματα και οι νεολαίες. Η Αριστερά;
Άντε, πού είναι και οι παγουρίστες με τη Δράση τους.



Μήπως ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε;
Μια γιορτή τριήμερη ενάντια στον χουλιγκανισμό! Στο χώρο της παιδικής χαράς. Το πνευματικό κέντρο του Δήμου, τα σχολεία, η γειτονιά, όλοι. Μουσικές όλη μέρα, κουβέντα με τα παιδιά, δρώμενα, αναγνώσεις βιβλίων, σκάκι, τέχνες, αθλητισμός. Γεύσεις από πατρίδες των μεταναστών στην πόλη μας. Και την τελευταία μέρα αποφασίζουμε το θέμα και όλοι μαζί αλλάζουμε την παιδική χαρά. Χρώματα, γκράφιτι, στίχοι ποιητών στις μάνδρες και τους τοίχους.  
Μήπως;

"...Με τρομάζεις,ακόμα, οπαδέ της ομάδας
του κόμματος σκύλε, της οργάνωσης μάγκα
διερμηνέα Του Θεού, ρασοφόρε γκουρού..."

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστα ειναι όλα αυτα που λες.
Από την άλλη εχω δει και πολλα στικερς που γραφουν "ΠΑΣ αντι-ΝΑΖΙ"
και άλλα που γραφουν "σεβασμος στους οπαδους των αλλων ομαδων".
Θελω να ελπιζω οτι αυτοι που κολλανε τα αυτοκολλητα ειναι περισσοτεροι απο αυτος που γραψανε τα συνθηματα..

SantiGold είπε...

Τα συνθήματα στο γλυπτό του Πρέκα στην Τράπεζα Ελλάδος; Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ανοιχτός φασισμός αλλά η γιδίσια αντιμετώπιση όλων των μνημείων, τοίχων πολυκατοικιών, δρόμων, τουαλετών κλπ κλπ κάτω από οποιονδήποτε πολιτικό μανδύα. Και ακόμα χειρότερα σε αυτό το αναθεματισμένο "εμείς" και οι "άλλοι" βρίσκω όλο και περισσότερους που δεν είναι πουθένα (ή μάλλον είναι-ανάμεσα). Πασολέδες, φασίστες και αριστεροί νεολαίοι βάφουν την πόλη μου για να με προστατεύσουν από τον "άλλό" βαφτίζοντας το πολιτική συνείδηση, κοινωνική συνείδηση, τοπική συνείδηση κ.ο.κ.
Μια κυρία 60 + έβαφε τον τοίχο της πέρσι. Έγραφε "Ωραίος τοίχος Ξαναβάψτε τον" Φέτος πάλι γραμμένος είναι με το ίδιο σύνθημα. Δεν μας έφταναν οι ιδεολογίες έχουμε και τα απλά αγνά τσογλάνια!

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε λίγο τι είναι φασισμός και πως γεννιέται. Η απαξίωση δεν πάει προς τους αναγνώστες του μπλογκ. Μόνο προς το διαχειριστή που υποκριτικά προβαλλει το ζήτημα τη στιγμή που κάνει την πάπια για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και το σύστημα που γεννάει το φασισμό.
Αλήθεια δεν είναι φασισμός η ανεργία στο 54% για τη νεολαία στα Γιάννενα. Δεν είναι φασισμός να δουλεύουν όλοι απλήρωτοι σ'αυτην την πόλη. Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που βλέπουν πως σ'αυτην την πολη όλοι πίνουν καφέ και το βασικό τους πρόβλημα είναι τα παρκινγκ, η καθαριότητα, οι στραβές ταμπέλες και οι λιγοστοι ποδηλατόδρομοι. Κάπως έτσι κι αυτό το μπλογκ ''σιχτηρίζει τα κακώς κείμενα'' προπαγανδίζοντας πληρωμένες ΜΚΟ και κρατικές καμπάνιες. Και μετά σαν άλλη ελίτ κριτικάρει και τις μάζες που αποχαυνόνονται και χουλιγκανίζουν. Φοβερή υποκρισία!!
Κορυφαία πολιτική ανάρτηση. Πιάνει το ζουμί του πράγματος. Ξέρω ξέρω δεν είναι όλα πολιτικά και εδω δεν είναι τέτοιο μπλογκ. μαλιστα....

Umbrella (Litsa) είπε...

SantiGold, έχω άλλη άποψη για τους «λερωμένους» τοίχους. Τα περισσότερα είναι εξυπνάδες της πλάκας, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο. Για μένα, μία άσχημη πόλη, η οποία δε σέβεται τους πολίτες της, δεν είναι σε θέση να ζητήσει κι από αυτούς να τη σέβονται. Οι πόλεις που προσφέρουν ποιότητα ζωής στους πολίτες, δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Ανώνυμε, μίλησα για τη συγκεκριμένη εικόνα που συνδέει το φασισμό με το χουλιγκανισμό. Δε σκοπεύω να αναλύσω τον φασισμό γενικότερα… Τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις τις σχολιάζω αλλού. Εδώ μιλάω για την πόλη μου. Την πόλη των δημοσίων υπαλλήλων και των εισοδηματιών που ακόμη τα φέρνουν βόλτα. Πού είναι οι 10.000 νέοι άνεργοι που μου λες; Δεν τους βλέπω. Να τους δω στις 26 Σεπτέμβρη, αν θα είναι στο δρόμο ή στην καφετέρια. Εμένα θα με βρίσκεις πάντα στο δρόμο.
Αυτό με τις ΜΚΟ δεν το έπιασα, αλλά αν θες να μιλήσεις «πολιτικά» μην αυτολογοκρίνεσαι, μίλα ελεύθερα, μήπως καταλάβω και γιατί με κατηγορείς για υποκρισία.

Ανώνυμος είπε...

Για τα συνθήματα: ειναι μια αντιδραση, των νεων κυρίως, γεματη φρεσκάδα, χιουμορ και σαρκασμό! Δεν με ενοχλεί καθόλου.
Για τον ανωνυμο (των 2.10 μμ)
Η πόλη μας έχει πολλά προβλήματα, ενα απο αυτα πχ, ειναι και η αντιμετωπιση του ποδηλάτη.
Συμφωνώ οτι στις μερες μας υπαρχουν πιο φλέγοντα ζητήματα. Μήπως όμως όλα αυτα συνδέονται?
Μήπως ολοι αυτοι που εκλεχτηκαν ως δημαρχοι, νομαρχες, βουλευτες ειχαν ως μοναδικό προσόν το να λεηλατουν δημοσιο χρήμα και να διορίζουν με ρουσφέτια? Αυτοι φτιαξανε το σημερινο σάπιο συστημα διοικησης και υπηρεσιων. Ειναι προφανες οτι αυτοι δεν δίνουν μία για τους ποδηλατες και την "υγεια" της πολης μας..

Θύμιος Κυρτζόγλου είπε...

Όλα είναι θέμα κανόνων που βάζουν μεταξύ τους οι άνθρωποι για να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο άνετα σε μια κοινωνία . Οι κανόνες που βάζουμε εμείς στο θέμα των συνθημάτων που αναφέρεις είναι ό,τι και τα συνθήματα στις περισσότερες περιπτώσεις-εκτός τόπου και χρόνου.Συνθήματα γραφόταν κάποτε -και είχαν νόημα - όταν δεν υπήρχε ελευθερία να πεις τη γνώμη σου(στη χούντα π.χ).Σήμερα στη εποχή της ελευθερίας του Internet το θεωρώ ανόητο να προσπαθείς να "περάσεις μηνύματα "με αυτό τον τρόπο.Οι άλλοι Ευρωπαίοι το καταλάβαινε εδώ και χρόνια ( το φαινόμενο είναι και αυτο καθαρά ελληνικό - τυχαίο;) ,εμείς την καθαρή παιδική χαρα την ονομάζουμε "στέρηση ελευθερίας της έκφρασης "...

Ανώνυμος είπε...

Η καραμέλα με τα κεντρικά πολιτικά προβήματα έχει λιώσει πια και δεν έχει και γεύση. Την πιπιλίζουν μόνον όσοι είναι μέσα στο σύστημα ή δεν έχουν καταλάβει πώς αυτό δουλεύει και τους "δουλεύει". Από πότε η ασχήμια λύνει προβλήματα; 'Ισα ίσα που δείχνει πρωτόγονες, φασίζουσες συμπεριφορές από ανθρώπους που ούτε θέλουν ούτε και μπορούν να πάνε πουθενά γιατί η μόνη τους αντίσταση είναι πέντε απλοικά συνθήματα..

Ανώνυμος είπε...

Η καραμέλα με τα κεντρικά πολιτικά προβήματα έχει λιώσει πια και δεν έχει και γεύση. Την πιπιλίζουν μόνον όσοι είναι μέσα στο σύστημα ή δεν έχουν καταλάβει πώς αυτό δουλεύει και τους "δουλεύει". Από πότε η ασχήμια λύνει προβλήματα; 'Ισα ίσα που δείχνει πρωτόγονες, φασίζουσες συμπεριφορές από ανθρώπους που ούτε θέλουν ούτε και μπορούν να πάνε πουθενά γιατί η μόνη τους αντίσταση είναι πέντε απλοικά συνθήματα..

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό χιούμορ και φρεσκάδα..τι να πω..ΠΑΣ7 , γαύροι....ολέολέ..απίστευτος προβληματισμός.Εμ βέβαια φταίει η ανεργία..χα,χα..Πλάκα έχετε κάποιοι.Κι εκείνο το ΠΑΣ αντι ΝΑΖι βαθυστόχαστο. Ειδικά όταν είναι κολλημένο στην πινακίδα οδικής κυκλοφορίας. Ναι, έτσι τις λένε..

Ανώνυμος είπε...

"πεντε μερες τρως αγγουρι και το Σαββατο εισαι μουρη"

"εγχρωμη Τι-Βι, ασπρομαυρη ζωή"

αυτα δεν χωρανε στις πινακιδες οδικής κυκλοφορίας.. (ετσι τις λένε?)