Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Οι καινούριοι μας κάδοι

Όμορφοι, καινούριοι, καθαροί, οι νέοι μας κάδοι σκουπιδιών, στέκουν καμαρωτοί πλάι-πλάι μπροστά στο κάστρο.
Έχουν χρώμα γκρι, το οποίο σημαίνει, ρίχνουμε ότι να 'ναι, όπως να ναι και όποτε θέλουμε. Ακόμη και τα λάδια από φριτέζες και τηγάνια μπορούμε να χύσουμε, τα οποία φιλτράρονται άμεσα και οδηγούνται αυτόματα μέσω του ειδικού ρείθρου στην κοντινότερη σχάρα υπονόμου. Όλα διάφανα και αυτοματοποιημένα.

Μία ερώτηση έχουμε μόνο να κάνουμε. Γιατί οι υπεύθυνοι παρήγγειλαν αυτούς τους συγκεκριμένους κάδους, με μπλε καπάκια και μηχανισμό ανοίγματος με το πόδι. Αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να κλείσουν ποτέ τα καπάκια στο συγκεκριμένο χώρο.
Ανοιχτοί γκρι κουβάδες με χερούλια θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα και θα εξοικονομούσαμε και λίγα χρήματα.

Βέβαια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ούτε κουβάδες δεν έχουν να βάλουνε. Χρησιμοποιούν εδώ και λίγα χρόνια κάτι συστήματα περίεργα. Βάζουν σε τρύπες τα σκουπίδια και αυτά χάνονται! Λένε πως υπάρχουν σωλήνες που τα ρουφάνε και τα στέλνουν έξω από την πόλη. Σιγά μην το πιστέψουμε.

Η εταιρία η οποία έχει γεμίσει όλες τις πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας με τέτοιους σωλήνες λέγεται envac. Θα δείτε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο envac.net αλλά και μία αναλυτική ισπανική παρουσίαση εδώ[pdf] και το ηλεκτρονικό περιοδικό envac concept εδώ[pdf]. Αν έχετε χρόνο, δείτε και την ενδιαφέρουσα σουηδική λύση συλλογής και ανακύκλωσης Optibag, εδώ.

Το κόστος κατασκευής ενός παρόμοιου συστήματος κυμαίνεται, σύμφωνα με τα παραπάνω στα 1.500€ ανά νοικοκυριό, ενώ η λειτουργία του είναι κατά 30-40% φτηνότερη σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους συλλογής.

Στην πόλη Leon της Ισπανίας, μία πόλη 150.000 κατοίκων, υλοποιήθηκε ήδη από το 2002 αυτό το σύστημα, στο ιστορικό κέντρο, καλύπτοντας 4.000 κατοίκους, 150 μπαρ και εστιατόρια και ημερήσια παραγωγή 10.000 κιλών απορριμάτων και 1.000 κιλών γυαλιού. Το συνολικό κόστος των 5.2 εκ.€ καλύφτηκε από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερα εδώ[pdf].

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ρε φίλε επιμένεις να μας ξυπνάς από τον ωραίο πρωινό μας ύπνο; (και έβλεπα και ένα ωραίο όνειρο με τη Μόνικα...). Μια χαρά δεν είμαστε με τον Κωστάκη μας, το Γιωργάκη μας, το Νικολάκη μας; Δεν ενοχλούμε, δεν μας ενοχλούν... Έχουμε θάλασσα, κοκορέτσι, ήλιο... Είμαστε και γαμώ τους εραστές... Ξέρουμε πολύ καλό τάβλι... Έχουμε μπάρμπα σε κάθε δημόσια υπηρεσία και εξεπερετιόμαστε αμέσως...

Μυστήριος είσαι μωρ' αδερφάκι μου

Ανώνυμος είπε...

όσο για τους εραστές άλλα λένε οι τελευταίες έρευνες..αν και εξασκούμαστε πολύ από μόνοι μας..

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxaxaxa!!!!

kuluvahata είπε...

Εμεις έχουμε το σύστημα της ρεματιάς,της χωματερής, της χαβούζας. Μια χαρά βολευόμαστε. Τι το θέλουμε το envac;