Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Για την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, είναι ένας κλασικός σύλλογος που από το 1976 νοιάζεται για το περιβάλλον επεμβαίνοντας κυρίως αρνητικά, με καταγγελίες και αιτήματα ακύρωσης νόμων, έργων κ.ο.κ. Σπανίως επεμβαίνει με θετικό τρόπο, με δράσεις ενημέρωσης, ή ευαισθητοποίησης των πολιτών (*).
Από τις σελίδες του Συλλόγου, βλέπουμε πως η τελευταία δράση δίχως καταγγελία ήταν το 1990, όταν φύτεψε 680 κωνοφόρα δέντρα στην πόλη και η πολλή καλή διοργάνωση της Εκδήλωσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων τον Ιούνη του 2008, με την παρουσίαση του Ορνιθολογικού - Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμβώτιδας.

Παρόλα αυτά, οι καταγγελίες χρειάζονται πολλή καλή γνώση των θεμάτων της λίμνης και ολοκληρωμένο αρχείο. Ενδιαφέροντα στοιχεία ανακαλύπτει κανείς στις σελίδες του Συλλόγου. Όπως αυτός ο χάρτης του 1932:

Δημοσιεύτηκε με το δελτίο τύπου για την οριοθέτηση της Παμβώτιδας (όπου υπάρχει και σε μεγαλύτερη ανάλυση). Στην ανάρτηση υπάρχει το ιστορικό της προσπάθειας οριοθέτησης από το ...1978!

Αυτές τις μέρες αναζωπυρώθηκε η συζήτηση και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι πολιτικοί (τύπου Καχριμάνη) για άλλη μια φορά να υπερισχύσουν των επιστημόνων, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές.

Το δελτίο τύπου ολοκληρώνεται με την παράγραφο: "...καλά θα κάνουν οι πολιτικοί μας να μην “ασχοληθούν” άλλο με την Παμβώτιδα, αρκετή ζημιά προκάλεσαν μέχρι σήμερα. Η Παμβώτιδα δεν προσφέρεται για εμπορευματοποίηση, ούτε για τα πολιτικά τους παιγνίδια."


(*) Θα προτείναμε στο Σύλλογο μία δράση ενημέρωσης,
με νέους ανθρώπους που νοιάζονται,
στους νέους ανθρώπους που λιάζονται,
στις καφετέριες της οδού Γαριβάλδη.

2 σχόλια:

delinquents είπε...

Δυστυχώς τα παιδιά που λιάζονται, λιάζονται γιατί δεν τα ενδιαφέρουν άλλες πτυχές της ζωής. Μία απλή ενημέρωση δεν αλλάζει κάτι, μία συνεχής παρουσία όμως σιγά σιγά κάτι μπορεί να κάνει.

Unknown είπε...

Το πρόβλημα είναι πρωτίστως ενημέρωσης. Η ενημέρωση κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται και να νοιάζονται στη συνέχεια.

Μα δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο Σύλλογο για όσες δράσεις θέλουμε.

Αρκετά χρόνια πριν, το 2003 νομίζω, είχα παρακολουθήσει ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας για τη λίμνη, στα γραφεία του. Με εντυπωσίασαν θετικά τα όσα πληροφορήθηκα, αρνητικά η πολύ μικρή συμμετοχή του κόσμου. Μα καλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι ψάρια έχει μέσα η λίμνη αναρωτήθηκα !!

Το Νοέμβριο οργανώνεται επιστημονική ημερίδα για τη λίμνη, απευθυνόμενη στους πολίτες, από το Πανεπιστήμιο.

Εκεί είναι το επόμενο στοίχημα. Στοίχημα ανοίγματος του Πανεπιστήμιου στην κοινωνία των Ιωαννίνων. Στοίχημα των πολιτών να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο, χωρίς το οποίο τα Γιάννενα θα ήταν μία εντελώς διαφορετική πόλη. Στοίχημα να βάλουμε στη ζωή μας το απίθανο Συνεδριακό Κέντρο Κάρολος Παπούλιας. Στοίχημα για εμάς τους bloggers να ενημερώσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια.

Περισσότερα προσεχώς