Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αποζημίωση πεζών λόγω κατάληψης πεζοδρομίου από τζιπ

Το Καλοκαίρι του 2008, ο 29χρονος Τάσσος κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας βρήκε στο δρόμο του ένα τζιπ αυτοκίνητο που του έκλεινε το δρόμο, παρκαρισμένο παράνομα και κάθετα πάνω στο πεζοδρόμιο. Τότε αποφάσισε να περάσει περπατώντας πάνω από το όχημα που τον εμπόδιζε συμμετέχοντας έτσι σε μια μορφή ακτιβισμού πολύ γνωστή στην Ευρώπη. Την καποβασία! Ο συναγερμός του αυτοκινήτου χτύπησε και ο ιδιοκτήτης καταστήματος στον οποίο ανήκε το όχημα κάλεσε την αστυνομία. Ο νεαρός κατηγορήθηκε για βανδαλισμό, προφυλακίστηκε και μετά αφέθηκε ελεύθερος.
Η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου με την βοήθεια των Times της Νέας Υόρκης.

Ένα χρόνο αργότερα έγινε η δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας έγινε και πάλι είδηση.
Για πρώτη φορά δικαστήριο δικαίωσε πεζό που επέλεξε να περάσει πάνω από παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έκλεινε το πεζοδρόμιο, παρά να κατέβει στο οδόστρωμα. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αποκλεισμός του πεζοδρομίου αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας του πεζού και επιδίκασε αποζημίωση 600 ευρώ, ανά εμποδιζόμενο πεζό παρακαλώ. Δηλαδή 1200, επειδή ήταν ζευγάρι!

Βέβαια δεν ενέκρινε τη ζημιά στο καπό και επιδίκασε στον νεαρό να πληρώσει το κόστος της επισκευής (γύρω στα 700€).

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας του διερχόμενου πεζού από παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο.


Εμπρός λοιπόν, να καθαρίσουμε τα πεζοδρόμια από αυτοκίνητα και να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας με 600άρια.
Διαβάστε σχετικά στους streetpanthers,
την απόφαση στο E-Lawyer
και απόσπασμα από τις ειδήσεις του ΣΚΑΙ.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετική ιδέα..κι ένα βίντεο στο youtube του πρώτου που θα το κάνει..έστω και χωρίς 600άρι

Ανώνυμος είπε...

Μα νομίζω, το δίδαγμα της ιστορίας είναι πως μπορείς να μηνύσεις τον ιδιοκτήτη, χωρίς να του κάνεις ζημιά στο αυτοκίνητο!
Έστι δεν είναι?

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι ευκαιρία!!!
Στην Μεγάλου Αλεξάνδρου που μένω ένα πέρασμα προς τα πάνω κι ένα προς τα κάτω, το έβγαλα το μηνιάτικο.

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά στην Μ. Αλεξάνδρου, μπορούμε να κάνουμε μηνύσεις και προς την τροχαία που δεν κόβει κλήσεις.

Είναι πολλά τα λεφτά.....

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε που μενεις στην μεγαλου αλεξανδρου .. μαλλον δεν εχεις αυτοκινητο και μιλας ετσι .. εκτος και αν μενεις μετα το πληντυριο αυτοκινητων διπλα στην καφετερια που παρκαρουν οι ΓΡΗΓΟΡΟΙ μονο εκει σε δικαιολογω!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μένω στη Μ. Αλεξάνδρου, έχω αυτοκίνητο, αλλά φροντίζω να το παρκάρω έτσι ώστε να μην ενοχλώ.Δεν κάνω δηλαδή αυτό που κάνει ο επώνυμος με το μαύρο Μερσεντές τζιπ που το αφήνει πάνω στο πεζοδρόμιο συνέχεια, όπως άλλωστε και η απέναντι με το ΤΤ. Ούτε το αφήνω όπως οι "γρήγοροι" στην καφετέρια που αναφέρεις ή οι άλλοι στην καφετέρια της Σ. Λάμπρου, λίγο πιο πάνω. Ούτε βέβαια το αφήνω στη αριστερή άνοδο της Πετροπουλάκη, εκεί ντε που Σάββατο βράδυ φράκαρε το μεγάλο όχημα της Πυροσβεστικής που προσπαθούσε να ανέβει για να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι που καιγόταν λίγο πιο κάτω από το δάσος. Αλλά δεν βαριέσαι... άλλος κλαίει το σπίτι του , το δάσος γλύτωσε, χειμώνας γαρ, εμείς συνεχίσαμε τον ύπνο μας. Τέλος πάντων πολλά έγραψα, υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσω τα παλληκάρια της Τροχαίας.