Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η πόλη πάει μπροστά με το ποδήλατο.

Όχι, όχι, δε λέμε για τη δική μας. Προς θεού!
Πέρα βρε, πέρα από τα βουνά, έχει τέτοιες πόλεις, μακριά από εμάς.

Πριν από 11 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε το βιβλίο - οδηγό «cycling: the way ahead for towns and cities ».
Μεταφρασμένο στη γλώσσα μας θα το βρείτε εδώ.
Η συγγραφέας Ritt Bjerregaard (τότε, Επίτροπος της Ε.Ε. για το περιβάλλον, σήμερα Δήμαρχος Κοπεγχάγης) γράφει στον πρόλογο, πως το βιβλίο απορρέει από την ιδέα ότι οι χειρότεροι εχθροί του ποδηλάτου στις αστικές περιοχές δεν είναι τα αυτοκίνητα αλλά οι ξεπερασμένες προκαταλήψεις. Το βιβλίο αντιμάχεται μερικές από τις προκαταλήψεις που συνδέονται με τη χρήση του ποδηλάτου ως ενός μέσου για τις καθημερινές μετακινήσεις. Επίσης, προτείνει μερικά απλά, φτηνά και δημοφιλή μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα.

Ποιο το όφελος του ποδηλάτου; Η νέα νοοτροπία! Νέα παραδείγματα πόλεων που ευνοούν την κυκλοφορία με ποδήλατο. Η ευθύνη για την ασφάλεια των ποδηλάτων. Ανακατανομή χώρων και μέσων με τόλμη! Τι πρέπει να γνωρίζουμε. Βοηθήματα. Από πού μπορεί να γίνει η αρχή;
Οχτώ κεφάλαια με εντυπωσιακές πληροφορίες και παραδείγματα.

Βέβαια 11 χρόνια μετά, έχουν γίνει πολλά περισσότερα στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Μόνο στη δική μας πόλη δείχνει να έχει σταματήσει ο χρόνος. Χρόνια πριν. Πλην καφετεριών.

1 σχόλιο:

Αντώνης είπε...

Πολύ κατατοπιστικό βιβλίο. Μήπως να στέλναμε ένα ελληνικό αντίτυπο στο Δημαρχείο μας; (θα έλεγα με e-mail για να γλιτώσουμε χαρτί, αλλά ίσως το διαβάσει κανείς πιο προσεκτικά τυπωμένο...)