Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

What the fuck

Επιτέλους είδαμε στην Κεντρική Ταράτσα και λίγο σύγχρονη τέχνη. Εδώ και κάμποσες μέρες έχει στηθεί ένα υπαίθριο έργο τέχνης, με την εντυπωσιακή τεχνική, blu-spray σε plexiglass. Πρόκειται για ευμεγέθη γράμματα που σχηματίζουν τη φράση "PAS FUCK THE POLICE" ενώ υπάρχει στην αρχή και το σήμα του Αυνανισμού.

Ο άγνωστος (?) καλλιτέχνης έχει εκμεταλλευτεί την εκπληκτική θέα της Ταράτσας προς τη λίμνη και τα απέναντι χιονισμένα βουνά. Η δύναμη της σύνθεσης κορυφώνεται τις πρωινές ώρες, με την ανατολή του ήλιου, όταν οι πρώτες ακτίνες τρυπάνε την ομίχλη.

Για άλλη μια φορά ο ΠΑΣ εμπνέει τους νεαρούς καλλιτέχνες της πόλης μας, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν δημιουργήσει και επί των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας.

Ο ΠΑΣ των Ιωαννίνων, ο ΠΑΣ του Καχριμάνη, ο ΠΑΣ όλων μας, είναι το νόημα της καθημερινότητάς μας, είναι η ζωή της πόλης μας.
Τι άλλο;
ΠΑΣ και ξερός καφές!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αισθητική είναι σίγουρα υποκειμενική,και εξαρτάται από το σημείο που επικεντρώνει κανείς,στο σύνθημα ή στην ταράτσα έκτρωμα?στο δέντρο ή στο δάσος?

Προσωπικά το σύνθημα δεν με ενοχλεί καθόλου, αν μάλιστα περάσετε βράδυ από το πίσω μέρος του παρκιν θα δείτε το σύνθημα να προβάλλετε λόγω φωτισμού στον απέναντι τοίχο του δημοτικού ωδείου, μεγενθυμένο και μεγαλοπρεπές,πολύ ωραία παρέμβαση,είτε από τύχη είτε από φαντασία.

Αυτά τα λίγα για το σύνθημα,ο λόγος που με ώθησε να σχολιάσω όμως είναι η ηλιθιώδης έμπνευσή σας "το σήμα του Αυνανισμού"...μεγελειώδης έμπνευση,εύγε,σημάδι εγκεφαλικού εκφυλισμού ή ζηλοφθονίας για ένα πολιτικό κίνημα (το άλφα σε κύκλο είναι το σήμα των αναρχικών για όσους δεν κατάλαβαν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν...)που στην χώρα μας εμπνέει σήμερα περισσότερο από ποτέ,και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ιδέα,μεγάλα κομμάτια της νεολαίας.
Γεγονός που παραδέχθηκε μέχρι και ο μέχρι πρότινος "ηγέτης" της ριζοσπαστικής αριστεράς (Αλαβάνος).

Ενός πολιτικού κινήματος που μετράει πάνω από έναν αιώνα μαχητικής παρουσίας,αιματηρών αγώνων με αποκορύφωμα ίσως τον ισπανικό εμφύλιο,την σφαγή της κροστάνδης και το αντάρτικο των μαχνοβιτών,την εκτέλεση 8 αγωνιστών στην εξέγερση της πρωτομαγιάς στο Σικάγο,φυλακίσεις και διώξεις χιλιάδων αγωνιστών μέχρι και σήμερα αλλά και κρατικές δολοφονίες συντρόφων το αίμα των οποίων παραμένει νωπό στην μνήμη μας και στην ψυχή μας.

Θα σε προκαλούσα να επαναλάβεις το σχόλιό σου σε οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική παρέμβαση εξελίσσεται στην πόλη μας για να δείς την απήχησή της έμπνευσής σου από τους συμμετέχοντες...re

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την απάντηση που (φαντάζομαι) θα δώσει η ομπρέλα,έχω την εντύπωση ότι συνδέει το σχολιασμό του σήματος ως σήμα Αυνανισμού με την πράξη του καλλιτέχνη. Δε νομίζω ότι είναι σχολιασμός για κανένα πολιτικό κίνημα.

Αλλά αυτή είναι μονάχα η άποψή μου. Umbrella?

Umbrella είπε...

Α, τελικά το άλφα σε κύκλο είναι το σήμα των αναρχικών;
Δεν το ήξερα, σόρυ.
Κι εγώ το κοίταζα με τις ώρες για να βγάλω άκρη, τι μπορεί να συμβολίζει αυτό το Α, και το μόνο που μου ήρθε στο μυαλό είναι πως ο καλλιτέχνης έγραψε το σύνθημα αποκλειστικά για την Αυτοϊκανοποίησή του.
Γιατί πώς μπορεί να συνδυαστεί η Αναρχία με τον ΠΑΣ;
Ή έχει γεννηθεί κάποιο νέο παρακλάδι του Αναρχισμού στην πόλη μας (ο Αναρχο-πασολε-ισμός) ή ο καλλιτέχνης έχει τόσο σχέση με το Α που μουτζούρωσε, όσο ο Χρηστοβασίλης με τον Μπακούνιν.
Όσο για το σύνθημα, από τα χειρότερα που έχουν γραφτεί.
FUCK THE TERRACE

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια η αισθητική δεν είναι θέμα υποκειμενικό.Από πότε η ασχήμια οποιασδήποτε μορφής είναι επανάσταση..Και δε φταίει η ταράτσα όπως κάποιοι την αποκαούν, αναπολώντας ίσως την παλιά πλατεία με το άθλιο συντριβάνι και τα σπασμένα πλακάκια.Ασχήμια είναι όλα αυτά που γίνονται στην πλατεία (σπασμένα φωτιστικά ,κλεμένες λάμπες,σπασμένα μάρμαρα, γκράφιτι της πλάκας).Ειδικά ο ΠΑΣ δεν έχει ανάγκη από τύπους χουλιγκάνους που βρωμίζουν έργα τέχνης(βλ.Λιθαρίτσια-γλυπτό Παπαγιάννη), κολλάνε αυτοκόλλητα σε πάσης φύσεως ταμπέλες οδικές και άλλες κλπ. Πλατεία έπρεπε να είναι όλη η πόλη. Αλλά πολιτισμένη, όχι πρωτόγονη.