Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Δεν είναι μόνο τα gigapixel

Η μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφία στον κόσμο, έχει ανάλυση 297.500 x 87.500 pixel (26 gigapixel) και απεικονίζει την πόλη της Δρέσδης.
Χρησιμοποιήθηκε μία μηχανή Canon 5D mark II με φακό 400mm. Αποτελείται από 1.665 φωτογραφίες των 21.4 megapixel, σύνολο 102GB αρχεία, οι οποίες ελήφθησα από εδικό ρομπότ μέσα σε 172 λεπτά.
Ένας υπολογιστής με μνήμη 48GB κα 16 επεξεργαστές, χρειάστηκε 94 ώρες για να συνθέσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο βρίσκεται εδώ και μπορείτε να περιεργαστείτε.

Οι λεπτομέρειες που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι εντυπωσιακές. Πέρα από το τεχνολογικό επίτευγμα, μπορεί κανείς να δει εικόνες μιας όμορφης πόλης, με πολλούς ανοιχτούς, πράσινους χώρους, καθαρή, σύγχρονη, ζηλευτή ποιότητα ζωής.

Θα δείτε π.χ. ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με χρώμα και παρτέρια, ο οποίος δε συγκρίνεται με την απέραντη λαμαρίνα που αντικρίζουμε στο νέο δημοτικό πάρκινγκ στα σφαγεία.
Ένα σωστό, άνετο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, όπου οι κλειδαριές μπορούν να μπουν στο πλαίσιο και όχι στη ρόδα.
Ατελείωτο, καθαρό γκαζόν και δέντρα περιποιημένα, όχι κουτσουρεμένα.
Δέντρα προστατευμένα με ξύλινο μανδύα!
Μονοπάτια κατά μήκος της όχθης του ποταμού, με χώμα και γκαζόν, όχι άσφαλτο, πλακόστρωτο και μάρμαρα...
Μέσα στην πόλη, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τα φουγάρα του. Χωρίς να διακρίνεται, ίσως χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη σκουπίδια και εφοδιάζει την πόλη με ζεστό νερό ή τηλεθέρμανση...
Τέλος, στην προσπάθειά μας να ψάξουμε για ξεχειλισμένους κάδους απορριμάτων (καθημερινή εικόνα στα Γιάννενα), δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε ούτε καν κάδο σκουπιδιών σε ανοιχτό χώρο.

Για άλλη μια φορά το διαδίκτυο έρχεται να μας δείξει πως ζει ο κόσμος σήμερα, πέρα από τα βουνά που μας περιβάλλουν.

2 σχόλια:

Umbrella είπε...

Μας διαβάζουν και στη Δρέσδη...

Η ομάδα που δημιούργησε τη φωτογραφία, έγραψε για την ανάρτηση αυτή στο φέησμπουκ. Τους αρέσει να γράφουν άλλοι καλά λόγια για την πόλη τους.
Κι εμείς θα θέλαμε να νιώθουμε έτσι για τη δική μας πόλη.

Επίσης μετέφρασαν κάπως το κείμενο και το κοινοποιούν στα Γερμανικά.

Αντώνης είπε...

Ακριβώς. Γιατί καλά τα αρχαία και ο πανάρχαιος πολιτισμός μας (sic), αλλά τι κάνουμε σήμερα μετράει. Και μάλλον δεν είμαστε πια παράδειγμα προς μίμηση...