Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αντί για πράσινο, τσιμέντο

Καταγγελίες για παραποίηση του πρώτου ρυθμιστικού σχεδίου των Ιωαννίνων

"...Οι μελετητές ζήτησαν τη μελέτη που παρουσίασε ο κ. Καλογιάννης και τη συνέκριναν με τη δική τους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι στη νέα μελέτη έχουν γίνει παρεμβάσεις που αλλάζουν εξ ολοκλήρου τη φιλοσοφία της, όσον αφορά τη διατήρηση υψηλού ποσοστού πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη προβλέπει:

- Τη δημιουργία μιας δεύτερης συμπαγούς πόλης δίπλα στα Ιωάννινα. Εκτός από τις επεκτάσεις που πρότεινε η αρχική μελέτη, το νέο σχέδιο προκρίνει την πολεοδόμηση επεκτάσεων στους οικισμούς Νεοχωρόπουλο, Κάτω Μάρμαρα, Μάρμαρα, Σταυράκι, Ολυμπιάδα, Αγίου Ιωάννη, Κοσμηράς και την αναζήτηση περιοχών οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης στους δήμους Παμβώτιδας και Περάματος.

- Την εκπόνηση μελέτης για τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών οικισμών και των όρων δόμησής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

- Στο παραλίμνιο μητροπολιτικό πάρκο (1.400 στρέμματα), η νέα μελέτη προβλέπει τη δυνατότητα ανάπτυξης ξενοδοχείων και κατοικίας, καθώς και την εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού και ιχθυόσκαλας

Χαρακτηριστικό των δημιουργικών παρεμβάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην αρχική μελέτη ήταν 40 τ.μ., ενώ στην τελική μελέτη μειώθηκε στα 25 τ.μ.! Αυτό μεταφράζεται περίπου σε 40.000 στρέμματα πρασίνου λιγότερα.

«Η μελέτη μας παραποιήθηκε. Οι αλλαγές αυτές αναιρούν την ουσία της πρότασής μας», τονίζει στην «Κ» η κ. Χουσιανάκου. «Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με το υπουργείο, αλλά οι ενέργειές μας δεν απέδωσαν. Ετσι κάναμε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και ζητήσαμε την απόσυρση της μελέτης». Η αγωγή δεν έχει ακόμα εκδικαστεί..."

Το πλήρες άρθρο του Γιώργου Λιάλιου
στη χθεσινή Καθημερινή,
εδώ.

5 σχόλια:

Ψιλός είπε...

Για να δούμε με την Μπιρμίλη εάν θα έχουμε καλύτερη εξέλιξη. Καλά δείγματα γραφής έχουμε μέχρι τώρα.

Θα ενημερωθεί όμως κατάλληλα;

Μπορούμε (όπως προτρέπεις και εσύ γενικά άλλωστε Umbrella) να τους τρελάνουμε στα mail...

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων είπε...

Πέρα από τους μελετητές έχουν αντιδράσει και το

ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου
«Το τεύχος της μελέτης της Β΄ και τελικής Φάσης που δόθηκε από το Υπουργείο στους φορείς προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις και στη συνέχεια να ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του σχεδίου ΠΔ που τελικά θα προωθηθεί για έγκριση, ενσωματώνει και αναιρεί στοιχεία που παραποιούν τη μελέτη έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε και κατατέθηκε από το μελετητή, είναι επομένως εκτός των θεσμικών διαδικασιών της εκπόνησης και σύνταξης της μελέτης και το περιεχόμενό του δεν ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία και τους στόχους όπως τέθηκαν αρχικά. Δε σας κρύβουμε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και θεωρούμε ότι θίγεται η συγκρότηση, τεκμηρίωση και επιστημονικότατα του όλου εγχειρήματος.

Θεωρούμε ότι το τεύχος της μελέτης της Β΄ Φάσης που δόθηκε στους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να αντικατασταθεί με το τεύχος της μελέτης όπως κατατέθηκε από το μελετητή.»
περισσότερα εδώ:
https://docs.google.com/Doc?docid=0AfZ_V7DphrXqZGZ0NTdrdnNfMTI1Z3RieGZzZzk&hl=en
http://sppi1976-press.blogspot.com/2009/10/blog-post_8977.html


και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
«Με απογοήτευση όμως διαπιστώσαμε στη Β΄ Φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου να υιοθετούνται από το Υπουργείο σας ρυθμίσεις καταστροφικές για το Λιμναίο Οικοσύστημα της Παμβώτιδας οι οποίες είναι άκρως αντίθετες προς το πνεύμα και τις κατευθύνσεις του Α΄ Σταδίου της μελέτης και του Ν. 2508 / 97 όπως»
περισσότερα εδώ:
http://sppi1976.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

Ororra είπε...

"Πάντως, κακώς όλοι ασχολούνται με το τι προτείνει η μελέτη και το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι αυτό το μείζον. Το μείζον είναι ότι η πόλη θα αποκτήσει το πρώτο της ρυθμιστικό».

Τάδε έφη ο Τέως. Δοξάστε τον! Εμείς όλοι οι άλλοι το έχουμε δει λάθος. Το μείζον είναι η πόλη να τσιμεντωθεί δια βίου και με βούλα.

Ψιλός είπε...

Σωστό το παραπάνω.

Είναι όπως λέει ο Καχριμάνης:

"Όποιος δεν του αρέσει να μην πηγαίνει στον ποδηλατόδρομο!"

Δηλαδή κατά την λογική αυτή πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ ποδηλατόδρομου (και αποδοχή καταστρεπτικών τετελεσμένων με την οριοθέτηση)ή δεν θα έχουμε ποδηλατόδρομους.

Πρέπει να μπει τέλος σε ανάλογα ψευτοδιλήμματα. Είναι πολιτικαντισμοί και μικρονοϊκές απλουστεύσεις.

Umbrella είπε...

Όσοι λοιπόν ως πολίτες θέλουμε το Ρυθμιστικό, αλλά το Ρυθμιστικό των επιστημόνων και ΟΧΙ αυτό των πολιτικών, δεν έχουμε παρά να το πούμε καθαρά στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ: επικοινωνία