Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας των Ιωαννίνων το οποίο δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα συγγραφείς, ιστορικούς, πανεπιστημιακούς ή λαογράφους. Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για την ετήσια επέτειο της απελευθέρωσης, κατά την οποία εμείς αρκούμαστε σε παρελάσεις και δεξιώσεις.
Τέλος, πολύ ενδιαφέρον το σχετικό σχόλιο του εκπαιδευτικού Στέργιου Ναστόπουλου, στο ιστολόγιο Λίγα απ' όλα, το οποίο αντιγράφω:
"Είχα την τύχη να παρκαολουθήσω την σκηνή που ο Λουφτού Καραντάγ μπροστά στην πόρτα του παλιού σπιτιού του, τη χάιδευε και τη φίλαγε σα μικρό παδί, που το έχουν "κλείσει έξω". Αν και έχει ξανάρθει στα Γιάννενα, είναι η πρώτη φορά που μπόρεσε να διασχίσει το κατώφλι του σπιτιού του. Χάρηκε που το βρήκε σε καλή κατάσταση και ευχαρίστησε που το προσέξαμε, αν και βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλα τα παλιά σπίτια των Ιωαννίνων, γνωστά και πολυγραμμένα. Μια πραγματικά συγκινητική στιγμή!
Ο Λουφτού είναι γιός του τελευταίου διευθυντή της Οθωμανικής Τράπεζας στα Γιάννενα, και είχε παρακολουθήσει και σχολείο εδώ, τα δε ελληνικά του είναι όντως τέλεια, ακόμα και μετά τόσα χρόνια. Τα μιλάει με την αυθεντική Γιαννιώτικη προφορά, καλύτερα ακόμα και από τους Γιαννιώτες, που σε αρκετό βαθμό "Αθηναιοποιήθηκαν". Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε λίγο μαζί. Είναι ζωτικότατος, παρόλη την ηλικία του, πανέξυπνος, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Εχει δε μιαν αυθεντικότητα, που εμείς οι νεώτεροι έχουμε χάσει. Πραγματικός σταρ! Οι άλλοι Τουρκογιαννιώτες και ανταλλαγέντες τον καμάρωναν και τον πρόσεχαν σαν τον πατέρα τους. Είναι όντως ένα ζωντανό μνημείο μιας ολόκληρης εποχής. Χάρηκε πάρα πολύ όταν του είπα οτι μου θυμίζει τον παππού μου, και αυτό είναι αλήθεια! Μακάρι να είναι γερός να ξανάρθει.
Θα έπρεπε ο Δήμος να κάνει κάτι για να τον τιμήσει. Είναι κρίμα που δεν έκανε έστω μιαν εκδήλωση προς τιμή των παλιών συμπατριωτών μας, μιζέρια.
Το Ιδρυμα Ανταλλαγέντων Συνθήκης της Λωζάνης είναι αρκετά δραστήριο και έχουν στήσει δεσμούς και γέφυρες με τα αντίστοιχα σωματεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού εδώ. Είναι προς όφελος και των δύο λαών να στηθούν τέτοιες γέφυρες φιλίας και αλληλογνωριμίας των δύο λαών, θα είναι καλό και για τους δυο μας. Αρκετά πληρώσαμε (σε τρίτους) "φίλους" την εχθρότητα και δυσπιστία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μου έλεγε ο Κωνσταντινοπολίτης Ελληνας διερμηνέας: "Δεν αισθάνονται οτι βρισκονται σε ξένη χώρα". Το ίδιο αισθανόμουν κι εγώ, όταν πριν κάποια χρόνια είχα πάει στην Πόλη. Εξάλλου, βλέποντας τη φωτογραφία του ρεπορτάζ μπορεί να μου πει κάποιος ποιός είναι Τούρκος ή Ρωμιός; Ειδικά στους Τουρκογιαννιώτες αυτό δεν φαίνεται καθόλου."
1 σχόλιο:
Με γεια η νέα εμφάνιση της Ομπρέλας!
Δημοσίευση σχολίου