Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Σκηνικά ενός παγκόσμιου κινηματογράφου

Από τα αφιερώματα και τις δηλώσεις σημαντικών ανθρώπων, συνειδητοποιούμε αυτές τις μέρες πόσο μεγάλος ήταν ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος και πως οι ταινίες του ανήκουν στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η πόλη μας υπήρχε ως σκηνικό σε πολλές από της ταινίες του. Κι αυτό το ανακαλύπτουμε σε όλη την έκτασή του τώρα. 
Στο αρχείο του, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από γυρίσματα στα Γιάννενα. Αναζητείστε κι εσείς περισσότερες. 
Όμως δείτε τις ταινίες του με την ευκαιρία των αφιερωμάτων που γίνονται αυτές τις ημέρες (κι εδώ) και εντοπίστε τα γιαννιώτικα πλάνα, δεν είναι πάντα εύκολο...  

Στο όμορφο νησάκι με τα αξιόλογα αρχαία και τα περίφημα σπέσιαλ χέλι, καραβίδες και des grenouilles dans notre ile.
Η Παμβώτιδα καθαρή, και πολλοί κύκνοι πριν 35 χρόνια. 
Μπουγατσοπωλείον ΟΛΥΜΠΙΑ, κινηματογράφοι ΤΙΤΑΝΙΑ και ΓΡΑΝΑΔΑ, και όλη η πόλη να παρακολουθεί τα γυρίσματα.  
Απέναντι από το Δημαρχείο, σουβλάκια και καφετέρια RODEO. 
Ο Μώλος με μικρότερα πλατάνια και τα τραπέζια πλάι στη λίμνη.
 

Η πόλη μας θα έπρεπε να διαφημιστεί και ως πόλη των ταινιών του Αγγελόπουλου, με διάφορους σοβαρούς τρόπους (όχι μπλουζάκια και μπρελόκ). Αλλά πάνω από όλα θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα καλό ντοκιμαντέρ με θέμα ο Αγγελόπουλος και τα Ιωάννινα, το οποίο θα διαγωνιστεί σε διεθνή φεστιβάλ.

13 σχόλια:

Γιώργος Ζάχος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

Και που συμφωνείς Ζάχο τι έγινε; Με Μασσαλά, Σκοπούλη και λοιπούς μπροστά δεν πάμε...

DiKra είπε...

Εκτός από ανώνυμος είστε και αναιδέστατος. Δημήτρης Κράββαρης

DiKra είπε...

Συγχαρητήρια στον οικοδεσπότη για την ανάρτηση των άγνωστων αυτών φωτογραφιών.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να είμαι αναδαίστατος αλλα τουλάχιστον δεν έχω αυταπάτες. Με "συγχαρητήρια για τις φωτογραφίες" και μετά πίσω στον καναπέ δουλειά δεν γίνεται. Επιμένω.

Ανώνυμος είπε...

και ανορθόγραφος επίσης.. αλλά επιμένω.

DiKra είπε...

Δεν γνωρίζω τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεστε, δεν έχετε όμως το δικαίωμα να βρίζετε φορώντας κουκούλα. Αν έχετε τα κότσια, να το κάνετε επώνυμα και με στοιχεία. Τα θρασύδειλα σχόλια του τύπου "και πίσω στον καναπέ" να τα αφήσετε.

Πέρα βρε έχει είπε...

Με τέτοιο κρύο, όλοι με κουκούλες κυκλοφορούμε. Πως Σκοπούλης και Μασσαλάς έχουν απογοητεύσει πολύ κόσμο δεν είναι κρυφό. Πολλοί το λένε. Κι ο καναπές μια χαρά είναι, δίπλα στο τζάκι. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τη διαφωνία σας. Υπάρχουν τόσα καλύτερα θέματα για να διαφωνήσετε.

κ. Ζάχο, σας ευχαριστούμε για τη ...συμφωνία σας, επειδή όμως είστε εκλεγμένο μέλος των Νέων Ιωαννίνων και έχετε τις προσβάσεις, θα σας ευχαριστούσαμε πολλαπλά αν εισηγούσαστε, προτείνατε στη Δημοτική αρχή, η οποία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις απόψεις των απλών (χωρίς προσβάσεις) πολιτών της.

DiKra είπε...

Αγαπητέ/ή Umbrella, άλλο να εκφράζετε την απογοήτευσή σας με τον δικό σας κόσμιο τρόπο και άλλο με εκφράσεις του τύπου "και που συμφωνείς Ζάχο τι έγινε;" Πώς είναι δυνατόν να επιζητείς μια καλύτερη πόλη πέφτοντας χαμηλότερα από το επίπεδο αυτών που επικρίνεις; Δεν είδα επίσης και πολύ κόσμο να διαμαρτύρεται για τον πόλεμο λάσπης που δέχεται ο Μ. Ελισσάφ από ανώνυμο αντισημιτικό μπλογκ που δρα (ακόμα) στα Γιάννενα.

Ανώνυμος είπε...

κ. DiKra παράγετε λάθος υπηρεσίες. Το πως συνδέετε ζητήματα διαχείρισης εκλεγμένων δημοτικών ανδρών, που εκ των πραγμάτων πιάνονται ανεπαρκής, με τον αντισημιτισμό είναι κάτι που μόνο εσείς και το Blog σας μπορείτε να δικαιολογείσετε. Είναι άλλο πράγμα η διαχείριση και η έλλειψη οράματος και είναι άλλο πράγμα η καταδίκη φασίζουσων νοοτροπιών.
υ.γ απορώ ακόμη γιατί θεωρείτε τον ενικό "κουκούλα" και βρίσιμο. Με βάση την ελληνική ο ενικός δεν είναι προσβλητικός. Σε άλλες γλώσσες και γραμματικές μπορεί αλλά στα ελληνικά όχι.

DiKra είπε...

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη! Δεν ήξερα ότι η ελληνική γλώσσα και γραμματική επιβάλλει τον ενικό, νόμιζα ότι πρόκειται για παράγωγο της νεοελληνικής ασχημοσύνης.

Καλά κάνετε που αναφέρεστε σε φασίζουσες νοοτροπίες. Η εξάλειψή τους ξεκινά ακριβώς από τη δημόσια και υπεύθυνη κριτική.

Ανώνυμος είπε...

μπορείτε να πετάξετε την μπάλα όσο μακριά θέλετε και με όσο πιο καλά ελληνικά θέλετε.Το ζήτημα, όμως, της διαχειριστικής ανεπάρκειας δημοτικών ανδρών παραμένει. Μια βόλτα στη πόλη μας αρκεί

DiKra είπε...

Η απάντησή σας, κύριε/κυρία, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της αντιδικίας μας.