Η ομάδα Pequod θεατροποιεί το κλασικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζή, «Διπλό βιβλίο». Η παραστάσεις ξεκινούν σήμερα, στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.
"...Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας..."
Το διπλό βιβλίο ανεβαίνει σε μια πρωτότυπη προσέγγιση που αναζητά με λιτά μέσα και μια ουσιαστική δουλειά συνόλου, νέες μορφές αφήγησης και επαφής με το κοινό. Ενώ την Παρασκευή 27 Απριλίου, αμέσως μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση των μελών της ομάδας Pequod με το κοινό.
Αν και εδώ που τα λέμε, η πόλη έχει ήδη δώσει το όνομα του σπουδαίου Γιαννιώτη σε ολόκληρη πλατεία (και τι πλατεία!). Έχει εκπληρώσει το χρέος της, έτσι;
Σε περίπτωση που κάποιος, περαστικός αναγνώστης της ανάρτησης, θέλει να γνωρίσει περισσότερο τον Δημήτρη Χατζή και το έργο του, ίσως για να καταλάβει γιατί νέοι άνθρωποι στην Αθήνα ασχολούνται μαζί του, προτείνουμε:
- το πολυσέλιδο εγχειρίδιο με υποστηρικτικό υλικό για το "διπλό βιβλίο" στην εκπαίδευση, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου [pdf]
- την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Νούτσου "Δημήτρης Χατζής: το διπλό βιβλίο" στην Αθήνα, με ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ρηνιώ Κυριαζή, όπως παρουσιάζεται από τον Ν. Ροντογιάννη εδώ.
- και τέλος το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ, με τρία μοναδικά κειμήλια:
Η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς» (2005) παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν στη ζωή και το έργο Δημήτρη Χατζή. Εδώ!
Στα πλαίσια της σειράς "Η δε πόλις ελάλησεν" (1993) παρακολουθούμε στο επεισόδιο "Τα λόγια της πόλης, Πμβώτις - Δ. Χατζής" μία περιήγηση στη λίμνη μέσα από το μυθιστόρημα «Σιούλας Ταμπάκος». Από την αφήγηση του μυθιστορήματος, μεταφερόμαστε στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή των Ταμπάκων και παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων στην κοινότητα των Ταμπάκων, την αγορά της πόλης και από τη λίμνη. Επίσης, γίνεται λόγος για την παρουσία των Εβραίων στην πόλη. Εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου