Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα megapixels των μουσείων

Φιρστ - ioannina art [on the net] festival
Δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ και θα κάνουμε μια περιήγηση στις εικονικές περιηγήσεις και παρουσιάσεις Μουσείων και έργων τέχνης, στην πόλη μας:
......

Αλλά ας δούμε και τι γίνεται στο Μουσείο Prado της Μαδρίτης. Έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς (όχι βέβαια σαν τα Γιάννενα του Νικόλα του Γκόντα) που μέσω του Google, έχουμε εδώ και ένα χρόνο τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα πιο γνωστά έργα του.

Χρησιμοποιώντας τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του Google Earth, ιστορικοί τέχνης, φοιτητές αλλά και τουρίστες από όλον τον κόσμο μπορούν να εξερευνήσουν ακόμα και τις πιο περίτεχνες λεπτομέρειες της τεχνοτροπίας του κάθε ζωγράφου.

Οι πίνακες έχουν φωτογραφηθεί σε πολύ υψηλή ανάλυση εμπεριέχοντας μέχρι και 14.000 εκατομμύρια pixels. Με την βοήθεια της υψηλής ανάλυσης έχουμε τη δυνατότητα να δούμε περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως μια μικροσκοπική μέλισσα πάνω σε ένα λουλούδι στο έργο «Οι Τρεις Χάριτες» (Las Tres Gracias του Peter Paul Rubens), διακριτικά δάκρυα στα πρόσωπα των μορφών στο έργο «Η Αποκαθήλωση» (El Descendimiento του Rogier van der Weyden), καθώς επίσης και πολύπλοκες φιγούρες στο «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» (El Jardin de las Delicias του Hieronymus Bosch).



Τα υπόλοιπα από τα 14 έργα ανήκουν στους Titian, Rembrandt και El Greco. Απολαύστε κι εσείς το συνδυασμό τέχνης - τεχνολογίας εδώ.

«Η εικόνα που έχουμε είναι μοναδική. Στο Μουσείο δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουμε τόσο κοντά σε έναν πίνακα ή πολλές φορές θα θέλαμε σκάλα τριών μέτρων για να δούμε ορισμένους πίνακες»

~ : ~

Ας πάμε και λίγο πιο κοντά, στη γειτονική Ιταλία. Στο Βατικανό και την Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι το οποίο είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.
Για δύο χρόνια ομάδα του Πανεπιστημίου Villanova, φωτογράφιζε και δημιούργησε τον περασμένο Μάρτη, μία εκπληκτική τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στο παρεκκλήσι.
Περιηγηθείτε κι εσείς εδώ.

Φιρστ - ioannina art [on the net] festival

Δεν υπάρχουν σχόλια: