Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Γιάννης Μπεχράκης - το βαλς του πολέμου

Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην τηλεόραση) μας ξανα-παρουσίασε απόψε τον Γιάννη Μπεχράκη στην ΕΤ1.

Διατρέχοντας την εικοσάχρονη πορεία του Γιάννη Μπεχράκη, διακεκριμένου φωτογράφου και πολεμικού ανταποκριτή, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον τρόπο δουλειάς του και τα ερεθίσματα που τον οδηγούν στη δημιουργία, διερευνώντας παράλληλα το αν και πώς μπορεί ένας άνθρωπος, «εθισμένος» στο κυνήγι των γεγονότων και στους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας «φυσιολογικής» ζωής.

Σκηνοθεσία – Σενάριο- Φωτογραφία- Ηχοληψία: Γιώργος Σκεύας, Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά, Παραγωγή: Cinetic 2009

Όποιος δεν το πρόλαβε, μπορεί να δει την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή εδώ.


3 σχόλια:

Ψιλός είπε...

Την ξαναείδα και εγώ την εκπομπή.

Ανάμεσα σε άλλες, φοβερή ήταν για μένα και η εξολομόγηση για την "στεναχώρια" από την θολωμένη (άχρηστη) συνταρακτική φωτογραφία του ομαδικά δολοφονημένου από το ξύλο Κοσοβάρου. (Από την βαζελίνη που είχε έβαλε στα μάτια για να προστατευφθεί από τα δακρυγόνα.

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή πραγματικά. Εντυπωσιακότερη ατάκα για μένα το: {μπορεί 5 άτομα να τραβήξουν την ίδια στιγμή φωτογραφία το ίδιο γεγονός, αλλά μια θα είναι η φωτογραφία του γεγονότος. Οι άλλες θα είναι "σχεδόν"} και φυσικά φοβερό το ότι στην προσωπική του περιπέτεια στην Σιέρα Λεόνε έβγαζε φωτογραφίες τον εαυτό του..(μια από αυτες αν δεν κάνω λάθος έγινε εξώφυλλο και στο TIME-μπορεί και να κάνω όμως..:))
Δεν την είχα δει την εκπομπή και σε ευχαριστώ πολύ που την πόσταρες.

Let's Cook είπε...

Επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για "πολεμικούς φωτογράφους" μπορεί κανείς να δει εδώ: http://topdocumentaryfilms.com/war-photographer/.
Εγώ προσωπικά βρήκα αρκετά κοινά σημεία στους δυο φωτογράφους: από την τρέλα/αρρώστια που έχουν για να κάνουν/αντέχουν ότι κάνουν… μέχρι τα πεδία μάχης στα οποία έχουν παραβρεθεί και οι δυο τους.