Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Η αντιπολίτευση κοιμάται κι ονειρεύεται

?
Ίσως να φταίει το καλοκαίρι, όμως δε τη θυμάμαι ξύπνια και νωρίτερα. Έχει βάλει το ξυπνητήρι στην ημερομηνία των εκλογών και συνεχίζει να κοιμάται και να ονειρεύεται.

Κύριοι του 52% επιτρέψετε μου να σας σκουντήξω λίγο μήπως και ξυπνήσετε. Κάντε κάτι. Δε γίνετε να πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές.

Δώστε μας κάποια ελπίδα πως κάτι ίσως αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Βγείτε να πείτε τη γνώμη σας. Τις απόψεις σας. Έχετε ανθρώπους. Καθηγητές Πανεπιστημίου, νέους, επαγγελματίες. Πρέπει να ακουστούν.

Μη μας κουράζετε με τα ίδια πρόσωπα, τον ίδιο λόγο, τις ίδιες ανακοινώσεις.
Βάλτε μπροστά νέα πρόσωπα. ( ) Τα γνωστά παλαιότερα στελέχη ας συμβουλεύουν από το παρασκήνιο.

Φτιάξτε μια ζωντανή σελίδα στο διαδίκτυο με καθημερινή ενημέρωση και σχολιασμό. Κάντε μας να ενδιαφερθούμε, να συμμετέχουμε. Ζητήστε τη γνώμη μας.

Μιλήστε όμορφα, σωστά Ελληνικά, να γλιτώσουμε από τη γλώσσα των γηπέδων και τις μαγκιές αμόρφωτων δημοσίων υπαλλήλων.

Κάντε ότι δεν κάνει η Δημοτική Αρχή. Αντικαταστήστε την. Ενημερώστε μας για τα έργα που γίνονται, τους εργολάβους που κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς, τις εκπτώσεις που δίνουν, την ποιότητα των έργων τους.

Δημιουργείστε πολιτιστικές ομάδες, οργανώστε συναυλίες, προβολές, ομιλίες. Πρέπει να ψηθεί και να δοκιμαστεί από τώρα ο επόμενος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Βγείτε στους δρόμους με ποδήλατα. Οργανώστε εκδηλώσεις, μιλήστε μας για τα οφέλη που έχει κανείς όταν αφήνει το αυτοκίνητο και περπατάει ή ποδηλατεί.

Μιλήστε μας για τη λίμνη, για το περιβάλλον. Δείξτε μας παραδείγματα, πείτε μας τι έχετε στο μυαλό για αυτή την πόλη.

Δουλέψτε από τώρα για την πόλη. Αντικαταστήστε τη Δημοτική Αρχή. Να την κάνετε κομπάρσο. Φωνάξτε μας να καθαρίσουμε την πόλη, να φυτέψουμε δέντρα, να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες, να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται βοήθεια, να εκδηλώσουμε όμορφα την αντίθεσή μας στο παζάρι, στον αφανισμό του πρασίνου, και ό,τι άλλο μας υποτιμάει σε αυτή την πόλη.

Να στήσετε εσείς πρώτοι ένα δίκτυο ασύρματο στην πόλη. Ένα μικρό Hot Spot κοντά σε ένα πάρκο, να καλύπτει 2-3 παγκάκια.

Φέρτε μας από το εξωτερικό σύγχρονες δοκιμασμένες λύσεις για το κυκλοφοριακό, για τη διαχείριση των σκουπιδιών, την ανακύκλωση, τα μέσα μεταφοράς. Σε φυλλάδια, προβολές, στο διαδίκτυο, σε τηλεοπτικό χρόνο. Κλέψτε λίγο τηλεοπτικό χρόνο από το Τιβι-ένα, με πληρωμένα ντοκιμαντέρ περί περιβάλλοντος, ποιότητος ζωής, πολιτισμού, να γλιτώσουμε έστω και λίγο από τα πανηγυρτζίδικα κλαρίνα.

Ξεκινήστε εσείς και θα σας πούνε και άλλα οι 25χρονοι και οι τριαντάρηδες των Ιωαννίνων.

Σας παρακαλώ.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

zzzzzzxrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....
ZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZzzzzzzzz

ελα οι 30αρηδες να αλλαξουμε αυτη την πολη ...μπορουμε

Ανώνυμος είπε...

Πως τολμάτε και γράφετε τέτοια κείμενα; Που βρήκατε τη δύμαμη να σκεφτείτε ότι είναι δυνατόν να πείσετε εκείνους που δεν λένε να φύγουν απ' τα κοινά;Το ΜΕΓΑ λάθος σας είναι ότι απευθύνεσθε σ' αυτούς που κοιμούνται και τους καλείτε "να κάνουν κάτι".Ξεστρώστε αυτό το τραπεζομάντηλο και στρώστε το δικό σας που δεν πρέπει να είναι άλλο παρά εκείνο της ΟΛΙΚΗΣ ΑΓΝΟΗΣΗΣ (κι όχι αμφισβήτησης) αυτών των "εγκληματιών" της πόλης.Δεν αναφέρω ονόματα και έτη ενασχόλησης με τα κοινά...Δεν έχει καμμία έννοια.

ges woat είπε...

Καλημέρα. Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog και θα θελα να σου πω συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλεία, τόσο αισθητικά όσο και στο περιεχόμενο.
Πιστεύω ότι η Ολική Αγνόηση οδήγησε σε αυτό που ζούμε σήμερα. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε κάτι. Με το να τους αγνοείς τους δίνεις την ευκαιρία να κάνουν αυτά που θέλουν όπως τα θέλουν, και επιπλέον νομίζουν ότι έχουν και δίκιο.
Αυτό το blog θα έπρεπε να είναι ένα από τα πολλά κομμάτια της αντίδρασης των κατοίκων αυτής της πόλης και όχι ένα από τα λίγα. Πάλι καλά που υπάρχει και το EpirusGate, που εξαιτίας της κόντρας του Περιφερειάρχη με το Δήμαρχο βγαίνει και τπτ στη φόρα για τα άσχημα της δημοτικής αρχής, καθότι το EpirusGate πρόσκειται στον Περιφερειάρχη.
Εγώ πάντως πιστεύω ότι δύσκολα θα αλλάξει η νοοτροπία της πόλης μας, είμαστε πάρα πολύ χωριό. Αν δεν ήταν για την οικογένεια μου, τους φίλους και τις βόλτες μου στα βουνά της Ηπείρου δε θα γύρναγα ποτέ εδώ. Αν δε γουστάρω τους αθηναίους, δεν πάω τους πατρινούς, ε τους γιαννιώτες τους σιχαίνομαι.
Και αυτό που δεν αντέχω περισσότερο είναι ότι τα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, είναι τόσο απλά όσο τα περιέγραψες στο κείμενο σου.

Unknown είπε...

Πολύ καλό το κείμενο και συμφωνώ απόλυτα.
Είναι καιρός κάτι να γίνει. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν.
Θα ήθελα όμως να διαφωνήσω σε κάτι.
Αναφέρει κάπου το κείμενο "αποφύγετε δημοσίους υπαλλήλους". Προσωπικά είμαι δημόσιος υπάλληλος με σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο που για να προσληφθώ διάβαζα 2 χρόνια και έδωσα γρατπές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Επιπλέον έχω όνειρα για την πόλη και θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά. Δεν νομίζω λοιπόν οτι πρέπει να μπαίνουν τέτοιες διαχωριστικές γραμμές. Αυτά είναι που θα πρέπει σαν νέοι να αποφύγουμε.

Ανώνυμος είπε...

Το EpirusGate είναι του Φίλιου (και κάποιων που ντρέπονται να αποκαλυφθούν) και απλώς χρησιμοποιεί και τον συγκεκριμένο Περιφερειάρχη για να θολώνει τα νερά.Η αγνόηση που γράφει ο ανώνυμος σημειολογεί την ΑΝΑΤΡΟΠΗ προφανώς απ' τη πλευρά της νέας γεννηάς.Άλλο αγνόηση (και φεύγω μπροστά) κι άλλο αδιαφορία (και κάν' τε ό,τι θέλετε).Αυτό που άρχισε με τον Γκόντα, τον "χωριάτη" πρέπει να συνεχισθεί.Δεν μπορεί να βασιλεύει στα Γιάννενα η μιζέρια.ΤΕΛΟΣ στους ΜελανιδόΦιλιους, τα παιδιά της κοιμισμένης τάξης των Ιωαννίνων.

Ανώνυμος είπε...

Σε περιπτώσεις, όπως αυτή του Δήμου Ιωαννιτών, όπου βασιλεύει η αδιαφάνεια και κάνουν κουμάντο τα οικονομικά συμφέροντα και η μετριότητα, η εξουσία κάθε μορφής αποφεύγει σαν τον "διάολο το λιβάνι" την ενεργοποίηση των πολιτών. Είναι υποχρέωση των υγιειών δυνάμεων της πόλης- χωρίς ηλικιακούς ή άλλους αποκλεισμούς- να δημιουργήσουν ενα κίνημα ανατροπής αυτής της κατάστασης. Τα Γιάννενα δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον. Τα άτομα που μπορούν να ηγηθούν σε αυτό υπάρχουν αλλά πρέπει να βρούν τον τρόπο να εκφραστούν. Το Ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Τα Blogs- όπως το "πέρα βρε, έχει"- μπορούν και παίξουν σημαντικό ρόλο. Ας μεγαλώσουμε την κοινότητά μας και ας συντονίσουμε την κοινή μας δράση.

Ανώνυμος είπε...

Από τον Πρωινό Λόγο

"Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλογιάννης, απαίτησε από τα Δημοτικά Συμβούλια του Λεκανοπεδίου και τους υπόλοιπους φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό χωρίς να φροντίσει ούτε για την στοιχειώδη ενημέρωσή τους, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα θέμα εξειδικευμένο και δυσνόητο. Περιορίστηκε στην αποστολή κάποιων DVD, όταν γνωρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις περί των νέων τεχνολογιών."

...

Umbrella είπε...

Vaggelis, να σου ζητήσω συγνώμη λοιπόν, αν και δεν εννοούσα τους Δημοσίους Υπαλλήλους της νεότερης γενιάς που ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ Δημόσιο. Τα έχω με αυτούς που υπηρετούν ΣΤΟ Δημόσιο. Δυστυχώς ο όρος έχει ταυτιστεί με τους δεύτερους σήμερα.
Και πολύ χαίρομαι όταν συναντώ τους πρώτους, οπότε και αδειάζω την παρένθεση.

Anonymous, έχεις μεγάλο κόλλημα με τον Γκόντα σου. Αφού τα γράφεις τόσο όμορφα στο δικό σου ιστολόγιο (το διαβάζω που και που) γιατί επιμένεις να κάνεις κατάχρηση της δικής μου φιλοξενίας; Επίσης στο ξανάπα, δε με νοιάζει ποιος είναι πίσω από το Epirusgate, όσο θα μου αρέσει συνεχίζω να το διαβάζω.

Ges woat, τίποτα δεν είναι δύσκολο. Είναι θέμα χρόνου. Στο χέρι μας είναι να συντομεύσουμε αυτό το χρόνο.

Gz, ο στόχος της Umbrella είναι να φτιαχτούν δεκάδες "πέρα βρε, έχει" ακόμη. Πιο απλά ή πιο περίπλοκα, πιο ωραία, και να βράζουν από ιδέες.

Αποκλεισμός κανένας. Ποιος θα ηγηθεί, θα συντονίσει;
Εγώ απευθύνομαι στο εκλεγμένο 52%. Θα κάνει κάτι; Έχω μια μικρή ελπίδα.
Αν όμως κι αυτοί δεν ξέρουν να διαβάζουν DVD και ιστολόγια, τότε... πάμε στο σχέδιο Β.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η πόλη πάσχει σε πολλά μέτωπα και χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Οι ευθύνες ανήκουν και σ' αυτούς που διαχειρίζονται την τοπική εξουσία
και σε εκείνους που την έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν και τώρα κάνουν άλλα επαγγέλματα παρουσιάζοντας απώλειες μνήμης αλλά και στους αδιάφορους πολίτες της. Από αοριστολογίες και εκθέσεις ιδεών πρέπει να έχουμε όλοι χορτάσει. Οσοι δεν.. ας ξαναδιαβάσουν τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων δημάρχων και λοιπών αξιωματούχων. Υπάρχουν πόλεις στη χώρα αυτή που κάνουν άλματα. Στην Καρδίτσα λειτουργεί 14χιλιόμετρα ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων εντός και εκτός του κέντρου και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κινείται σ΄ αυτούς. Στην Κατερίνη πρασίνισαν με νησίδες 300 στρέμματα εντός της πόλης δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στους πεζούς .Επίσης βάφουν τα σχολεία τους με οικολογικές φωτοκαταλυτικές μπογιές. Στο Βόλο όπως και στην Ξάνθη δημιουργούν με ευρωπαικό πρόγραμμα πολλά μικρά πάρκα. Οι Σέρρες πεζοδρόμησαν όλο το κέντρο τους. Γεμίζουν οι πεζόδρομοι κάθε βράδυ από κόσμο κάθε ηλικίας που χαίρεται τη βόλτα του.Το ίδιο και στη Λάρισα και αλλού. Η Φλώρινα έχει πεζοδρομηθεί και δημιουργήσει πάρκα απίστευτα όμορφα. Η Αρτα ,δίπλα μας, από τη στιγμή που πεζοδρομήθηκε άλλαξε πρόσωπο. Την ίδια ώρα εμείς στριμωχνόμαστε ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Για τόλμα να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο της προέκτασης της Χαριλάου Τρικούπη. Οι δήθεν ποδηλατόδρομοι είναι δυσλειτουργικοί. Δεν υπάρχει καν ένας που να σε οδηγεί με ασφάλεια στο Πανηπειρωτικό της Ανατολής ή στο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε τα Γιάννενα αλλιώτικα, πόλη για τους πολίτες, τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τα παιδιά. Και χρειάζονται γι’ αυτό συγκεκριμένες προτάσεις, κάποιες από τις οποίες πολύ όμορφα ο φίλος του ‘πέρα βρέχει’ τις οπτικοποιεί κιόλας.Επίσης και συγκεκριμένες δράσεις. Αλλά και ό,τι στραβό και άσχημο πρέπει να βγαίνει και να κυκλοφορεί, να δημοσιοποιείται. Εκεί το διαδίκτυο βοηθάει. “Υπέροχες” φωτογραφίες από το χάλι μας μπορούν να μπουν σε σελίδες με παγκόσμιο κύρος και μεγάλη επισκεψιμότητα. Και η γλώσσα πρέπει να γίνει σκληρή (όχι χυδαία). Δεν μπορεί κανείς πάντα με ευγένεια να προσπερνάει καταστάσεις κάνοντας απλώς ευγενικές παρατηρήσεις. Δεν μπορεί με μαιμού ποδηλατόδρομους, με ανύπαρκτους πεζόδρομους ,με άθλια πάρκα, με πολιτισμό της καφετέριας και των ηλεκτρο-πανηγυριών να λέμε ότι είμαστε και δήθεν η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών.

Unknown είπε...

Γιατί δεν κάνουμε κάτι να αλλάξουν όλα αυτά????????????????

Ανώνυμος είπε...

"Η προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, της ανάδειξης και της προβολής της ήταν το θέμα που χθες συζητήθηκε σε ημερίδα στα Γιάννενα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων απουσίαζε από τον δημόσιο διάλογο. Η πρωτοβουλία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης απέβλεπε στο να καταθέσουν προτάσεις και να εκφέρουν γνώμη οι παραλίμνιοι δήμοι, οι σύλλογοι του Λεκανοπεδίου, οι ομάδες πολιτών και οι κάτοικοι της περιοχής. Στην αίθουσα της εκδήλωσης, όμως, η εικόνα ήταν απογοητευτική, καθώς το σύνολο των παρευρισκομένων δεν ξεπερνούσε τα 15 άτομα, μαζί με τους εισηγητές."
Αυτό μπορεί να αλλάξει;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήμουν, μα μου μυρίζει υποχρέωση της Νομαρχίας που απορρέει από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο μπήκε (για να μπει) και το οποίο φορτώθηκαν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι της Νομαρχίας οι οποίοι κάνουν αγγαρεία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Τι είναι το COLECOMAN, από πότε ασχολούνται και ποιοί; Γιατί δεν υπάρχει καμία πληροφορία στις σελίδες της Νομαρχίας;

Τέλος πάντων, η λίμνη έχει Φορέα, ο οποίος κοιμάται βαθιά. Όταν ο Φορέας στελεχωθεί με άτομα σχετικά και όχι γνωστούς γνωστών, θα ασχοληθεί ενεργά με τη Λίμνη μας και θα μας κάνει κι εμάς προστάτες της.

Ανώνυμος είπε...

vagellis, αυτό νομίζω ψάχνουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αλήθεια, αν είχα ένα κεσέ γιαούρτι δίπλα μου ευχαρίστως θα τον προσγείωνα σε κάποια κεφάλια. Δεν είναι όμως ...μακρόπνοη λύση.

Λέω να κάνω λίγο ακόμη υπομονή μέχρι τα τέλη του μήνα μπας και ενεργοποιηθεί η δίδυμη αντιπολίτευση.
Αλλιώς ο δρόμος θα είναι μακρύς, θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα άλλο μέσο να μας μαζέψει για να ...αναλάβουμε δράση.

Όπως μία σύγχρονη Κινηματογραφική Λέσχη με προβολές κάθε εβδομάδα, στο κέντρο, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», στη Ζωσιμαία Ακαδημία.

Unknown είπε...

Αυτό που μπορούμε και πρέπει φίλε ή φίλη μου "any ideas" να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε εμείς με τα κοινά.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να περιμένουμε κάτι από την σημερινή αντιμπολίτευση.
Ο ένας εμφανίστηκε στα Γιάννενα μετά από πολλά χρόνια και ο άλλος ζει με την ανάμνηση από όταν ήταν δήμαρχος, εποχή που δεν υπήρχαν καν κινητά.
Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λύση. Δεν υπάρχουν σ΄ αυτή την πόλη 30 άνθρωποι που να έχουν ένα όραμα? Για μένα η λύση είμαστε εμείς. Κανένας άλλος.
Δεν καταλαβαίνω τι έχουν όλοι αυτοί παραπάνω από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

π.χ.
Αναγνωρισιμότητα
Πρόσβαση στις ψήφους του 52%
κ.α.

Το να ξεκινήσουν 30 άτομα να φτιάξουν κάτι από το μηδέν, θέλει πάρα πολύ δρόμο.
Δεν είναι όμως ακατόρθωτο.
...και ίσως είναι η μόνη ελπίδα, όπως φαίνονται τα πράγματα σήμερα.

Είμαστε όμως 30?

Unknown είπε...

Την αναγνωρισιμότητα μπορεί να την έχει και κάποιος άλλος.
Το 52% μήπως είμαστε εμείς και άρα εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα πρόσβασης.
Τώρα το αν είμαστε 30 ή όχι αυτό θα το ξέρουμε μόνο αν προσπαθήσουμε.
Να το πω και πιο απλά: δεν θεωρώ ότι έχουν κάτι παραπάνω από εσένα ή εμένα ή κάποιον άλλον.
Εμείς τους κάναμε έτσι.
Δέχεσαι εσύ ότι το μέλλον των Ιωαννίνων είναι ο Φίλιος ή ο Μελανίδης ή κάποιος άλλος που είναι αυή τη στιγμή στα κοινά?
ΕΓΩ ΟΧΙ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Βαγγέλη, δε διαφωνούμε.

Από Φίλιο και Μελανίδη χορτάσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν βέβαια κάποιες φωνές που θα ήθελα να ακούσω.
Τους πανεπιστημιακούς Ελισάφ, Αλμπάνη, Σιάκαρη.