Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών λόγου

Από αύριο και για λίγες ημέρες θα είμαστε δίπλα, στην Κοζάνη, για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών λόγου.
Μία πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Ιστορητή Στέλιο Πελασγό Δρ, ο οποίος ξεκίνησε στην Ελλάδα την αναβίωση της πανάρχαιας τέχνης του προφορικού λογοτέχνη και αφηγητή. Όπως επισημαίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Γιάννης Καραχισαρίδης: Επιλέξαμε την αφήγηση γιατί η Κοζάνη έχει μια έμφυτη έφεση στη ζωντανή αφήγηση και γιατί η αφήγηση έχει αποκτήσει αυτονομία, δικούς της κανόνες και έχει τραβήξει την προσοχή δημιουργών που της έχουν αφιερωθεί. Στην Ελλάδα είναι μικρή η ανάπτυξη, αλλά στην Ευρώπη είναι ραγδαία τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και είναι το πρώτο οργανωμένο Διεθνές Φεστιβάλ σ’ αυτό το είδος. Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους ποιοτική καλλιτεχνική δραστηριότητα, το οικονομικό βάρος της οποίας μπορούμε να σηκώσουμε και να είμαστε συνεπείς.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου με θέμα: "Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά" διοργανώνεται από τις 29 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου 2011, στην Κοζάνη, από το  Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, σε συνεργασία  την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Στέλιος Πελασγός Δρ, η Κοζάνη, η πόλη σταυροδρόμι, που έστελνε τα καλύτερα παιδιά της στους δρόμους για να προκόψουν, ακούει φέτος τις ιστορίες των Αρμενίων, των Τσιγγάνων, των Κούρδων και των Αράβων. Η Κοζάνη που πλούτισε κι ομόρφυνε από τους ξεριζωμένους Πόντιους ακούει τους Κυπρίους και τους Ινδούς. Η Κοζάνη που αγκάλιασε τους μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών ακούει τις ιστορίες των βαλκάνιων, ευρωπαίων κι ασιατών που πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη της Ελλάδας. Η πόλη που έχει δισέγγονα σε όλο τον κόσμο θα ακούσει τις ιστορίες της ελληνικής διασποράς. Η ελληνική γλώσσα θα λάμψει πολύχρωμη χωρώντας στις λέξεις της, χαρές και καημούς από καρδιές που γεννήθηκαν μακριά.Τιμώμενοι προσκεκλημένοι, φέτος, είναι ο βραβευμένος από την Γαλλική Ακαδημία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που γράφει με τέχνη και στις δύο γλώσσες –πατρίδες. Επίσης, ο Αλβανός – Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι που μας βοηθά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με την ψύχραιμη ματιά των «άλλων» ελλήνων.


Επίτιμοι καλεσμένοι οι συγγραφείς: Βασίλης Αλεξάκης και Γκαζμέντ Καπλάνι.
Συμμετέχουν Αφηγητές, Συγγραφείς και Επιστήμονες από: Κύπρο, Αλβανία, Γαλλία, Λίβανο, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Ρομά - Τσιγγάνοι, Αρμενία, Κουρδικό Ιράν, Ελλάδα

Πνευματικός πατέρας του Φεστιβάλ: Μπρουνό ντε λα Σαλ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ τηλ: 24610 24062, e-mail: info@storytelling.gr, site: www.kozani-festival.gr , www.storytelling.gr

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και προγραμματίστε κι εσείς μία κοντινή εκδρομή στην Κοζάνη.

1 σχόλιο:

kuluvahata είπε...

ΚΕΝΤΡΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΝΙΤΣΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας σας προσκαλεί στο Σεμινάριο- Εργαστήριο με θέμα:
«Οικολογικά Επαγγέλματα και Προοπτική Βιώσιμης Ανάπτυξης Ορεινών & Ημιαστικών Περιοχών»,
που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2011, στις εγκαταστάσεις του, στην Μαθητική Εστία Κόνιτσας.
H παρουσία σας θα μας τιμήσει,
θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και στις εργασίες ομάδων,
μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο ΚΠΕ.
Τηλ επικοινωνίας : 2655023903-2655023825

Η Υπεύθυνη
Αικατερίνη Τσούβαλη