Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Sustainable Integrated Models for PLanning Urban Mobility

Προχθές έπινα καφέ με την Άννα, τη Δημοτική Σύμβουλο, την Τομεάρχισσα Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου μας, τη Μεγαλο-Δικηγόρο που φέρανε από την Αστραλία για να διευθύνει το Ιδρυμα Εγνατία Ηπείρου. Και μου αποκάλυψε ένα μυστικό.
Ο Δήμος Λάρνακας έμπασε και το Δήμο μας, στο ευρωπαϊκό δίκτυο SIMPLUM του προγράμματος URBACT ΙΙ, με κύριο αντικείμενο τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη!! (Δε μπήκαμε μόνοι μας γιατί οι Κύπριοι όσο να ΄ναι ξέρουν καλύτερα τα αγγλικά.)

Στην ουσία, το πρόγραμμα αποτελεί πηγή ιδεών και πρακτικών προτάσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο τις πόλεις που συμμετέχουν αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών πόλεων, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους.
Επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, μέτρα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πεζών, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την προώθηση εναλλακτικών επιλογών όπως π.χ. το ποδήλατο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Σίγουρα ένα πρόγραμμα στο οποίο μετέχει η πόλη μας επειδή έτυχε να το μάθει σε κάποια τυχαία συνάντηση, έναν καφέ. Ένα πρόγραμμα από το οποίο δε θα τα οικονομήσουμε, αλλά μας είπαν πως ήθελαν μία πόλη με ιστορικό κέντρο, και θα μας βοηθήσουν με τη χαρτούρα. Αγγαρεία σίγουρα, την οποία ούτε καν την ανακοινώνουμε. Δεν ξέρεις όμως, μπορεί να προκύψει κανένα συνέδριο, κάποιο ταξίδι...

Εμείς όμως οι δημότες, οι οποίοι ενδιαφερόμαστε για αυτή τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, θα έχουμε το νου μας. Θα ενοχλήσουμε με ερωτήσεις. Θα ζητήσουμε ενημέρωση. Θα διαβάζουμε για την εξέλιξη του προγράμματος εδώ.
Αρχηγός του προγράμματος είναι ο Πολιτικός Μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης, Διευθυντής των Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας με μεγάλη σχετική εμπειρία και άριστη γνώση της αγγλικής. Ε, λογικά από το Δήμο Ιωαννιτών η κυρία Νάστου θα γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες. Αν όχι, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: