Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μόλις 150 χιλιόμετρα, μιάμιση ώρα δρόμος από τα Γιάννενα είναι η Βλάστη (1240μ. υψόμετρο) με τις Γιορτές της Γης.

Earth Festival 2011

14-17 Ιουλίου, το βαλκανικό soundtrack του καλοκαιριού: Μακεδονική ΦανφάραΧειμερινοί ΚολυμβητέςΧαΐνηδεςΒασίλης Βασιλάτος "Percussion System"Romengo Gypsy Band from HungaryKottarashky Live Band Minimalist Ethno-Electronica from Bulgaria, KAL Urban Gypsy Beats from BelgradOpa Cupa Brass Band from Italy.
Και όλα αυτά με ημερήσιο εισιτήριο 10 ευρώ, για το διήμερο 18 ευρώ και το διαρκείας (για όλο το τετραήμερο) 30 ευρώ. Και μάλλον είναι, με διαφορά, το φθηνότερο εισιτήριο φεστιβάλ στην Ελλάδα.
Πάρτε μια γεύση από αυτό που θα ζήσουμε: KAL [ding deng dong], Opa Cupa [Stelle Salenti], Romengo [Náj Má Sélá].

~ * ~

Στις τρεισήμισι ώρες από τα Γιάννενα, στην Καβάλα (και την Θάσο) έχουμε το πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ  Φιλίππων - Θάσου / τα τραγούδια του θεού, αφιερωμένο φέτος στη  μουσική του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στα τραγούδια του θεού, στα κείμενά του.  


2 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, τα επτά σημεία, οι επτά τόποι του Φεστιβάλ θα υποδεχτούν, σύνθετες, μουσικούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς, ηθοποιούς. Όλοι θα κρατούν στην αγκαλιά τους ένα μπουκέτο, ένα κείμενο από τον κήπο του Παπαδιαμάντη. Κάθε δημιουργός, μαζί με το προσωπικό του έργο, θα φέρει, θα παρουσιάσει στη γιορτή και το δώρο του:

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει μελοποιημένο ένα κείμενο του Παπαδιαμάντη.  
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα μελοποιήσει από το ΙΖ κεφάλαιο έως το φινάλε, τη «Φόνισσα», 
που θα αποδώσει η Μαρία Φαραντούρη
Ο Βασίλης Βασιλικός γράφει και παρουσιάζει το κείμενο του «Η Θάσος του Παπαδιαμάντη». 
Ο Μιχάλης Σιγανίδης των Χειμερινών κολυμβητών, θα παρουσιάσει ειδικά για το Φεστιβάλ μια σύνθεση του για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει το διήγημα του Παπαδιαμάντη «Αλαφροΐσκιωτοι».
Οι ηθοποιοί Μηνάς Χατζησάββας, Καρυοφυλλιά ΚαραμπέτηΝίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος θα διαβάζουν κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε προαύλια ναών και σε ταβέρνες.
Οι ηθοποιοί Νένα Μεντή, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Λιγνάδης, Σοφία Φιλιππίδου και Νίκος Κουρής διαβάζουν κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για τη Θάλασσα, τα βάσανα, τους έρωτες, τους καϋμούς της στο φέρι μπόουτ της γραμμής ΚΑΒΑΛΑ - ΘΑΣΟΣ.
κ.α.


~ * ~

Τέσσερις ώρες από τα Γιάννενα, στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος του Πηλίου, διοργανώνεται και φέτος το μοναδικό στο είδος του Μουσικό Χωριό. Ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ιδεών και προώθησης πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης. 


Μετά από μία πενταετία συνεχούς δράσης και προσφοράς στα πολιτιστικά της χώρας, το ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ βιώνει την ισχνότερη - και εντελώς ανεπαρκή -  οικονομική στήριξη από το έτος της δημιουργίας του. Ωστόσο, αντί αποδόμησης, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί φέτος σε δύο περιόδους, προτείνοντας και υλοποιώντας πρωτότυπες δράσεις στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και πράξης:  1η περίοδος: (18 - 24 Aυγ 2011)  2η περίοδος: (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2011) 

H εκπαιδευτική δράση εκφράζεται θεματικά μέσα από 11 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 26 μουσικά εργαστήρια/masterclasses ομαδικής δράσης. Συντονιστές  των δράσεων αυτών είναι, φέτος, 43  διεθνείς μουσικοί / εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης με δράση στο χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος.  

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται συναυλίες και αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου. Μεταξύ αυτών, δύο συναυλίες για το ευρύ κοινό οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.
Ξεφυλλίστε το πολυσέλιδο αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.


~ * ~

Οι παραπάνω προτάσεις απευθύνονται σε όσους έχουν βαρεθεί τις απανωτές επαναλήψεις των μοδάτων προσώπων της μικρής οθόνης και τις απανωτές επαναλήψεις του συμπαθούς πλην ερασιτεχνικού πολιτιστικού προσώπου της μικρής μας πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: