«Γιαννιώτικε Λαέ,
Από μακρού παριστάμεθα μάρτυρες ενός εγκλήματος, το όποιον διεπράττετο εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της πόλης μας. Η αδίστακτος και αθλία συναλλαγή συμφερόντων, ο εκτραχηλισμός μεγάλης μερίδος του Τύπου, η μεθοδική επίθεσις εναντίον όλων των θεσμών, η διάβρωσίς των, ο κατεξευτελισμός του Δημοτικού Συμβουλίου, ή κατασυκοφάντησις των πάντων, η παράλυσης της δημοτικής μηχανής, η πλήρης ελλειψις κατανοήσεως προς τα φλέγοντα προβλήματα των πολιτών μας , η ηθική κάμψις, η σύγχυσις και η θολότης κατέστρεψαν την γαλήνην του τόπου, δημιούργησαν κλίμα αναρχίας και χάους, έκαλλιέργησαν συνθήκας μίσους και διχασμού και μας ωδήγησαν εις το χείλος της καταστροφής.
Δεν απέμεινεν πλέον άλλος τρόπος σωτηρίας από την έπέμβασιν του Στρατού μας..."
Ο Στρατός μας, λοιπόν αναλαμβάνει να λύσει το μεγάλο ζήτημα του κυκλοφοριακού και των παράνομων σταθμεύσεων αυτοκινήτων.
Ο Στρατός μας, άγρυπνος φρουρός, φυλάει κτίρια, ελέγχει την κίνηση, ελέγχει τις τιμές στην αγορά.
Ο Στρατός μας, με καμάρι παρελαύνει στις κεντρικές λεωφόρους προς ανύψωση του ηθικού μας.
Ο Στρατός μας, επεμβαίνει στα Λιθαρίτσα, για να αδειάσει το πάρκο από τα αυτοκίνητα προς όφελος των παιδιών και του θεσμού της οικογένειας.
3 σχόλια:
Ποιός/ποιά εκφώνησε τον εμπνευσμένο λόγο, που παραθέτεις στην αρχή;
Έχει την τοπική του σημασία, όπως και να το δείς... Ασχέτως αν τα ίδια εκφωνήθηκαν πολλές φορές σε πολλές πόλεις και χωριά της ωραίας μας πατρίδος...
α-α-ε
Ν.
Υ.Γ.
Το «ποστ» σου πάντως εμπεριέχει μια κολοσσιαία ιστορική ανακρίβεια!!!
Χακί φορούσαν τότε τα στρατά, όχι "παραλλαγής"...
Είναι πολλή παλιά η εποχή Ναπολέων. Των στρατών μας το χακί μόνο από βιβλία και τραγούδια το γνωρίζω.
Για τις χρονολογίες αυτές, έχουμε εσένα να μας διηγείσαι...
Ο εμπνευσμένος λόγος, στον οποίο έβαλα χέρι, εκφωνήθηκε στην Αθήνα, κατά την 22α Απριλίου 1967, από τον πρόεδρο της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνο Κόλλια, τ. Εισαγγελεύ Αρείου Πάγου.
Σωστά;
Να συμπληρώσω (χάριν της ιστορίας) ότι τα Γιάννενα, ανήμερα την αποφράδα Παρασκευή 21 Απρ. 1967, ήταν από τις λίγες πόλεις όπου το βαρύ χακί χέρι άργησε να δραστηριοποιηθεί, γιατί ο τότε Μέραρχος Σκληρός (
ων φιλοβασιλικός) δεν ήταν μυημένος στη χούντα των συνταγματαρχών αλλά στη χούντα των στρατηγών και περίμενε την επέμβαση των αρμάτων λίγες μέρες αργότερα.
Μάλιστα, ως γράφει ο δημοσιογράφος κ. Θεμελής σε σχετικό βιβλίο του, μέχρι και σύσκεψη έγινε στη μεραρχία στην οποία συμμετείχε και ο μητροπολίτης Σεραφείμ με σκέψη να κινηθούν μονάδες του ΕΔΕΣ στην περίπτωση που η "επενάσταση" ήταν κόκινη! Κούνια που τους κούναγε!
Αξίζει να αναφέρω και την πρώτη αντιστασιακή συγκέντρωση - διαδήλωση που έγινε ανήμερα την 21 Απρ 1967 στο προαύλιο της Ζωσ. Παιδαγωγικής Ακαηδημίας.
Μετά που κατάλαβε ο Μέραρχος ότι το προνουτσιαμέντο ήταν "δικό μας" με καθυστέρηση λίγων ωρών, εφάρμοσε το σχέδιο Προμηθεύς!
Ήταν παραμονή του Λαζάρου στα 1967 και ήμουν μαθητής στην τρίτη γυμνασίου.
Από το τμήμα μου δυο συμμαθητές μου είδαν τος γονείς τους να συλλαμβάνονται και να πάνε για λίγες ευτυχώς μέρες στην Κέρκυρα.
Μετά στα Γιάννενα ησυχία τάξις και ασφάλεια.
Δημοσίευση σχολίου